Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Albaiulian prins cu 880 de petarde fără drept de deţinere. Vezi condiţiile de utilizare a articolelor pirotehnice de divertisment

Publicat

Jandarmii din Alba l-au prins pe un albaiulian, în zona Pieţei din Cetate, în timp ce vindea petarde fără a avea acest drept. Oamenii legii au început cercetarea penală pe numele acestuia, dat fiind faptul că deţinerea obiectelor pirotehnice ilegal se constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

I.A. (33 de ani), din Alba Iulia, vindea ambulant mai multe cutii cu petarde, în momentul în care a fost identificat de jandarmi. Nu a putut justifica dreptul de a deţine materialele pirotehnice, astfel că a fost predat poliţiştilor de la Serviciul Arme, Explozivi Substanţe Periculoase, iar cel 880 de petarde din clasa a II-a, marfă pe care urma să o valorifice, a fost confiscată.

Pe numele bărbatului au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunii de „efectuarea de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice”.

Jandarmii reamintesc condiţiile de utilizare a materialelor pirotehnice. „Pentru prevenirea apariţiei unor incidente datorate folosirii artificiilor şi petardelor pe timpul sărbătorilor de la sfârşit de an, Jandarmeria Alba reaminteşte cetăţenilor câteva prevederi legale:

– Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte (categoria 1 şi P1 – singurele acceptate de lege pentru comercializare şi utilizare în scop de divertisment), instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

– Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc  foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă.

Categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articole pirotehnice de scenă care prezintă un risc scăzut.

Sunt acceptate la folosire doar artificiile (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, obiecte zburătoare luminoase).

Cei care nu respectă prevederile legale riscă pedeapsa cu închisoarea până la 7 ani  sau amendă până la 7.500 de lei.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate