Connect with us
Advertisement

Economie

VIDEO: Două construcţii de pe platforma UPSOM Ocna Mureș au fost PUSE la PĂMÂNT prin IMPLOZIE controlată

Publicat

ocna mures detonare turn evacuareLa Ocna Mureş au fost detonate, joi, două dintre construcțiile mari situate pe platforma industrială a fostei fabrici UPSOM. Astfel, așa-zisa clădire de sodă grea și coșul de gaze de la fabricarea silicatului de sodiu înalt de 70 metri au fost puse la pământ, pentru a face loc investițiilor viitoare.

Clădirea de sodă grea a fost construită în anii ’70 iar coşul de gaze prin anii ’50 ca urmare a etapelor de dezvoltare a fostului combinat. Tot în anii ’50 a mai fost construit un coş de gaze care va fi detonat în zilele următoare. Pentru mulţi dintre cei care au asistat a fost altceva, a semănat cu execuţia a doi rebeli care au îndrăznit să rămână în picioare, sfidând realitatea care îi înconjura, o realitate crudă plină de moloz, fier vechi şi var. A venit şi vremea lor să fie puşi la pâmânt asemeni altor clădiri trainice din curtea fostei uzine de produse sodice.

YouTube video

Platforma industrială UPSOM Ocna Mureş a fost cumpărată în martie 2013 de firmele Govcrest International SRL Bucureşti şi Aloref SRL Alba Iulia pentru 6 milioane de euro, plus TVA, în cadrul procedurii de lichidare judiciară şi faliment a combinatului chimic. De atunci şi până în prezent au avut loc activităţi de curăţare a platformei industriale şi de valorificare a fierului vechi din care se presupune că s-au obţinut venituri estimate la câteva milioane de euro. Firmele Ascom International (care face parte din grupul Govcrest) şi Aloref intenţionează să realizeze aici un parc industrial, scrie adevarul.ro

Sectoarele de activitate propuse se referă la constructii maşini, în special prelucrări mecanice, industrie uşoară, depozite materiale de construcţii, terminal de transcontainere, depozit ingraşaminte chimice şi producţie în industria chimică nepoluantă. Marele atu al parcului industrial din Ocna Mureş este faptul că va fi foarte bine legat la reţeaua de transport: are cale ferată până în incinta zonei industriale iar oraşul Ocna Mureş va avea legătură directă cu autostrada Sebeş – Turda. Astfel se explică terminalul de transcontainere propus prin planul de afaceri, care ar urma să fie unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

Parcul ar urma să cuprindă mai multe obiective preluate de la fostul combinat cu o suprafaţă totală de aproximativ 33.000 de metri pătraţi. Este vorba, printre altele, despre clădirea laborator, hala turnătorie, depozitul de sodă calcinată, clădire şi hala pompe decantoare, magazia generală, etc.

Citește și Investiţii la Ocna Mureş: Parc industrial pe trei hectare, în locul platformei industriale UPSOM şi depozit de carburanţi la Războieni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement