Eveniment
VIDEO: România închide traficul aerian către şi dinspre Italia, de teama coronavirusului. Decizia se aplică din 9 martie
Noi restricţii în România, împotriva coronavirusului: România închide traficul aerian către şi dinspre Italia, de teama coronavirusului, începând de luni, timp de două săptămâni, a anunţat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.
Toate zborurile către Italia și din Italia, pe toate aeroporturile, sunt stopate începând din data de 9 martie până în 23 martie. Declarația oficială a fost făcută de ministrul de interne Marcel Vela, duminică, într-o conferință de presă susținută, la ora 23,30, împreună cu ministrul sănătății, Victor Costache, ministrul transporturilor, Lucian Bode, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat .
Citește și DOUĂ noi cazuri de coronavirus, confirmate în România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17
Marcel Vela a declarat, duminică noaptea, faptul că s-a decis aprobarea suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia si dinspre Italia pe toate aeroporturile din ţară. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Vela a anuțat că măsura intră în vigoare din 9 martie şi este valabilă până pe 23 martie, ora 12.00, ora României.
„Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica operatorilor români faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin semnarea unei declaraţii pe propria răspundere. Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală”, a spus Vela, duminică seara.
Vela a precizat că pasagerii îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere.
„De asemenea, se va comunica cetăţenilor români faptul că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului Penal, instituindu-se măsura carantinei”, a mai spus Vela. Obligația operatorilor de transport aerian este de a returna contravaloarea biletelor de avion- a mai declarat Vela.
Ministrul de Interne a mai spus că se permite accesul în România a celor care vin din China, Coreea de Sud, „sub măsura obligatorie a carantinei”. În acest caz sunt exceptate transporturile de marfă de 3,5 tone.
„Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz şi pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 23 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei”, a mai spus Vela.
El a mai spus că o discuție despre eventuala suspendare a cursurilor în școli va avea loc luni, dar a precizat că, dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate în toată școala.
Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini din Italia, China, Iran către România cu escală
Carantină sau izolare la domiciliu pentru cetățenii care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud
Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran Coreea de Sud care sosesc prin frontiera terestră că sunt obligați să intre în carantină sau izolare la domiciliu
Cetățenii vor semna o declarație pe proprie răspundere.
Refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare e infracțiune pedepsită conform Codului Penal.
Se permite accesul în România al cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran și Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră sub măsura obligatorie a carantinei.
Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la interdicția privind accesul pe teritoriul României
Italia a devenit cea mai afectată țară de coronavirus, după China
Italia a devenit duminică ţara cea mai afectată de epidemia de coronavirus după China, potrivit unei noi numărători efectuate de AFP plecând de la cifre oficiale.
Italia a înregistrat de la începutul epidemiei 7.375 de cazuri de Covid-19, dintre care 366 de decese. China se menţine pe primul loc, cu 80.695 de cazuri, dintre care 3.097 de decese.
În ultimele 24 de ore, Italia în înregistrat 133 de noi decese, ceea ce majorează la 366 numărul total de morţi de la începutul epidemiei, potrivit bilanţului oficial publicat duminică.
Numărul de cazuri de coronavirus a urcat la 7.375, cu 1.492 mai multe ca sâmbătă. Lombardia (nord), regiunea a cărei capitală este Milano şi care a fost plasată în carantină, rămâne cea mai afectată, cu 4.189 de cazuri şi 267 de decese.
Pentru a stăvili epidemia, autorităţile italiene „sunt pe cale să semneze o serie de contracte ce ne vor permite să avem la dispoziţia noastră între 12 martie şi 30 aprilie 22 de milioane de măşti de tip chirurgical”, a anunţat duminică şeful Protecţiei civile italiene, Angelo Borrelli.
De la începutul epidemiei, Italia a făcut 49.937 de teste. Cele mai multe cazuri pozitivate sunt concentrate în nord: Lombardia, urmată de Emilia-Romagna (capitala Bologna, 1.180 de cazuri) şi Veneto (capitala Veneţia, 670 de cazuri).
Dintre cele 7.375 de cazuri, 622 au fost vindecate şi 6.387 sunt în prezent pozitive. Dintre acestea din urmă, 3.557 sunt spitalizate cu simptome, 650 sunt la terapie intensivă şi 2.180 sunt în izolare la domiciliu.
Guvernul italian a adoptat o serie de măsuri draconice pentru a stăvili epidemia, printre care închiderea de şcoli şi universităţi până la mijlocul lui martie, pentru a preîntâmpina supraaglomerarea din spitale, şi mai ales măsura luată duminică: de a plasa în carantină o zonă foarte mare a teritoriului său, cu 15 milioane de locuitori
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News