Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cometa ”verde”, filmată din județul Alba. Trece pe lângă Pământ o dată la 50.000 de ani

Publicat

Acum cincizeci și mii de ani, oamenii de pe pământ erau în Epoca de piatră. A fost și cea mai recentă dată când cometa C/2022 E3 (ZTF) a trecut pe lângă Pământ.

Cometa, uitată, s-a întors recent pe cerul nopții Pământului, apărând ca o pată slabă pe care unii au observat-o chiar cu ochiul liber în zonele cele mai întunecate.

Nu va fi ușor să o vedeți. Experții indică data de 1 sau 2 februarie, când cometa își va trece cea mai apropiată de Pământ, ca fiind momentul cel mai oportun, pentru observare.

Cu un binoclu sau un telescop o puteți observa și acum, cu condiția să aveți cer senin.

Cometa, filmată în Alba

Cometa a fost filmată din județul Alba, la Curmături, de Ștefan Pop-Coț.

”Mișcarea cometei C/2022 E3 ZTF în decurs de 45 de minute; de la ora 4:55 la ora 5:40, 21.01.2023.
Timelapse cu Canon R6, Canon 300mm+Extender 2x, crop. Cadre de 30 de secunde la f/8 și iso 12600 de pe montura ecuatorială Vixen AP. Curmături, Alba.

Cometa nu este vizibilă cu ochiul liber. Este așa, la limită cumva. Parcă se vede ceva acolo dar nu e sigur” a scris acesta pe Facebook.

Denumit Cometa ZTF, corpul ceresc face furori de câteva săptămâni în rândul oamenilor de știință, urmând să ajungă la cea mai mică distanță de Terra pe 1 februarie 2023.

Ea a fost descoperită în 2 martie 2022 de către astronomii Bryce Bolin și Frank Masci. Are o coamă verzuie și două cozi (de praf și gaz), dar puțin strălucitoare.

Cometa C/2022 E3 ZTF era, în momentul descoperirii, pe teritoriul constelației Aquila și se afla la distanța de 640 milioane de km față de Soare.

Ce este o cometă?

Fiecare cometă are propriul său timp pentru a finaliza o orbită și a începe una nouă.

Cometele cu perioadă scurtă pot trece pe lângă soare o dată la 200 de ani sau mai puțin.

Aceste comete nu călătoresc foarte departe în sistemul solar (de obicei, doar până la centura Kuiper sau într-o regiune chiar dincolo de Neptun) și își încep călătoriile de întoarcere mai rapid.

Alte comete au o „perioadă lungă” care poate dura până la 250.000 de ani pentru a reveni în centrul sistemului solar.

Aceste corpuri operează pe orbite care le duc la periferiile îndepărtate ale sistemului și compun norul Oort, sau o bandă de resturi cometare la marginile sistemului solar.

Structura unei comete: Miezul înghețat al unei comete, cunoscut sub numele de nucleu, are de obicei o lățime mai mică de 16 kilometri. Este aproximativ dimensiunea unui oraș mic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax