Actualitate
VIDEO: „Anotimpurile culturii blăjene”, a treia Cafenea Culturală Aniversară la Palatul Culturii din Blaj
Palatul Culturii Blaj a găzduit joi cea de-a treia Cafenea Culturală Aniversară, un proiect care face parte din programul anual de activităţi al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba. Această nouă ediţie a purta titlul „Anotimpurile culturii blăjene” și a readus în atenţia publică personalităţile din zona Blajului care au reuşit să-şi pună o amprentă importantă asupra patrimoniului cultural al judeţului Alba.
Organizarea unui astfel de eveniment se vrea a fi un gest simplu de aleasă preţuire pentru toate aceste personalităţi culturale din partea organizatorilor – Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi din partea partenerilor – Primăria şi Consiliul Local Blaj, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara şi despărţămintele ASTRA din zona Blaj.
În cadrul Cafenelei Culturale Aniversare cu titlul „Anotimpurile culturii blăjene” au fost înmânate diplome pentru activitatea pe tărâmul culturii următorilor aniversaţi: Ion Brad, Ion Buzaşi, Horea Cucerzan, Mircea Frenţiu, Ioan Mihălţan, Virgil Todeasă şi Horia Ursu.
Diplomele au fost înmânate de reprezentanţi ai organizatorilor şi partenerilor. Programul Cafenelei Culturale Aniversare de la Blaj a mai cuprins şi vernisajul unei expoziţii cu lucrări de pictură semnate Horea Cucerzan şi prezentată de conf.univ.dr. Diana Câmpan şi momente muzicale susţinute de Raluca Cîmpean, Ovidiu Cîmpian şi corul bărbătesc „Sâncelenii” din Sâncel.
Proiectul face parte din Programul minimal 2018 al Biblioteci Judeţene „Lucian Blaga” Alba 8 IDENTITATE ŞI VALORI CULTURALE/8.3 Cafenea culturală-Aniversări culturale, şi este un proiect dedicat identificării, promovării şi valorificării operei creatorilor din domeniul cultură.
Palatul Cultural din Blaj a fost proiectat în anul 1930 de către arhitectul bucureştean Victor Smigelschi, clădirea urmând să servească în primul rând pentru evenimentele iniţiate de Asociaţia Culturală ASTRA. A fost inaugurat în anul 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, Voievod de Alba Iulia. În1949, imobilul, care până atunci se aflase în proprietatea Bisericii Greco-Catolice, a trecut în proprietatea Ministerului Artelor şi Informaţiilor, sub titulatura de Ateneul Popular „Horia, Cloşca şi Crişan”. Începând cu 1939 a găzduit Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească, Centrul de Radioficare şi cinematograful oraşului. Imobilul a revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News