Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Victor Ponta: Nereguli grave, descoperite de CE în derularea proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă în Alba


Publicat

Premierul Victor Ponta a făcut o serie de declaraţii privind nereguli identificate în derularea proiectului de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi apă uzată din Alba, implementat prin POS Mediu. Alături de alte proiecte din Bistriţa-Năsăud, privind reabilitarea unor depozite de deşeuri urbane, modul în care s-a desfăşurat cel din Alba este considerat drept o cauză pentru care nu vor mai putea fi decontate noi sume prin POS Mediu.

„Pe POS Mediu, am primit înştiinţare oficială referitoare la grave deficienţe în desfăşurarea a trei proiecte: două desfăşurate de către CJ Bistriţa în 2009-2011, reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane şi unul în judeţul Alba, pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă în judeţul Alba. În toate cele trei proiecte, CE a descoperit nereguli grave, noi evident am informat, ministrul sesizează Direcţia de Luptă Antifraudă, însă vreau să înţelegeţi că pentru ce s-a făcut incorect, ilegal în 2010, 2011, Consiliul Judeţean Bistriţa din punct de vedere politic nu mai pot fi sancţionaţi, au pierdut alegerile, dar din punct de vedere penal trebuie să fie sancţionaţi.  Însă din cauza acestor două judeţe, probabil până la sfârşitul anului nu vom mai putea deconta noi sume pe POS Mediu”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că nu are nici o legătură cu acest proiect, având în vedere că se derulează de către Apa CTTA: „Victor Ponta nu ştie ce vorbeşte. Sunt, probabil, doar declaraţii politice. Nu ştiu despre ce este vorba, dar, dacă este vorba despre apă-canal, este vorba de lucrările de extindere a apei desfăşurate în mai multe oraşe din Alba, proiect aflat în faza de licitaţii. Oricum, şi dacă ar fi probleme, proiectul nu este implementat de CJ Alba, ci de Asociaţia Apa Alba, prin Apa CTTA.”

Vicepreşedinte Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman a declarat că a participat la întâlnirea de miercuri de la sediul MAI, cu premierul Ponta şi ceilalţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba, însă nu a fost discutat acest subiect. Florin Roman a făcut unele precizări:

„La începutul anului, Camera de Audit din cadrul Curţii de Conturi Bucureşti a derulat un control privind proiectul <Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Alba>. În procesul verbal de control, a fost stabilită ca neclaritate faptul că firma britanică de consultanţă GHIL a angajat o persoană care lucrase cu 2 luni înainte la proiectant. Probabil, acest lucru a fost interpetat drept un conflict de interese. A fost dispusă o corecţie financiară de 35.000 euro, care se consideră neeligibilă. Este o sumă infimă, comparativ cu valoarea totală a proiectului, de peste 120 milioane de euro.”

S.C. APA CTTA SA Alba a beneficiat de fonduri nerambursabile pentru implementarea proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Alba”, proiect de anvergură ce se derulează pe parcursul a patru ani. Proiectul a avut următoarea structură de finanțare:

 • Contribuţia nerambursabilă UE: 80.015.446 euro – 78,41%
 • Contribuţia nerambursabilă Guvernul României: 12.237.657 euro – 11,99%
 • Contribuţia Autorităţilor locale: 1.882.716 euro – 1,85%
 • Contribuţie Beneficiar SC APA CTTA SA ALBA: 7.910.181 euro – 7,75%

Valoarea totală a proiectului este de 102.046.000 euro şi include un contract de furnizare vehicule operaţionale, trei contracte de servicii şi unsprezece contracte de lucrări.

Lista de mai jos reprezintă o descriere sintetică a acestor contracte:

Furnizare vehicule operaţionale (contract atribuit firmei  SC ELSACO ELECTRONIC S.R.L. BOTOŞANI.)

Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului ( Contract atribuit către S.C. HALCROW S.R.L.)

Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor (Contract atribuit Asocierii HILL INTERNATIONAL S.A. – HILL INTERNATIONAL (BUCHAREST) S.R.L. – SAFEGE S.A.)

Auditul proiectului (Contractul a fost atribuit S.C. DELOITE AUDIT S.R.L.)

