Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO: Comuna Ciugud prezentată ca exemplu al schimbărilor în bine din România, într-un film realizat de un jurnalist din Scoția

YouTube video

Publicat

Comuna Ciugud, condusă de primarul Gheorghe Damian, este prezentată ca exemplu de urmat într-un film documentar realizat, cu sprijinul Comisiei Europene, de jurnalistul scoțian Rupert Wolfe Murray.

Documentarul, denumit „Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea), prezintă tranziția României de la comunism la familia de state europene din care face acum parte și valorile căreia le îmbrățișează și îl are în prim plan pe jurnalistul scoțian Rupert Wolfe Murray, care a ajuns pentru prima dată în țara noastră în 12 ianuarie 1990.

După 30 de ani, Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea și pentru a înțelege și mai bine ce s-a petrecut la Revoluție.

Jurnalistul scoțian, împreună cu prietenul și fostul său cameraman, Laurențiu Mihai și cu regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2000 de kilometri prin România, pentru a înțelege cum au resimțit românii tranziția și pentru a afla cum s-a dezvoltat țara în cei 30 de ani.

Au revenit în locurile pe care Rupert le-a vizitat în 1990, în Piața Operei din Timișoara unde a început Revoluția, la Ionășeni în județul Botoșani unde a participat la reconstrucția unui orfelinat, dar și la Ciugud, comuna care deține recordul pentru absorbția de fonduri europene în România.

La Ciugud, Rupert a stat de vorbă cu primarul Gheorghe Damian încercând să afle „rețeta” prin care comuna „s-a ridicat” și a înflorit în ultimii ani, a vorbit cu mai mulți localnici și a participat la o oră de curs la Școala Gimnazială Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România.

Jurnalistul scoțian a petrecut două zile la Ciugud având întâlniri chiar și cu oameni de afaceri care au investit aici și a încercat să descopere cât mai mult din spiritul european al comunei din județul Alba.

«Ne-am ridicat» este titlul acestui documentar și o expresie foarte sugestivă pentru ceea ce s-a întâmplat în multe localități din România, care s-au ridicat în ultimii 30 de ani. Pentru Ciugud, aderarea la Uniunea Europeană și fondurile europene au fost impulsul care ne-a ajutat să ne ridicăm, să devenim comuna europeană de astăzi.

Pentru noi, echipa administrației locale și cetățenii din Ciugud, este o onoare că am fost incluși în acest documentar realizat cu sprijinul Comisiei Europene. La 30 de ani de la Revoluția Română, ceea ce se vede la Ciugud este doar normalitatea pe care ne-o dorim să existe în orice comună din România.

Trebuie să continuăm să ne ridicăm prin mici revoluții de bun simț în administrație, în educație, în sănătate, în creșterea nivelului de trai, chiar și în democrație… Democrația de astăzi trebuie prețuită pentru că a fost câștigată cu greu în ’89 și de ea trebuie să se bucure toți românii, care trebuie să fie încurajați să își exercite drepturile democratice și să participe activ la luarea deciziilor în comunitățile în care trăiesc”, a declarat Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Comuna Ciugud a fost prima din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, internet wireless şi iluminat public asigurat din viteza vântului.

Tot aici a fost construit un teren de golf şi se fac planuri pentru o sală polivalentă.

Ciugudul are şase sate (Drîmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud) în care locuiesc aproximativ 3.200 de oameni şi un spor natural pozitiv al populaţiei, fiind din acest punct de vedere printre cele două comune din Alba care au înregistrat creşteri ale numărului locuitorilor.

Ciugudul a atras în exercițiul financiar precedent cele mai multe fonduri europene ajungând una dintre cele mai moderne comune din România. Comuna are o zonă de dezvoltare economică în care funcționează circa 30 de companii cu peste 700 de angajați.

În ciuda acestor date, care dovedesc dezvoltarea continuă a comunei sub administrarea primarului Gheorghe Damian, acesta a fost exclus în anul 2018 din PSD, partidul care l-a susținut în alegerile locale, conducerea social-democrată din Alba considerând că acesta nu s-a implicat suficient în susținerea candidaților organizației județene la alegerile parlamentare.

Astfel, din anul 2018, primarul Gheorghe Damian conduce comuna din poziția de independent.

Filmul documentar „Ne-am ridicat: România, 1989-2019” (regie: Mihai Dragolea) a fost realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și va fi lansat marți seara, la București.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement