Eveniment
VIDEO: Cum arată cel mai înalt bloc de locuințe din România, construit la Cluj-Napoca. Un apartament poate costa 500.000 de euro
Cel mai înalt bloc de locuințe din România este în construcție pe Calea Florești, la ieșirea din Cluj-Napoca spre Florești.
Construcția va fi terminată în luna martie a anului viitor, conform reprezentanților dezvoltatorului imobiliar, Ardeal Construct, citați de cluj24.ro.
West City Tower (WCT) are 25 de etaje (plus casa tehnică de la etajul 26), cinci niveluri de parcare la demisol și subsol cu intrare și ieșire de pe Calea Florești și strada Bucium, spațiu de joacă pentru copii, 182 apartamente cu 1, 2, 3 camere si patru penthouse-uri cu 5 camere.
Citește și Clujul imobiliar lovește din nou. După garsoniera de 11 mp, o nouă ofertă năucitoare. 13 mp, cu duș și WC la vedere: 27000 euro
Pe acoperișul turnului se găsește o terasă generoasă, cu o panoramă minunată. Din cele 182 de apartamente, doar 145 au fost scoase la vânzare.
Valoarea întregului proiect este de aproximativ 12 milioane de euro.
Apartamentele de vânzare au suprafețe utile începând de la 43 de metri pătrați (mp) – cele cu o cameră – și până la 200 – 220 de metri pătrați – apartamentele de lux.
Prețuri
Cele mai scumpe, respectiv cele patru penhouse-uri, sunt scoase la vânzare cu prețuri cuprinse între 487.000 și 505.000 de euro (fără TVA, care este de 19%) în stadiu de semifinisat și sunt construite pe două niveluri, la etajele 24 și 25.
Suprafețele celor patru apartamente de lux diferă, dar nu substanțial, de aceea și diferența de preț.
Fiecare penthouse este structurat astfel: la etajul 24, suprafața de 100 de metri pătrați cuprinde un living mare, bucătărie, baie, terasă generoasă de 30-35 mp; la etajul 25, suprafața de 100 de metri pătrați cuprinde trei dormitoare, două băi și, la fel, o terasă foarte mare.
Primele cinci etaje ale turnului de pe Calea Florești au fost gândite pentru a fi exploatate în regim hotelier.
De la etajul 6 până la etajul 23, sunt apartamente de una, două și trei camere. Pe acoperiș, turnul are o terasă cu o panoramă excepțională, la care constructorul și dezvoltatorul mai reflectă cu privire la utilitatea ei.
”Casele din nori”
O echipă de la cluj24.ro a vizitat, la începutul acestei săptămâni, câteva apartamente din cel mai înalt bloc din România.
O parte din apartamentele din turn sunt finalizate la interior (în stadiu de semifinisat), iar potrivit reprezentantului dezvoltatorului Ardeal Construct, imobilul integral va fi recepționat în luna martie a anului viitor.
„Blocul este un punct forte al Clujului, al Transilvaniei și, până la urmă, al României, dat fiind că este cel mai înalt imobil de locuit din țară. Credem că e o mândrie pentru Cluj!
Noi am numit cele patru penthouse-uri <casele din nori>, deoarece fiecare are suprafața cât ar avea o casă.
Până acum, am vândut un penthouse, iar altul este deja rezervat”, a explicat reprezentantul dezvoltatorului.
Din cele 145 de apartamente scoase la vânzare, până acum au fost vândute aproape jumătate.
Acesta a explicat, pentru cluj24.ro, care este segmentul targetat pentru apartamentele din acest bloc, cireașa de pe tort fiind, evident, cele patru penthouse-uri.
„Cui vindem? Fiind un bloc cosmopolit, așa cum sunt zgârâie-norii din toată lumea, segmentul la care ne referim este format din oameni de afaceri, manageri de firmă, expați, companii multinaționale, oameni cu bani care vor să investească în imobil.
Clienții noștri sunt din toată țara, nu numai din Cluj sau din Transilvania. Sunt din Moldova, din Muntenia și din Banat, oameni interesați să cumpere.
Pe de altă parte, avem un client, un cuplu de tineri din Cluj, care dorește să investească într-un penthouse și să-l închirieze în regim hotelier.
Vin festivalurile, UNTOLD-ul și celelalte, iar ei consideră că o asemnea investiție are un potențial foarte mare. Așa ceva nu există în Cluj”, a mai spus directorul de vânzări al societății Ardeal Construct.