Staţiile de tratare a apei Petreşti, Sebeşel, Cugir, staţia de epurare Sebeş, staţia de epurare Cîmpeni ( Contract aflat în procedură de atribuire dupa ce a fost anulat din cauza contestațiilor):

 • Staţii tratare apă Sebeşel, Petreşti, Cugir
 • Staţia de epurare Sebeş
 • Staţia de epurare Cîmpeni

Staţia de epurare Alba Iulia ( Contractul a fost atribuit Asocierii HOCHTIEF-Von Roll BHU)

Staţia de epurare Blaj (Contract atribuit către BILFINGER BERGER BAUGESELLSHAFT m.b.H)

Staţia de epurare Cugir (Contractul a fost atribuit Asocierii Wabag Water Services S.R.L. şi S.C. Vectra Service S.R.L.)

Staţii de epurare Aiud şi Ocna Mureş (Contractul a fost atribuit Asocierii Wabag Water Services S.R.L. şi S.C. Vectra Service S.R.L.)

 • Staţia de epurare Aiud (AB-CL-5.1)
 • Staţia de epurare Ocna Mureş (AB-CL-5.2)

Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Alba Iulia (Contractul a fost atribuit Asocierii S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A – S.C. DAFORA S.A.)

Modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Sebeş, modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Cîmpeni (Contract atribuit S.C. HIDROCONSTRUCŢIA S.A.)

 • Modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Sebeş (AB-CL-7.1)
 • Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Cîmpeni (AB-CL-7.2)

Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Blaj ( Contractul a fost atribuit S.C. FIBEC S.A.)

Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Cugir (Procedura  de atribuire este în desfăşurare.)

Modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Aiud (Contract atribuit firmei S.C. FIBEC S.A.)

Modernizarea şi reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Ocna Mureş (Contractul a fost atribuit firmei S.C. FIBEC S.A.).

La nivel tehnic, proiectul urmăreşte extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din regiunea oraşelor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebes, Cugir, Ocna Mureş şi Cîmpeni, constând în principal din următoarele activităţi:

Reabilitarea staţiilor de tratare a apei;

Extinderea staţiilor de pompare şi a reţelelor de alimentare cu apă potabilă;

Reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi epurare a apelor uzate.

Contractele de lucrări ce se vor derula prin prezenta finanţare în judeţul Alba cuprind sisteme de captare, tratare şi distribuţie a apei, dar şi reţelele de colectare şi epurare a apelor uzate.


Surse: realitatea.net
             POS MediuȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Dionis

  vineri, 24.08.2012 at 09:49

  Pai daca proiectul este implementat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara APA ALBA, trebuie sa se stie ca presedintele Comitetului Director al acesteea, format din trei membrii, este MIRCEA HAVA, iar ION DUMITREL face si el parte din acest Comitet Director, ca si membru, alaturi de HORATIU JOSAN, primarul Aiudului.
  Unde dai si unde crapa …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Persoană găsită inconștientă într-un apartament din Alba Iulia. Pompierii au intervenit cu o autoscară mecanică

Publicat

O persoană a fost găsită inconștientă, duminică seara, într-un apartament din municipiul Alba Iulia. Pompierii au fost solicitați să intervină pentru deblocarea ușii. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru deblocarea unei uși de apartament pe strada Henri Coandă, în municipiul Alba Iulia.

În interiorul apartamentului a fost găsită o persoană de sex feminin, inconștientă dar cu funcții vitale.

La momentul de față i se acordă primul ajutor de către echipajul SMURD.

Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autoscară mecanică  și o ambulanță SMURD B2.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raport Samsung Innovation: Un sfert dintre români ştiu foarte bine de 5G, însă 42% dintre ei cred că dăunează sănătăţii

Publicat

Primul lucru la care se gândesc românii atunci când vine vorba de 5G este viteza mare de internet. Dintre românii întrebaţi dacă au auzit de 5G, doar 24% au auzit de acest termen și au declarat că știu foarte bine beneficiile, reiese din raportul Samsung Innovation Report.

Majoritatea (42%) au spus că au auzit de 5G, dar că nu cunosc prea multe despre beneficiile aduse, în timp ce 26% sunt familiarizaţi cu termenul 5G, dar nu știu nimic despre beneficii, iar 8% nu au auzit deloc despre subiect.

Cei care știu câte ceva despre 5G asociază spontan tehnologia cu o viteză de internet mai mare, o conexiune mai bună în locuri aglomerate, dar și cu o conexiune mai sigură. În același timp, sunt conștienţi că un abonament 5G este mai scump, dar și că nu are o acoperire la fel de bună ca 4G.

„Interesant este că, deși nu există niciun studiu care să ateste că tehnologia 5G este dăunătoare sănătăţii, știrile false sau pseudo-studiile îi fac pe românii care au auzit de 5G (42%) să creadă că aceasta dăunează sănătăţii.

Din cauza spectrului de frecvenţe pe care funcţionează 5G, semnalul este mai scurt decât în cazul 3G și 4G, ceea ce înseamnă că pentru o acoperire bună trebuie amplasate mai multe antene 5G decât 4G. Astfel, unii oameni sunt convinși că radiaţiile emise de 5G vor fi mai mari decât cele 4G și astfel vor fi dăunătoare sănătăţii.

În realitate, puterea radiaţiilor emise de antenele 5G este mai mică decât puterea radiaţiilor din reţelele curente”, se precizează în raportul citat.

Un alt aspect demn de menţionat este faptul că românii se așteaptă ca operatorii telecom (87%), producătorii de dispozitive mobile (85%) și dezvoltatorii de aplicaţii și software (85%) să facă front comun pentru servicii 5G de calitate.

Potrivit raportului, 5G va avea un impact uriaș asupra business-urilor și industriilor din întreaga lume. Conectivitatea va fi mai bună, latenţa mai mică și viteza mai mare și vom fi martori ai unor lucruri pe care nu le credeam posibile: operaţii chirurgicale de la distanţă, internet rapid în zone unde infrastructura subterană nu este bună, proiecţii de holograme în timp real,  transmisiunea de evenimente, concerte, meciuri de fotbal la o rezoluţie 4K fără care de emisie, implementarea mașinilor autonome și așa mai departe.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA 10-16 august: Căldură sufocantă, dar şi ploi şi furtuni. Prognoza meteo în județ, pe zile și localități

Publicat

soare furtuna

Vremea se menţine călduroasă, pe alocuri caniculară, și în a doua săptămână din august, în județul Alba, cu maxime de peste 30 de grade Celsius. 

În primele zile ale săptămânii sunt așteptate ploi și furtuni. 

Valorile maxime prognozate pentru perioada 10-16 august sunt de 30-32 de grade Celsius, în zonele joase din județ. La munte, temperaturile maxime se vor situa între 22 și 26 de grade Celsius.

Vă prezentăm condiții meteo în săptămâna 10-16 august, în localități din județul Alba:

Luni, 10 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Câmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Marți, 11 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Câmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Miercuri, 12 august

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Joi, 13 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Vineri, 14 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; mult soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; mult soare

Șugag: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; mult soare

Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; soare strălucitor

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; soare strălucitor

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; mult soare

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; mult soare

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; mult soare

Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; mult soare

Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare strălucitor

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; mult soare

Sâmbătă, 15 august

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; înnorare accentuată

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; înnorare accentuată

Șugag: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; înnorare accentuată

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; înnorare accentuată

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; înnorare accentuată

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; înnorare accentuată

Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; înnorare accentuată

Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o aversă

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; înnorare accentuată

Duminică, 16 august

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Câmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: ACCIDENT GRAV pe șoseaua de centură din Alba Iulia. Un biciclist a fost lovit de o mașină

Publicat

Un accident rutier grav s-a produs duminică după-amiaza, în jurul orei 18:00, pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Potrivit IPJ Alba, un biciclist a fost acroșat de un autovehicul.

În urma accidentului, traficul rutier a fost blocat timp de aproximativ 40 de minute. 

În evenimentul rutier a fost implicat un autoturism marca Dacia Logan. După impactul puternic, bicilistul a rămas inconștient.

UPDATE, ora 18:55 – Traficul a fost reluat.

UPDATE, ora 18:40 – Traficul se desfășoară pe un singur sens.

UPDATE, ora 18:20 – Biciclistul si-a revenit, este conștient. Medicii de pe Ambulanță îi acordă îngrijiri medicale.

Revenim cu detalii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate