Eveniment
VIDEO: 100 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „I.L. Caragiale” din Alba Iulia. Povestea instituției
La Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a avut loc joi, 1 decembrie, dezvelirea unei plăci comemorative la împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea Teatrului „I. L. Caragiale”.
Fostul Teatru Caragiale este clădirea din Alba Iulia care se află în slujba culturii de aproape 150 de ani.
Povestea începe la sfârșitul anilor 1800, când o grădiniță din parcul orașului a fost reamenajată și a primit rolul de „redută orășenească”, adică un fel de „club” frecventat de „lumea bună” a orașului: oameni de afaceri, magistrați, avocați, funcționari, profesori.
Clădirea a fost complet reamenajată, amplificată și modernizată înaintea Serbărilor Încoronării, din 15 octombrie 1922. Tot atunci, a primit și denumirea de „Teatrul Caragiale”. În același an, la 1 decembrie, a avut loc și deschiderea oficială a stagiunii teatrale.
Reduta a continuat să funcționeze în perioada interbelică. Reprezentațiile teatrale și muzicale aveau loc în sala mare a cazinoului, care avea 400 de locuri. Pe lângă sălile pentru întruniri, exista și un restaurant cu terasă acoperită.
„Teatru Comunal”, „Teatru Municipal”, „Casa Municipală de Cultură” și „Cinematograful 23 August” sunt denumirile pe care le-a purtat în anii comunismului.
După înființarea Universității „1 Decembrie 1918”, la începutul anilor ’90, fostul Teatru Caragiale a devenit „Casa de Cultură a Studenților”.
Dincolo de multiplele denumiri, destinația culturală a fost una neîntreruptă, clădirea fiind, din acest punct de vedere, cea mai „încărcată” istoric dintre toate edificiile din oraș.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News