Eveniment
VIDEO | Cărtărescu a deschis DILEMA VECHE la Alba Iulia: A vorbit 90 de minute despre ”Cum un om poate fi literatură”. Și n-a obosit nimeni
Vineri seara, începând cu ora 18.00 la Traseul celor Trei Fortificații din Cetatea Alba Iulia, s-a dat startul celei de-a treia ediții a Festivalului „Dilema Veche”. Festivalul a fost deschis de scriitorul Mircea Cărtărescu, care a susținut în fața a peste 300 de persoane conferința „Edificiul Literaturii”. Probabil acesta a fost și vârful spiritual al Festivalului pentru care autoritățile au plătit 300.000 lei. Cărtărescu și-a început discursul într-o manieră umoristică, cu un banc despre orașul Alba Iulia.
Apoi a continuat să aducă în mintea celor prezenți întrebarea „Cum un om poate fi literatură?”. Într-o oră și jumătate, scriitorul a prezentat propriile argumente despre teoria prin care ”literatura reprezintă un edificiu, care trebuie parcurs de la parter și până la vârf”. Cărtărescu spune că „numai cine rezistă dezumanizării poate atinge ultimul etaj, unde se află religia literaturii, credința”. Practic asta ar face și diferența dintre scriitorul adevărat și cel comercial .
Discursul, care și pe scriitor l-a „epuizat”, după cum a mărturisit la final, a început cu o glumă despre orașul Alba Iulia. Peste 300 de spectatori au gustat o poanta despre intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia cu „pompă”. A mers mai departe cu literatura, „un subiect îngrozitor”, pe care l-a pornit insprat și fascinat de unul dintre scriitorii săi preferați, Franz Kafka. Un pasaj dintr-o scrisoare pe care scriitorul evreu i-a trimis-o logodnicei lui, Felice Bauer, „în definitiv eu nu sunt decât literatură”, l-a făcut pe Mircea Cărtărescu să se întrebe cum poate fi un om liteartură. Și de atunci până acum Cărtărescu încearcă să afle răspunsul și adaugă argumente pe măsură ce simte că atinge sau că ajunge la fiecare etaj al carierei sau poate mai bine zis al existenței sale de scriitor.
„Odată când scriam, pixul mi-a rămas în aer și mi-am dat seama că și eu sunt numai literatură. Faptul că le predau studenților mei este literatură. Faptul că am scris articole politice a fost literatură. Literatura este un edificiu care se înalță pe o colină uriașă, formată dintr-o grămadă de cărți”, a spus Cărtărescu. O prezentare destul de captivantă care a reușit să țină vie o masă de aproape 300 de oameni. N-am văzut oameni plictisiți de discurs și nici prea obosiți sub ”greutatea” ideilor sau a cuvintelor.
Pentru Mircea Cărtărescu , Kafka a fost tipul umilului, care a recunoscut că este literatură, pentru că „literatura nu se mărginește la o profesie”, ea ajunge să fie o religie. Religia literaturii este ultimul etaj al edificiului, pe care unii cred că îl pot atinge prin multitudinea de cărți citite, dar scriitorul a spus că: „Edificiul literaturii este atât de înalt încât se atinge cu norii. Numai cine rezistă dezumanizării poate atinge ultimul etaj al credinței”.
Pentru că orice edificiu are și un vârf, Cărtărescu l-a pus acolo, pe vârful lui, pe Kafka, pe care îl consideră sfântul literaturii. Și cu siguranță că își dorește să îl atingă.
AICI poți vedea PROGRAMUL COMPLET al Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News