Cum se explică întârzierile
Reprezentanții dezvoltatorului clujean au explicat și de ce lucrările la cel mai înalt turn de locuințe din România merg atât de anevoios și de ce termenele de finalizare au fost amânate de câteva ori.
Proiectul a fost gândit în urmă cu aproape 13 ani, iar construcția efectivă a turnului a început în 2016.
„Este un proiect inedit, unic în România, și a avut nevoie de foarte multe avize și aprobări.
Blocul respectă toate standardele de construcție, inclusiv cele privind securitatea la incendiu.
Într-un eventual caz, evacuarea se face cu ajutorul celor trei lifturi, două de interior și cel panoramic: unul are o capacitate de șase persoane, celălalt, care permite și o targă, de 10 persoane. Plus cel panoramic.
Pe de altă parte, normele la cutremure ne cer ca imobilul să reziste la un seism de 3,5 grade pe scara Richter. Ei, bine, acest imobil rezistă la un cutremur de 7 grade pe scara Richter, aproape de cel din 4 martie 1977.
Gata în martie 2022
Ceea ce, spun specialiștii, e puțin probabil să se producă în această zonă. În plus, lucrările la exterior se fac manual și asta înseamnă mult timp.
De aceea se lucrează greu, de aceea s-au devansat termenele de recepție. Estimăm, totuși, că în martie anul viitor, lucrările la acest imobil vor fi finalizate”, a mai explicat angajatul dezvoltatorului clujean, adăugând că apartamentele vor fi predate semifinisate, iar clientul își va putea aranja casa așa cum dorește.
„Multă lume crede că prețurile apartamentelor din acest bloc sunt mari, dar oamenii nu iau în considerare că la construcția acestui imobil s-au folosit materiale premium.
De exemplu, calitatea betonului în stâlpi și plăci este la fel cu cea folosită în barajele de la Tarnița sau de la Vidraru. La instalația electrică, s-au folosit doar materiale de cea mai bună calitate.
De exemplu, un metru de cablu electric folosit aici este de patru ori mai scump decât un metru de cablu folosit în alte construcții.
Ușile de la intrare sunt ignifuge (antifoc – n.r.), iar o bucată costă 500 de euro, nu 200-300 de lei cât sunt la blocurile obișnuite.
S-au investit foarte mulți bani în instalațiile de ventilație, care au voleți ce, în cazul unui incendiu, se deschid automat și scot fumul.
În alte blocuri, nu găsești așa ceva. Categoric, prețul diferă, dar toate lucrurile ăstea se reflectă în preț”, a explicat, pentru cluj24.ro, unul din inginerii respnsabili cu acest proiect.
Punct forte pentru Cluj
„Este un punct forte pentru Cluj și credem că putem fi mândri de asta!
Avem nenumărate cereri din țară de poze, de filmulețe cu apusuri, mai ales că de aici se văd foarte bine Munții Apuseni.
Este, până la urmă, o atracție! Pentru Cluj, pentru Ardeal și, de ce nu, pentru România!”, a mai spus reprezentantul de vânzări al firmei Ardeal Construct.
Date tehnice și de când datează proiectul turnului cu 26 de etaje din Cluj
Cel mai înalt bloc de locuințe din România – West City Tower (WCT) – dispune de două lifturi de interior ce coboară până în parking, la cele două subsoluri și trei demisoluri.
Potrivit constructorului, lifturile urcă de la parter cu o viteză de 2,4 metri/secundă (care se poate regla din interior), ceea ce înseamnă că în 40-50 de secunde ai ajuns la ultimul nivel.
Proiectul West City Tower, așa cum este denumit blocul turn în actele oficiale, datează din 2008, atunci când a fost înaintat comisiei de urbanism a municipalității, fiind gestionat de firma Ardeal Construct și anterior de Imperial Development, controlate de omul de afaceri clujean Radu Vlas.
Cine este Radu Vlas, omul care a investit în turnul de 26 de etaje
Clujeanul Radu Vlas (51 de ani), cel care controlează societatea Ardeal Construct SRL, dezvoltatorul care ridică blocul de 25 de etaje pe Calea Florești, este implicat și în alte domenii de business, având afaceri în domeniul energiei electrice.
Detalii pe cluj24.ro
Foto: westcitytower.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News