Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Victor Ponta şi Adrian Năstase, la Alba Iulia. Au lansat Programul USL pentru Agricultură şi Dezvoltarea Satului Românesc

Publicat

Alba Iulia a găzduit, vineri, reuniunea Departamentului pentru Industrie şi Siguranţă Alimentară al Partidului Social Democrat şi lansarea în judeţul Alba a „Programului USL pentru Agricultură şi Dezvoltarea Satului Românesc”. La prima întâlnire, desfăşurată de la ora 10.00, la Hotel „Parc”, au participat preşedinţii departamentelor judeţene pentru industrie alimentară ale organizaţiilor PSD din zona Ardeal şi Banat, senatori şi deputaţi ai partidului.

Cu această ocazie, la Alba Iulia au sosit preşedintele PSD, Victor Ponta şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

Adrian Năstase a motivat organizarea întâlnirilor în Alba, astfel: „Noi am dorit să organizăm această întâlnire zonală a Departamentului de Industrie şi Siguranţă Alimentară în judeţul Alba, pentru că aici sunt foarte multe activităţi legate de realizarea unor produse din agricultură, dar şi multe întreprinderi de succes, unele extrem de cunoscute şi lideri naţionali în domeniu. Vrem să legăm dezbaterea care are loc în cursul dimineţii şi de o dezbatere mai amplăm cu Departamentul de agricultură al Consiliului Naţional, de la ora 14.00 şi să vedem pe întreaga linie felul în care un stat responsabil poate să sprijine şi culturile de cereale, dar şi activitatea din industria alimentară”.

Liderul social-democrat crede că programul USL va funcţiona şi va revigora agricultura, bazându-se în principal pe experienţa deja câştigată în perioada guvernării PSD 2000-2004: “În mod evident garanţiile noastre vin dintr-o experienţă şi dintr-o activitate prin care noi am dovedit că poate să fie eficientă, în perioada 2000-2004, atunci când, prin felul în care am tratat formele agriculturii, am reuşit; spre exemplu, în ceea ce priveşte irigaţia, am dus suprafeţele undeva la un milion şi jumătate de hectare, din păcate anul acesta au fost numai 70 de mii de hectare irigate. De asemenea, am reuşit, în mare măsură prin politica de subvenţionare în ceea ce priveşte zootehia, să reducem foarte mult importurile de carne de porc şi de carne de vacă. Încă unele dintre experientele de atunci, dintre deciziile de atunci, pot fi reluate. Altele, sigur, trebuie aduse la zi, tocmai acesta este şi sensul dezbaterilor pe care le organizăm în teritoriu, pentru că, sigur, s-au schimbat foarte multe lucruri în ultimii ani. S-au şi făcut unele lucruri bune, dar sunt şi unele probleme care din păcate nu au fost rezolvate sau nu s-a dorit rezolvarea lor”, a mai declarat Adrian Năstase.

Potrivit concluziilor primei întâlniri, activitatea viitoarei guvernări USL trebuie să se coreleze cu noile cerinţe şi constrângeri ale Uniunii Europene din politica agricolă comună şi cu noul buget pe care-l pregăteşte Uniunea Europeană pentru această ramură.

Totodată, programul USL nu îl exclude pe micul producător: “Fermele de subzistenţă pot fi agregate într-un proiect mai amplu de agricultură modernă, care să asigure nu doar o folosire a resurselor pe un spaţiu restrâns, ci utilizarea la un nivel cât mai înalt a oportunităţilor pe care România le are. Poate astfel vom reuşi să ne bucurăm de o producţie mai mare de culturi pe hectar. De asemenea, trebuie să analizăm mai direct felul în care poate fi distribuită producţia internă pe piaţă”, a mai subliniat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

De la ora  14.00 a avut loc, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, lansarea în judeţul Alba a „Programului USL pentru Agricultură şi Dezvoltarea Satului Românesc”, la care au participat producători agricoli din judeţul Alba, iar, ca invitaţi, primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri locali ai USL.

Programul USL pentru Agricultură are două direcţii de acţiune: modernizarea agriculturii şi conservarea patrimoniului cultural al satului românesc.

Printre principalele propuneri ale USL se numără:

anumite sectoare trebuie să beneficieze de acces la producţia internă de gaze şi energie electrică la costuri reduse;

– dezvoltarea sistemului de irigaţii;

– susţinerea agriculturii de nişă (ex. agricultura ecologică şi produse tradiţionale);

– protejarea şi utilizarea raţională a pădurilor;

– reducerea decalajelor dintre mediul rural şi urban;

– asigurarea hranei pentru populaţie în cantităţi suficiente şi la standarde europene;

– retehnologizarea agriculturii;

– acordarea la timp a unor subvenţii sporite pentru culturile de câmp.

„Ceea ce eu cred că trebuie făcut din primul an fiscal pentru agricultură este acea schemă de reducere a TVA-ului pentru produsele agricole. Rămâne 24% TVA, dar 9% merg la stat şi restul de 15% se întoarce la producător, în aşa fel încât acesta, pe de o parte, să-şi vândă produsele cu factură (în acest moment 80% din producţie este nefacturată şi nefiscalizată) şi în al doilea rând ca să fie competitiv cu produsele din import. Altfel, producătorul român nu poate să vândă într-un supermarket, când la 10 lei cât costă marfa lui, mai trebuie să adauge încă 2,4 lei TVA”, a declarat Victor Ponta.

Reducerea TVA este numai pentru anumite categorii de produse: cereale, pâine, carne proaspătă, şi anumite legume şi fructe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. atti

    sâmbătă, 08.10.2011 at 10:11

    OAMENI NORMALI, NU PAPAGALI CA BOC.ACEST OM NUMIT BOC E MANDRU CA SARACI PENSIONARI NU AU AVUT DE PIERDUT CU INPOZITAREA DE CAS CU 5.5%, MARIREA TVA , SI SCUNPIRI LA TOT CE EGZISTA IN COSUL ZILNIC.OARE CAND SCAPAM DE INPOSTORI CARE DORESC MOARTEA PENSIONARILOR:??????????DICTATUR SI GENOCIDUL NE MACINA STAREA SUFLETEASCA PE LANGA SARACIA CRONICA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement