Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO: Cum va arăta ruina Cinematografului Columna din Alba Iulia, după o investiție de 4 milioane de euro. Ce spune Gabriel Pleșa

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia a vorbit, în studioul alba24.ro, despre situația clădirii fostului Cinematograf Columna, care, de la ideea de demolare susținută în campania electorală, a ajuns la amenajarea unui spațiu cultural. 

Povestea clădirii care a ajuns o ruină și, pentru o bună bucată de vreme, casă pentru oameni ai străzii și un focar de infecție, la nici 50 de metri în spatele primăriei, nu este una nouă.

Alba24.ro vă prezintă cum ar urma să arate clădirea reabilitată, după o investiție de aproape 4 milioane de euro, bani de la Compania Națională de Investiții.

Timp de mulți ani de când nu a mai funcționat nimic în interiorul clădirii, aceasta a ajuns într-o stare groaznică. Interiorul arată ca într-un film de groază, iar exteriorul la fel, de unde recent bucăți mari de tencuială au început să cadă.

Istoria promisiunilor electorale

În timpul campaniei electorale marcate de lupta Voicu Paul versus Gabriel Pleșa, clădirea a fost luată de primărie de la RADEF „România Film”, pe când Voicu Paul era viceprimar cu atribuții de primar.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Automat promisiunile electorale au început: printre principalele promisiuni ale actualului primar, pe lângă tramvaie în oraș, a fost și demolarea clădirii și amenajarea unei parcări supraetajate.

Între timp, de la parcare supraetajată, s-a ajuns la o parcare pe ciment, cu locuri trasate cu vopsea.

Contradicții în declarații

Însă, la un timp de la preluarea conducerii primăriei de către Gabriel Pleșa, noua administrație declara atunci că, după ce au văzut modalitatea de preluare, clădirea nu poate fi demolată, ci trebuie păstrată cu aceeași funcție: cea de cinematograf.

”Mi-am propus ca până în luna martie să demarăm procedurile de demolare a fostului cinematograf Columna, din centrul orașului, după care să avem o estimare privind costurile pe care le implică ridicarea, în locul fostei clădiri, a unei parcări pe mai multe niveluri”, declara primarul Gabriel Pleșa, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie 2021.

CITEȘTE ȘI: Fostul cinematograf Columna din Alba Iulia NU POATE FI DEMOLAT. Primăria, obligată să renoveze dărăpănătura din centrul orașului

Șapte luni mai târziu, în luna august a anului 2021, Gabriel Pleșa spunea că nu poate fi dărâmată clădirea și că trebuie păstrată ca și spațiu cultural și cinematograf.

Mai exact, preluarea clădirii s-a făcut în baza unui protocol între Primărie și România Film – entitate de care aparținea clădirea, transformată în timp în ruină. La baza protocolului de preluare stă Legea 303/2008, care conține două articole ce obligă primăriă să păstreze clădirea în picioare.

Este vorba despre punctul 6 care prevede că autoritățile locale trebuie să asigure accesul la cultură pe o perioadă de minim 15 ani, prin difuzarea de filme românești.

De asemenea, consiliile locale trebuie, în termen de 4 ani de la preluare, să facă investiții pentru reabilitarea și dotarea și modernizarea sălilor de cinema ale clădirilor preluate.

Dacă nu fac asta, Statul Român poate face demersuri pentru a lua înapoi clădirea.

Stadiul actual

Prezent în studioul alba24.ro, Gabriel Pleșa a declarat că ruina fostului cinema va fi transformnată într-un centru multicultural. Va fi amenajat un cinematograf cu 120, 125 de locuri, dar și o sală de activități pentru evenimente.

Va exista o sală care se poate preta la ședințe de consiliu local, de ședințe științifice, de conferințe, evenimente publice sau sala de spectacol.

De asemenea, parcarea din fața clădirii va fi transformată într-o zonă verde. Este vorba despre o zonă în care locuitorii din blocurile vecine își parchează mașinile.

Zona va fi transformată într-o zonă verde cu bănci și spațiu de promenadă.

Proiectul în faza DALI a fost recepționat de către primărie în urmă cu două săptămâni, iar acesta a fost predat către Compania Națională de Investiții care se va ocupa de construcție.

Momentan, proiectul este pe lista de sinteză a celor de la CNI, iar primăria așteaptă să fie lansată achiziția publică pentru alegerea unui constructor și demararea lucrărilor.

Lucrarea va fi suportată integral de către CNI, iar costurile se ridică undeva la aproape 4 milioane de euro a precizat Gabriel Pleșa pentru alba24.ro.

Cum ar urma să fie amenajat spațiul cu o investiție de 4 miloane de euro, bani de la CNI

Prin revitalizarea cladirii Cinematografului Columnașsi reconversia acestuia intr-un Centru Multifunctional de Cartier se obține:

• Reamenajarea zonei publice adiacente clădirii, prin crearea unei legături pietonale corespunzătoare accesului principal în clădire, refacerea zonelor de gardă pentru protecția fațadelor și nu în ultimul rând, deschiderea unui con vizual la nivelul strazii Nicolaie Titulescu prin care este marcată prezența noului centru multifuncțional de cartier;

• Refațadizarea clădirii pentru a corespunde noilor funcțiuni propuse în conformitate cu aspectul cu situația existentă;

• Montarea instalațiilor necesare pentru siguranța la foc, încalzirea, ventilarea, sonorizarea și iluminarea clădirii, inclusiv posibilitatea montării de instalații pentru energie regenerabilă în urma unor studii de specialitate;

• Consum minim de energie și apă pe întreg ciclul de viață;

• Materialele utilizate în construcția acestora provin din surse regenerabile, au ciclu de viață îndelungat și pot fi reutilizate;

• Generează minimum de deșeuri și nu poluează în exploatare;

• Au impact minim asupra terenului pe care se construiește și se integrează în urban;

• Imobilul își indeplineste eficient scopul pentru care a fost construit și sunt adaptabile la necesități viitoare;

• Asigură calitatea mediului interior pentru utilizatori.

Funcțiunile interioare atinse prin realizarea investiţiei publice sunt următoarele:

• Realizarea unei săli multifuncționale în care se pot organiza conferințe/proiecții de film/congrese/ sedințe de consiliul cu o capacitate maximă cuprinsă între 150 – 200 persoane cu o zonă de gradene retractabile pentru spectatori sau participanți.

• Zonă tehnică pentru control videoproiecție, lumini și sunet, poziționată în capătul gradenelor din sala multifuncțională/de proiecție filme, astfel încât să faciliteze evenimentele de difuzare a filmelor de lung sau scurt metraj;

• Două camere pentru traducători cu acceul din spatele gradenelor sălii multifuncționale;

• Spații pentru depozitare (scaune, mese sau echipamente folosite la proiecții, sedințe sau prezentări) ce ajută la crearea caracterului flexibil pentru sala multifuncțională și foyer;

• Cameră de curățenie și întreținere care deservește întreg imobilul;

• Grupuri sanitare pentru ambele sexe, dar si pentru persoanele cu dizabilitati, dimensionate conform normelor în vigoare;

• O zonă de garderobă/ depozitare aflată în relație directă cu foayerul de intrare;

• Reconfigurarea zonei de intrare/ foayer pentru a putea susține si o zona de expoziții temporare și a unei zone de asteptare;

• Zonă pentru birou de informații și spațiu administrativ;

• Săli de ședințe / conferințe.

• Oficiu pentru personal.

• La etaj sunt propuse spații de birouri, spații pentru conferințe / ședințe, ce pot fi reconfigurate în ateliere sau workshop-uri;

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 02.11.2022 at 15:32

    Oare gîndirea profudă a bătrânului Stalin care o fi fost în acei zeci de ani de belfăreală ? Nici una, ceea ce-l caracterizeată pe unde umblă. De fapt şi pârloaga din faţa Casei de cultură a studenţilor a fost un loc drag lui. Bine ar fi dacă ceea ce se vrea acolo ar servi comunităţii, dar nu cred.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate