Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Alba Iulia în 1989 versus Alba Iulia în 2015. Cum arăta orașul cu doar câteva luni înainte de Revoluție și cum se prezintă după 26 de ani

Publicat

alba iulia 1989-2015În urmă cu 26 ani, mai exact în vara anului 1989, Alba Iulia era un oraş tipic perioadei de comunism, cu peisaje reci, față de cele care acum își „deschid brațele” către turiști. Cu doar câteva luni înainte de Revoluție, Alba Iulia era un oraș cenuşiu şi cu mari lipsuri din toate punctele de vedere.

Un filmuleţ de patru minute ne arată Alba Iulia în vara anului 1989. După un „car” de ani, într-un video aerian filmat în toamna anului 2014 se poate vedea schimbarea radicală de „look” a municipiului Alba Iulia.

Dacă după 26 de ani și investiții de 150 de milioane de euro din fonduri europene, Cetatea Alba Carolina este considerată una din cele cele șapte minuni ale României, într-un filmuleț de patru minute se poate vedea un peisaj „gri”a ceea ce era Poarta III a Cetății, Pietonala Mihai Viteazul, zona Sălii Unirii în 1989.

Dacă în perioada comunismului nimeni nu se „bătea” pentru o vizită în Cetatea Alba Carolina, acum obiectivele turistice care în 1989 erau nerestaurate, sunt atracții turistice pentru miile de turiști care anual ne calcă „pragul”.

Într-un filmuleț de patru minute, realizat de Ioana Cristina Muntean și Silviu Juchi este înfățișat municipiul Alba Iulia în vara anului 1989. Se pot vedea imagini ale râului Mureş, podului rutier şi drumului naţional de acces în oraş din spre Sebeş. Din imaginile filmate acum 26 de ani nu lipsesc nici obiective turistice precum Poarta III a Cetății, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, Sala Unirii, statuia lui Mihai Viteazul.

De asemenea au mai fost surprinse imagini cu Parcul Unirii, fântâna arteziană, Hotel Cetate, Casa de Cultură a Sindicatelor, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, care în 1989 se numea Liceul de matematică – fizică „Horea, Cloșca și Crișan”.

YouTube video

În toamna anului trecut, Centru de Imagine a comprimat în 2 minute frumuseţea Cetăţii Alba Carolina, care în perioada comunismului nu era pusă în valoare. În filmulețul aerian se poate vedea de ce îşi merită titlul de cea mai mare Cetate de tip Vauban din Europa.

Pietonala Mihai Viteazul, fântâna arteziană, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Principia, Latura de Vest a Cetăţii sunt doar câteva dintre locaţiile care se văd de la înălţime, în filmuleţul „Alba Iulia”.

Principalele obiective istorice şi turistice din Piaţa Cetăţii – Sala Unirii, Muzeul Naţional al Unirii, pietonala Mihai Viteazul, cele două catedrale şi Muzeul Principia, dar şi fântâna arteziană din Parcul Unirii şi Latura de Vest a Cetăţii sunt suprinse în ansamblul lor, oferind albaiulienilor şi turiştilor oportunitatea de a vedea cum puţini au ocazia să vadă, cum arată de fapt şi cum este organizată cea mai mare fortificaţie de tip Vauban din Europa.

Acum, în 2015 inima orașului Alba Iulia este Cetatea Alba Carolina.

YouTube video

(P)  Adidasi  și tricouri  sport pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sportive pentru femei, bărbați și copii. Branduri : Nike, Adidas, Puma, Dunlop, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

În 1989, Alba Iulia avea aproximativ 70.000 de locuitori, cu circa 7.000 mai mult decât în prezent. Era un oraş industrializat cu fabrici şi uzine unde lucrau mii de oameni. În prezent doar două (Apulum SA şi Saturn SA) din cele cinci mari uzine mai sunt în activitate. Între timp, Alba Iulia s-a schimbat radical, în prezent turismul fiind prioritatea principală a administrației locale. Odată cu restaurea Cetății Alba Carolina, orașul este cunoscut la nivel național, dar și internațional.

Oraş al Unirii Principatelor Române şi “Cealaltă Capitală a României”, Alba Iulia şi-a început călătoria că “destinaţie turistică” imediat după intrarea României în Uniunea Europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Geo

    luni, 06.04.2015 at 22:37

    Am fost vara trecută în Alba Iulia şi este superbă cetatea! Dar prea uşor puneţi în discuţie antitetică regimurile comunist – capitalist. Ce, imediat din 1990 a început reconstrucţia oraşului aşa cum îl avem astăzi? Imaginile sunt centrate pe alte aspecte: blocurile noi de atunci, iar filmuleţul din 2014 pe Alba Carolina – doar opţiunea autorilor. În plus, oraşul nu era gri că era comunist, ci imaginile sunt făcute pe o vreme de toamnă probabil, umedă, iar aparatura nu e slab-calitativă. În rest, un oraş frumos şi atunci, şi acum. 🙂

  2. Cornel

    marți, 07.04.2015 at 08:15

    Da,, oras frumos arhitectural dar distrus de „havele”!
    Putea fi de zeci de ori mai frumos si mai ieftin dacă era verde.
    Păcat, milioane de euro luate de oportunisti. Orașul la cum este făcut si la cum arată costă enorm si întreținerea, tot firmele de sub aripa lui „pavel” se vor ocupa!

  3. AntiCornel

    marți, 07.04.2015 at 10:32

    Cornel, sa iti fie rusine ca atat poti sa vezi. Lasa ochelarii de cai sa stea pe capul cailor. Tu fa seralul si incearca-ti norocul la BAC. Poate iti mai deschide orizonturile.
    Felicitari oamenilor care au slefuit cu atata atentie bijuteria Vauban!

    • antianticornel

      marți, 07.04.2015 at 11:26

      mai antiule…cetatea nu a fost slefuita ci jefuita.pavele turcesti, dale chinezesti…..statui anapoda….piramida, hypermarket. Probabil esti un incult pentru care supremul rafinament este curtea betonata

      • mdana

        miercuri, 08.04.2015 at 08:07

        Aveti dreptate ,a devenit o piata …cu mancare si bautura …numai si numai comert peste tot !

  4. camelia, esti tinara

    marți, 07.04.2015 at 11:30

    Camelia, esti prea tanara si nu stii ce a fost inainte de 1989. Afirmatia ta conform careia „nimeni nu se batea pentru o vizita in cetate” este complet falsa. Cei care au trait vremurile respective, isi aduc aminte de zecile de autocare si sutele de autoturisme care parcau (pe rand evident) la sfarsit de saptamana in parcarea din fata catedralei.
    Cu mult mai multi decat „miile” (in realitate sutele) de turisti actuali

    • Nu zau!

      marți, 07.04.2015 at 11:59

      Veneau fortati mai mult ca sigur. Adica dupa logica ta, erau mai multi turisti cand cetatea era in PARAGINA decat acum? Cred ca ai nevoie de un control specializat.

  5. NEpatriot

    marți, 07.04.2015 at 12:18

    Ce e facut e bun facut! E bine ca s-a facut si azi inca se mai face! cat despre era mai frumos verde, nu stiu ce sa spun. Cred ca e suficient de verde si acum. Eu ma bucur ca orasul are un aspect modern, iar pavajele, sa ma ierte Dumnezeu, arata foarte bine! Inca mai regretati mizeria de „parc” Custozza! A fost sau nu jefuita cetatea, e o alta poveste. Macar procesul de reconstructie a avut o finalitate fericita!
    Mie imi place cum arata! Mai trebuie insa lucrat la dezvoltarea economica a orasului!

  6. dorinteodor

    miercuri, 08.04.2015 at 23:03

    cit am fost la liceu, santurile erau inchise (mai intram putin in stinga portii a 3-a…) dar ce este acum este o minunatie de aproape 3 km, unica in lume. este adevarat ca este prea multa piatra peste tot dar cred ca este singura solutie daca ne gindim la intretinere. suprafetele mari cu iarba sint greu de intretinut si se degradeaza usor. parcul asa cum era inainte era frumos dar era nefunctional; nu puteai merge decit pe alei. acum se pot organiza concerte fara a distruge ceva. comercializarea este in ton cu vremea in care traim si este foarte bine ca avem unde sa mai petrecem. nu cred meritul principal este al primariei dar primaria a facut treaba buna…bravo alba iulia!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement