EVENIMENT
VIDEO: Cum reclami comportamentul agresiv în trafic, prin eSAR. Explicațiile lui Marius Grindeanu, specialist în cadrul IPJ Alba
Cum reclami comportamentul agresiv în trafic: Reprezentanții IPJ Alba au explicat joi cum funcționează secțiunea eSAR din platforma de pe site-ul MAI, prin care poți notifica poliția cu privire la un incident produs în trafic.
Inspectorul principal Marius Grindeanu, ofițer specialist la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Alba, a vorbit despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca sesizarea să nu fie clasată automat și a descris ce presupune comportamentul agresiv în trafic.
Secțiunea eSAR din platforma hub.mai.gov.ro, este o aplicație care permite cetățenilor să transmită în mod direct și rapid sesizări legate de abaterile rutiere observate.
Prin intermediul acestei aplicații, participanții la trafic vor putea să informeze poliția despre comportamentul agresiv în trafic al șoferilor, care pun în pericol siguranța tuturor.
Fiecare sesizare este repartizată unității de poliție competentă din punct de vedere teritorial, care verifică aspectele sesizate, în funcție de fiecare caz în parte, pentru a fii respectate condițiile de formă și fond. Ulterior în baza verificărilor sunt luate măsurile legale.
Ce informații sunt necesare?
Pentru a face o sesizare, utilizatorul va trebui să completeze un formular care să includă:
- Datele de identificare: nume, prenume, cod numeric personal .
- Detalii de contact: număr de telefon și adresă de corespondență.
- Declarație pe propria răspundere: referitoare la veridicitatea informațiilor transmise și a înregistrării video sau audio-video atașate.
- Detalii despre incident: data, ora, locul sau alte elemente care pot facilita identificarea abaterii.
- Semnătura utilizatorului.
Ce înseamnă comportament agresiv?
- Comportamentul agresiv în trafic include manevre precum:
- Schimbarea repetată și bruscă a benzilor de circulație pentru a depăși alte vehicule.
- Accelerări bruște sau frânări nejustificate, menite să intimideze alți șoferi.
- Conducerea la o distanță foarte redusă față de alte vehicule.
- Utilizarea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase pentru a obliga alți șoferi să elibereze banda.
- Mersul intenționat cu spatele pentru a intimida alți participanți la trafic.
- Realizarea de manevre periculoase, cum ar fi derapajul controlat sau rotirea intenționată a vehiculului.
Sancțiuni pentru Comportamentul Agresiv
Cei care încalcă aceste reguli vor fi sancționați cu amenzi între 660 și 825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Pot fi sesizate și altfel de abateri la regimul rutier?
Conform articolului nr. 109, indice 3, introdus în codul rutier prin Ordonanța de Urgență nr. 84 din anul 2024, polițiștii pot aplica sancțiuni, în baza înregistrărilor audio-video, primite de la participanții la trafic, numai pentru sancționarea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor.
Polițiștii pot aplica amenzi și pentru alte tipuri de abateri rutiere, dar numai în baza imaginilor ridicate de la administratorii drumurilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.