Administrație
Victor Ponta: Nereguli grave, descoperite de CE în derularea proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă în Alba
Premierul Victor Ponta a făcut o serie de declaraţii privind nereguli identificate în derularea proiectului de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi apă uzată din Alba, implementat prin POS Mediu. Alături de alte proiecte din Bistriţa-Năsăud, privind reabilitarea unor depozite de deşeuri urbane, modul în care s-a desfăşurat cel din Alba este considerat drept o cauză pentru care nu vor mai putea fi decontate noi sume prin POS Mediu.
„Pe POS Mediu, am primit înştiinţare oficială referitoare la grave deficienţe în desfăşurarea a trei proiecte: două desfăşurate de către CJ Bistriţa în 2009-2011, reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi unul în judeţul Alba, pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă în judeţul Alba. În toate cele trei proiecte, CE a descoperit nereguli grave, noi evident am informat, ministrul sesizează Direcţia de Luptă Antifraudă, însă vreau să înţelegeţi că pentru ce s-a făcut incorect, ilegal în 2010, 2011, Consiliul Judeţean Bistriţa din punct de vedere politic nu mai pot fi sancţionaţi, au pierdut alegerile, dar din punct de vedere penal trebuie să fie sancţionaţi. Însă din cauza acestor două judeţe, probabil până la sfârşitul anului nu vom mai putea deconta noi sume pe POS Mediu”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că nu are nici o legătură cu acest proiect, având în vedere că se derulează de către Apa CTTA: „Victor Ponta nu ştie ce vorbeşte. Sunt, probabil, doar declaraţii politice. Nu ştiu despre ce este vorba, dar, dacă este vorba despre apă-canal, este vorba de lucrările de extindere a apei desfăşurate în mai multe oraşe din Alba, proiect aflat în faza de licitaţii. Oricum, şi dacă ar fi probleme, proiectul nu este implementat de CJ Alba, ci de Asociaţia Apa Alba, prin Apa CTTA.”
Vicepreşedinte Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman a declarat că a participat la întâlnirea de miercuri de la sediul MAI, cu premierul Ponta şi ceilalţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba, însă nu a fost discutat acest subiect. Florin Roman a făcut unele precizări:
„La începutul anului, Camera de Audit din cadrul Curţii de Conturi Bucureşti a derulat un control privind proiectul <Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Alba>. În procesul verbal de control, a fost stabilită ca neclaritate faptul că firma britanică de consultanţă GHIL a angajat o persoană care lucrase cu 2 luni înainte la proiectant. Probabil, acest lucru a fost interpetat drept un conflict de interese. A fost dispusă o corecţie financiară de 35.000 euro, care se consideră neeligibilă. Este o sumă infimă, comparativ cu valoarea totală a proiectului, de peste 120 milioane de euro.”
S.C. APA CTTA SA Alba a beneficiat de fonduri nerambursabile pentru implementarea proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Alba”, proiect de anvergură ce se derulează pe parcursul a patru ani. Proiectul a avut următoarea structură de finanțare:
- Contribuţia nerambursabilă UE: 80.015.446 euro – 78,41%
- Contribuţia nerambursabilă Guvernul României: 12.237.657 euro – 11,99%
- Contribuţia Autorităţilor locale: 1.882.716 euro – 1,85%
- Contribuţie Beneficiar SC APA CTTA SA ALBA: 7.910.181 euro – 7,75%
Valoarea totală a proiectului este de 102.046.000 euro şi include un contract de furnizare vehicule operaţionale, trei contracte de servicii şi unsprezece contracte de lucrări.
Lista de mai jos reprezintă o descriere sintetică a acestor contracte:
Furnizare vehicule operaţionale (contract atribuit firmei SC ELSACO ELECTRONIC S.R.L. BOTOŞANI.)
Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului ( Contract atribuit către S.C. HALCROW S.R.L.)
Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor (Contract atribuit Asocierii HILL INTERNATIONAL S.A. – HILL INTERNATIONAL (BUCHAREST) S.R.L. – SAFEGE S.A.)
Auditul proiectului (Contractul a fost atribuit S.C. DELOITE AUDIT S.R.L.)
Staţiile de tratare a apei Petreşti, Sebeşel, Cugir, staţia de epurare Sebeş, staţia de epurare Cîmpeni ( Contract aflat în procedură de atribuire dupa ce a fost anulat din cauza contestațiilor):
- Staţii tratare apă Sebeşel, Petreşti, Cugir
- Staţia de epurare Sebeş
- Staţia de epurare Cîmpeni
Staţia de epurare Alba Iulia ( Contractul a fost atribuit Asocierii HOCHTIEF-Von Roll BHU)
Staţia de epurare Blaj (Contract atribuit către BILFINGER BERGER BAUGESELLSHAFT m.b.H)
Staţia de epurare Cugir (Contractul a fost atribuit Asocierii Wabag Water Services S.R.L. şi S.C. Vectra Service S.R.L.)
Staţii de epurare Aiud şi Ocna Mureş (Contractul a fost atribuit Asocierii Wabag Water Services S.R.L. şi S.C. Vectra Service S.R.L.)
- Staţia de epurare Aiud (AB-CL-5.1)
- Staţia de epurare Ocna Mureş (AB-CL-5.2)
Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Alba Iulia (Contractul a fost atribuit Asocierii S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A – S.C. DAFORA S.A.)
Modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Sebeş, modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Cîmpeni (Contract atribuit S.C. HIDROCONSTRUCŢIA S.A.)
- Modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Sebeş (AB-CL-7.1)
- Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Cîmpeni (AB-CL-7.2)
Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Blaj ( Contractul a fost atribuit S.C. FIBEC S.A.)
Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Cugir (Procedura de atribuire este în desfăşurare.)
Modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Aiud (Contract atribuit firmei S.C. FIBEC S.A.)
Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Ocna Mureş (Contractul a fost atribuit firmei S.C. FIBEC S.A.).
La nivel tehnic, proiectul urmăreşte extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din regiunea oraşelor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebes, Cugir, Ocna Mureş şi Cîmpeni, constând în principal din următoarele activităţi:
Reabilitarea staţiilor de tratare a apei;
Extinderea staţiilor de pompare şi a reţelelor de alimentare cu apă potabilă;
Reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi epurare a apelor uzate.
Contractele de lucrări ce se vor derula prin prezenta finanţare în judeţul Alba cuprind sisteme de captare, tratare şi distribuţie a apei, dar şi reţelele de colectare şi epurare a apelor uzate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dionis
vineri, 24.08.2012 at 09:49
Pai daca proiectul este implementat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara APA ALBA, trebuie sa se stie ca presedintele Comitetului Director al acesteea, format din trei membrii, este MIRCEA HAVA, iar ION DUMITREL face si el parte din acest Comitet Director, ca si membru, alaturi de HORATIU JOSAN, primarul Aiudului.
Unde dai si unde crapa …