Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(VIDEO) Ioana Bogățan dă o lecție de maniere „iubitorilor” de teatru: „Nu trebuie să ne speriem când la spectacol se vorbește altă limbă”


Publicat

După cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia, organizatorii au convocat o ultimă întâlnire în care au fost exprimate câteva impresii despre eveniment. Foarte multe dintre spectacole au fost jucate cu sala plină, iar publicul le-a savurat în mod evident. De-a lungul celor 5 zile de festival, albaiulienii au demonstrat că le place teatrul, dar au arătat și că mai au câte ceva de învățat din punctul de vedere al comportamentului sau al manierelor, la teatru. Dacă, în alte părți, în momentul în care începe spectacolul, poarta sălii se închide și publicul nu mai are acces înăuntru, la Alba Iulia, după o bună bucată de spectacol, aceștia nu doar intră nonșalant în sală, dar de multe ori au și pretenția să se așeze pe locul de pe bilet.

Nu doar atât, dar la unul dintre spectacole sala s-a golit după câteva minute, iar, din câte s-a putut conchide din mai multe surse, unul dintre motive ar fi fost faptul că replicile din piesă au fost în limba maghiară. Este vorba despre piesa „Othello și preafrumoasa lui Desdemona”, o producție a Teatrului de Mișcare „Studio M” Sfântu Gheorghe, în regia lui Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Directoarea Teatrului de Păpuși „Prichindel” și a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, Ioana Bogățan, a menționat acest fapt și le-a transmis albaiulienilor că una dintre caracteristicile unui festival internațional este plurilingvismul, iar a auzi o altă limbă într-un spectacol nu este un motiv de a părăsi sala.

„Lumea trebuie să înțeleagă că, într-un festival internațional, se vorbește în toate limbile și acest lucru nu trebuie să ne oprească și să ne sperie în momentul în care intrăm în sala de spectacole și nu se vorbește limba noastră. Mergem la teatru nu numai să primim, ci și să dăm. Trebuie să ne și gândim puțin când mergem la teatru. Sunt regizori care lucrează foarte mult pe simboluri, ei găsesc soluțiile lor proprii pentru adaptarea unei scene pe care noi o știm, poate, la fel, iar de aici vine și nebunia acelui regizor.

Noi pierdem foarte multe spectacole frumoase numai pentru că se vorbește în alte limbi și e păcat. Dacă vrem să se dezvolte acest festival și să crească și nivelul lui artistic, nu trebuie să ne oprim doar la comedii bulevardiere, care, într-adevăr, sunt extraordinare, și e adevărat că de-aia vii la teatru, ca să te bucuri, dar trebuie să mai vezi și altfel de spectacole”, a precizat Ioana Bogățan.

Vedeți mai jos, în video, declarația completă a Ioanei Bogățan:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. bibanu

  marți, 09.10.2012 at 14:43

  Da, de acord, dar pe afis TREBUIE SPECIFICATA LIMBA (sau limbile) in care se desfasoara spectacolul de teatru. Corect? Nu de alta, dar unii asa, mai prosti si needucati din fire, cum suntem noi, cei la care se refera doamna director al teatrului de papusi, nu cunoastem toate limbile folosite in festivalul „international” de teatru de la Alba Iulia.
  In rest, ca simplu spectator neavizat in ale scenei, felicitari organizatorilor si celor ca au dat bani pentru festival. Da, a meritat!

 2. Lili

  marți, 09.10.2012 at 19:49

  „Needucati” nu se referea la cei care nu stiu alte limbi, ci la cei care nu stiu sa citeasca traducerea – care de altfel exista desupra scenei. Deci si daca nu cunosteai limba puteai citi traducerea! Anul trecut a fost un spectacol de teatru din Bulgaria – Medeea si a fost cu traducere si toti spectatorii au inteles. Deci? care a fost problema de data asta?
  Are dreptate d-na Bogatan: la noi sunt aplaudate doar comediile bulevardiere, alt gen e primit cu reticenta din cauza lipsei de „educatie” si a prejudecatilor. Probabil cei care au iesit au asteptat un Othello clasic, ceea ce n-a fost. Dar atunci de ce acum cativa ani un Hamlet cu Ofelia Popii la fel de putin clasic a fost primit atat de bine? Pentru ca se vorbea romaneste?
  Oricum, in spatele meu la Othello, o domnisoara blonda (natural) intreaba la aparitia personajului Othello: „Si de ce l-au vopsit si pe asta negru?”… No comment!

  • spectator

   marți, 09.10.2012 at 21:58

   Si la Hamlet s-a plecat, imi amintesc ca am avut bilet la marginea randului si m-am ridicat de vreo 3 ori. Recunosc ca si mie imi placea mult mai mult un Hamlet clasic… Cel mai corect ar fi sa fie pus in titlu pe afis faptul ca este adaptare dupa Hamlet sau Othello …. Si atunci merge doar cine e intersat sa vada o asemenea piesa!!!!.

 3. ambra

  marți, 09.10.2012 at 19:50

  chiar k s-au speriat oamenii…doamne fereste… si spectacolul a fost subtitrat in romana dar lenea e mare sa citesti… nu cred k daca se joaca un spectacol in finlandeza are cineva pretentia sa stii finlandeza ca sa te duci, tocmai de-aia se traduce. a fost frumos festivalul zic eu

 4. spectator

  marți, 09.10.2012 at 21:26

  In primul rand vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru organizarea acestui festival. Sunt de acord cu dvs. ca la un festival international se vorbeste in mai multe limbi si din experienta celorlalte editii, publicul nu a iesit din sala la nicio piesa interpretata in alta limba (cel putin la cele la care am fost eu nu s-a plecat) ci dimpotriva actorii au fost foarte aplaudati. Dar imi amintesc perfect cata lume a plecat la acel Hamlet pus in scena de teatrul din Sibiu si mai ales la spectacolul teatrului Odeon – ceva cu sfarsitul lumii (unde erau actorii dezbracati cu instumente in brate) spectacol la care doar din respect pentru d-na Rodica Mandache nu am plecat, dar recunosc ca nu-mi doresc sa mai vad asa ceva. Din aceste experiente cred cu convingere ca nu limba maghiara a fost problema ci modul de abordare a subiectului. In general publicul care vine la teatru cunoaste operele si se asteapta sa vada ceea ce a citit si nu ceva adaptare la zilele noastre.
  Imi amintesc cu mare placere de piesa Visul unei nopti de vara care a fost una din cele mai frumoase piese pe care am vazut-o la festivalurile anterioare si care cred ca ar merita sa fie reluata la urmatorul festival.
  Mult succces organizarea altor festivaluri si de ce nu si alte spectacole in timpul anului!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

GHID pentru pacienți: OPT întrebări și răspunsuri de la medicii de familie pentru cei cu simptome sau confirmați COVID

Publicat

medic calculator

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) pune la dispoziția pacienților un set de întrebări cu răspunsuri despre ce trebuie să facă dacă au simptome asemănătoare COVID și procedura de gestionare a cazurilor.

Este un ghid formulat ca ”scrisoare deschisă de la medicul de familie către pacientul său”.

”1. Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?

Să rămâi acasă și să contactezi MF sau 112.  Cu medicul de familie vei discuta despre ce te supără și împreună veți decide dacă vă veți întâlni, dacă vei rămâne acasă pentru tratament, sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.

Vei fi testat dacă este necesar de o echipă specializată, care se va deplasa la domiciliul tău (decizia aparține Direcției de Sănătate Publică și serviciului medical de urgențe 112).

2. Pe cine trebuie să anunț dacă sunt depistat pozitiv?

Rezultatul pozitiv este transmis imediat de către laborator către Direcția de Sănătate Publică (DSP) teritorială și astfel ești luat în evidența DSP.

Vei fi contactat de DSP pentru a fi transportat la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie și pentru efectuarea anchetei epidemiologice.

DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare „Decizia de izolare” în baza căreia vei putea solicita concediu medical.

3. Ce trebuie să fac dacă am fost confirmat pozitiv și am ales să rămân la domiciliu?

Inițial, este necesară o evaluare într-o unitate medicală abilitată (evaluare obligatorie prin lege).

Te vei deplasa cu ambulanța către unitatea medicală abilitată. NU folosi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun!

Te izolezi de restul familiei, reduci cât mai mult interacțiunea cu persoanele din jurul tău, porți mască atunci când ieși din zona de izolare.

Dacă este posibil, vei folosi singur o cameră și o baie.

Atunci când condițiile nu îți permit, încearcă măcar să dormi separat, să utilizezi continuu masca și să dezinfectezi toate obiectele de folosință comună după ce le atingi.

Vei anunța medicul de familie pentru a fi luat în evidență.

Vei discuta zilnic despre starea ta de sănătate  cu medicul tău de familie prin consultații la distanță (telefon, internet).

4. Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?

Vei apela urgent serviciul 112.

5. Ce trebuie să știe persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeași locuință sau cei declarați contacți direcți?

Cei care aleg să rămână împreună cu tine vor primi o decizie de carantinare  pentru întreaga perioada cât tu ești persoana izolată pentru COVID-19, dacă ai declarat în ancheta epidemiologică făcută de DSP aceste persoane.

Vor respecta strict distanțarea față de tine pentru a reduce riscul de îmbolnăvire deoarece, mai ales în primele zile de boală, ești mai contagios.

Își vor urmări atent starea de sănătate pentru a depista repede eventualele semne de boală.

Vor contacta serviciul 112 sau medicul de familie dacă apar semnele unei boli respiratorii sau alte semne care pot fi caracteristice pentru COVID-19.

Contactul direct este persoana apropiată de bolnavul COVID 19 (ați locuit împreună sau ați muncit împreună. Cei care, la rândul lor au venit în contact doar cu o persoană declarată ca fiind „contact direct”, nu cu un bolnav, nu vor fi carantinați chiar dacă locuiesc la aceeași adresă sau sunt colegi de muncă sau școală cu aceștia.

6. Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

Conform reglementărilor în vigoare NU este necesară retestarea.

Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.

7. Când și cum mă pot reîntoarce la muncă/școală?

Te poți reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezinți simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta.

Vei respecta în continuare toate regulile de protecție (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

8. Cum obțin documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

Este esențială decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP.

Dacă ai ieșit din perioada de izolare de 14 zile (ai fost bolnav COVID-19), vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP și vei primi certificatul de concediu medical.

Dacă ești elev sau student, vei primi un document util pentru motivarea absențelor și un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.

Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP în baza căreia îți va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.

IMPORTANT! Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieșirea din izolare sau carantină”.

sursă: snmf.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte. Se răcește accentuat după 30 octombrie, este posibil să ningă. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, până în 8 noiembrie, în regiuni din țară. În Transilvania, vremea se răcește după 30 octombrie. La munte sunt posibile ninsori.

În Transilvania, până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie, cu medii ale maximelor de 14-19 grade şi ale minimelor de 5-8 grade.

Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 9-12 grade ziua şi 0-.5 grade noaptea, mediat regional.

Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie.

Ploi locale se vor semnala în jurul datei de 30 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în primele zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

La munte, intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8-4 grade și minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane.

Din 30 octombrie însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2-6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea.

Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie – 2 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vaccin anti-COVID cu rezultate bune la persoane vârstnice. Este cel dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca

Publicat

Vaccin, gripa

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca generează un răspuns imun robust la persoanele în vârstă, categoria cu cel mai ridicat risc, a scris luni Financial Times, citând rezultate preliminarii, relatează Reuters.

Vaccinul declanşează producţia de anticorpi şi celule T, cu rol protector, la grupe de persoane mai în vârstă, potrivit Financial Times, care citează două surse familiarizate cu descoperirea, rezultat ce îi încurajează pe cercetătorii aflaţi în căutarea unor dovezi conform cărora produsul îi va proteja pe vârstnici de îmbolnăviri grave sau de deces din cauza virusului.

Detalii despre această constatare urmează să fie publicate în curând într-un jurnal medical, a notat Financial Times fără a preciza numele acestuia.

Rezultatele coincid cu datele publicate în iulie, potrivit cărora vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” în cazul unui grup de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a relatat ziarul, citând surse apropiate rezultatelor aşa-numitelor teste de imunogenitate.

Însă, Financial Times a atras atenţia că testele de imunogenitate cu răspuns pozitiv nu garantează faptul că vaccinul se va dovedi în cele din urmă sigur şi eficient la persoanele în vârstă.

Compania AstraZeneca, ce dezvoltă vaccinul împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford, este considerată un lider în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin cu rol de protecţie împotriva COVID-19.

Oxford şi AstraZeneca nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta aceste rezultate.

Unul dintre cele mai importante vaccinuri-candidat împotriva coronavirusului, denumit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, iar AstraZeneca a obţinut în aprilie licenţa pentru producţia acestuia, preluând sarcina de continuare la scară largă a testelor clinice şi a producţiei.

AstraZeneca a reluat testele clinice efectuate asupra vaccinului în Statele Unite după ce a primit aprobarea în acest sens din partea autorităţilor de reglementare americane, a anunţat compania vineri.

Este vorba despre un vaccin cu vector viral (VRV), ce utilizează o versiune slăbită a unui virus care determină răceala comună la cimpanzei, modificată cu instrucţiuni genetice pentru a declanşa un răspuns imun împotriva COVID-19.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Moneda națională s-ar putea deprecia până la 4,9 – 5 lei/euro, la începutul anului viitor

Publicat

Moneda europeană ar putea valora 4,9 – 5 lei la începutul anului viitor, a declarat, luni, Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, menţionând că leul este supraevaluat comparativ cu monedele din Europa Centrală.

„După cum ştiţi, eu am teoria asta că în fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Ţine de câţiva ani. Şi probabil că se va muta şi la anul. În scenariul de bază, undeva pe la începutul anului viitor, că aşa se întâmplă de obicei, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu cu risc, atunci leul ar putea să treacă temporar de 5. Tot ce trebuie este ca Banca Naţională să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie şi se va duce uşor peste 5. Dar probabil că după aceea Banca Centrală îl va readuce în acest interval, pentru că se uită la inflaţie, se uită şi la cei care s-au împrumutat în valută”, a spus Dan Bucşa, într-o discuţie online pe tema „România la sfârşitul ciclului electoral: lecţii din 2020 pentru 2021”.

Potrivit acestuia, leul este „semnificativ supraevaluat” în raport cu monedele din Centrul Europei.

Dan Bucşa a precizat că are două criterii la care se uită, unul fiind ajustat cu preţurile de producţie, iar în acest caz leul este supraevaluat faţă de monedele din ţările aflate în Centrul Europei cu 5-12%. Dacă modelul este ajustat cu costul unitar al forţei de muncă, supraevaluarea este faţă de monedele din zonă cu 10-33%.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate