Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: Florin Roman, despre problemele create de închiderea rampei de gunoi. „Nu Consiliul Județean a decis acest lucru, ci APM Alba”

YouTube video

Publicat

IMG_1210 În urma discuțiilor, de joi, din ședința de Consiliu Local pe tema proiectului de hotărâre care prevede majorarea tarifelor la colectarea deșeurilor, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman a venit cu precizări. Acesta spune că potrivit legii, atribuția de colectare și depozitare a gunoaielor menajere revine consiliilor local. Referitor la închiderea groapei de gunoi de la Alba Iulia, spune că nu Consiliul Județean Alba a decis acest lucru ci Angenția pentru Protecția Mediului Alba.

Prezent în cadrului unei conferințe de presă, vicepreședintele CJ Alba Florin Roman, a adus precizări cu privire la problemele create de închiderea rampei de gunoi.

„În 2007 când am aderat la UE, ne-am asumat niște obligații, iar una din aceste obligații a fost ca până cel târziu în 2017 noi să ne închidem cele 101 rampe de gunoi din clasa B, neautorizate și neconforme. Directorii de la Agențiile de Protecție a Mediului s-au apucat să raporteze date care mai de care mai triumfaliste. Cei de la Alba au anunțat pentru depozitul central de la Alba Iulia, data de 17 iulie 2015.” a precizat Florin Roman.

Acesta a mai spus că, instituția pe care o reprezintă, a aplicat pentru un proiect foarte complex în valoare de 60 milioane de euro care presupune 17 licitații publice, pentru contrucție, drumuri de acces, asistență tehnică, audit, etc.

Roman a explicat de ce s-au întârziat lucrările la groapa de gunoi care inuțial trebuie să fie poziționată în comuna Mihalț.

Potrivit acestuia, din cauza campaniei politice din 2008 perioada în care „oamenii au fost manipulați că vor avea comuna plină de gunoiaie. Văzând ceea ce se întâmplă și fiind vorba de o finanțare europeană s-a solicitat relocarea proiectului. Asta a adus o întârziere de doi ani și jumătate.” spune vicepreședintele CJ.

Un alt motiv pentru care s-au întârziat lucrările a fost procedura greoaie pe care se lucrează pe un astfel de proiecte.

El a mai precizat că a fost să vadă în ce stadiu sunt lucrările, la groapa de la Galda de Jos, și că din punct de vedere al calendarului totul este la termen.

„Acolo practic în august-septembrie se și pot depune gunoaie. Problema este că în lipsa stației de epurare care ajunge doar în luna decembrie, dacă plouă, toată apa de pe deșeuri intră în sol.”

Rampa de gunoi de la Galda de Jos va putea fi folosită din luna mai a anului 2016, când potrivit liberalului, prețurile pentru colectarea deșeurilor vor scădea.

Reamintim că începând cu data de 16 iulie deşeurile vor fi transportate aproximativ 70 de kilometri la depozitul de la Cristian (judeţul Sibiu), pentru că rampa de gunoi a oraşului se închide oficial la mijlocul lunii iulie.

Deşeurile municipale colectate vor fi descărcate pe o platformă de transfer de pe strada Craivei (2,2 km de kilometrul 0 al oraşului), de unde se vor încărca, cu un încărcător frontal, într-un utilaj de transport cu două containere de 32 mc, pentru a fi transportate în localitatea Sibiu.

Din acest motiv tarifele de colectare şi transport pentru deşeurile din Alba Iulia vor crește, în medie, cu 47%, iar pentru persoane fizice şi juridice, în medie, cu aproximativ 40%.

VEZI de unde au plecat discuțiile: VIDEO: GÂLCEAVĂ pe gunoaie la Alba Iulia. Consilierii PSD s-au pus contra degeaba scumpirii deşeurilor. Ce spune Hava şi Dumitrel
YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cujireanul

    vineri, 10.07.2015 at 12:39

    Vor reveni preturile ca la apa!Mai Romane ,nu mai fabula!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement