Administrație
VIDEO: Când începe demolarea blocului Turturica din Alba Iulia. Primarul Pleșa: Constructorul s-a mișcat mult mai repede
Demolarea blocului G2 ”Turturica” din Alba Iulia intră în linie dreaptă. Primarul Gabriel Pleșa spune că blocul va fi dărâmat în următoarea perioadă, până ”de sărbători”, dar recunoaște că va fi o operațiune foarte dificilă.
Blocul se află într-o zonă foarte aglomerată, iar traficul din oraș este bulversat de lucrările la loturile de mobilitate.
”Vestitul bloc G2 Turturica… suntem în faza de proiectare pentru demolare. Erau două luni de zile, constructorul s-a mișcat mult mai repede, mai are un singur aviz de obținut și va înainta dosarul pentru autorizația de demolare.
Sigur, când vom avea documentația vom elibera în câteva zile autorizația de demolare și vor porni lucrările” spune Gabriel Pleșa.
Potrivit acestuia, constructorul a estimat că lucrările vor dura aproximativ două săptămâni.
”Categoric până în sărbători vom avea cel puțin demolat acel loc, pentru că după aceea va mai fi o perioadă scurtă de proiectare pentru construcția viitoarei parcări” a spus Pleșa.
Acesta recunoaște că demolarea nu va fi ușoară, în contextul aglomerației din oraș și a lucrărilor la loturile de mobilitate.
Acolo va fi construită o parcare supraterană.
Blocul a fost evacuat exact acum șase ani, într-o dimineață de toamnă. Oamenii au fost scoși pur și simplu afară, fără ca administrația să aibă vreo soluție locativă pentru ei.
Unii au ajuns pe stradă, alții în niște colibe pe câmp, alții s-au dus la rude, iar reprezentanții primăriei au considerat situația ”rezolvată”.
Doar că nu era deloc așa. Spre exemplu, o femeie cu mai mulți copii a petrecut două ierni pe un câmp, în spatele Talciocului din oraș, într-o colibă improvizată cu pământ pe jos.
Oamenii nu s-au plâns de teamă ca nu cumva copiii să le fie luați în sistemul de protecție, așa cum de altfel au fost amenințați că se va întâmpla.
În ciuda grabei cu care au fost evacuați atunci locatarii, administrația locală nu a făcut nimic cu clădirea, în șase ani.
Câțiva ani au durat presiunile asupra proprietarilor (o parte dintre locuitorii clădirii erau proprietari), cărora li s-au oferit prețuri derizorii pentru garsonierele lor (inițial aproximativ 2.000 de euro) și au fost presați să vândă.
Unii au primit după 5 ani locuințe modulare și au acceptat să renunțe la garsonierele pe care erau prorpietari.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News