Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Noaptea Cercetătorilor la Alba Iulia. Cum se prepară cerneala ferogalică, oficiu poștal ca acum 100 de ani, alte ateliere

Publicat

Vizitatorii de la ”Noaptea cercetătorilor” din Alba Iulia au ocazia să afle detalii interesante despre cum se preparau materiale acum sute de ani. Sunt prezentate, printre altele, pigmenți și cerneluri făcute din materie primă locală.

Într-unul dintre ateliere se prezintă un experiment de obținere a unor pigmenți și cerneluri din materia primă locală (minerale, vegetale identificate pe cuprinsul județului Alba), în dorința de a reînvia tehnica de pictare a icoanelor pe lemn în Transilvania, în secolele XVIII-XIX.

Abordarea interdisciplinară (istorie, istoria artei, chimie, biologie, geografie, restaurare) are menirea de a pune în valoare potențialul zonei și de promova specificul local și colecțiilor celor două muzee implicate. Sunt prezentate etape de obținere a pigmenților și cernelurilor din materia primă locală.

Detalii despre modalitatea în care se poate prepara cerneala ferogalică a dat, pentru Alba24, Dumitrița Filip, restaurator la Museikon Alba Iulia.

”Am preparat cerneala ferogalică din materie primă locală.

Ingredientele sunt gale de stejar –  excrescențe, capsule, nuci de ristic ce apar mai ales pe fruze și crenguțe de stejar. Capsuele se sfarmă, se amestecă cu alcool sau apă, se lasă la macerat.

Soluția rezultată se amestecă cu o soluție de sulfat de fier. Pentru a controla vâscozitatea soluției, am adăugat gumă de cireș”, a explicat Dumitrița Filip.

Tot la ”Noaptea Cercetătorilor”, voluntarii de la Garda Națională de la Alba Iulia au prezentat un oficiu poștal unde participanții au posibilitatea să scrie și să trimită o carte poștală, după modelul celor de acum peste 100 de ani.

 

Atelierele sunt deschise până la orele 21.30-22.00.

PROGRAM

Orele 17.30-21.30 –  Ateliere – strada Muzeului (Organizatori Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / Museikon Alba Iulia, în colaborare cu Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud- Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud)

Ateliere practice de obținere a unor pigmenți și cerneluri din materia primă locală

Atelier practic și filmat, realizat în colaborare cu Centru Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud-Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, care ne-a pus la dispoziție, atât pentru atelierul practic desfășurat la Alba Iulia, cât și pentru film, piese din colecție (viespi galicole, gale de sau minerale).

Descriere atelier practic:

Atelierul este un experiment de obținere a unor pigmenți și cerneluri din materia primă locală (minerale, vegetale identificate pe cuprinsul jud. Alba), în dorința de a reînvia tehnica de pictare a icoanelor pe lemn în Transilvania, în secolele XVIII-XIX. Abordarea interdisciplinară (istorie, istoria artei, chimie, biologie, geografie, restaurare) are menirea de a pune în valoare potențialul zonei și de promova specificul local și colecțiilor celor două muzee implicate. Filmul este o prezentare documentată, contextualizată și mai elaborată a etapelor de obținere a pigmenților și cernelurilor din materia primă locală.

Atelier cerneală: 17:30-18:00; 18:30-19:00; 19:30-20:00; 20:30-21:00

Atelier pigmenți: 18:00-18:30, 19:00-19:30; 20:00-20:30; 21:00-21:30

Orele 17.30-22.00 Jucării din materiale reciclabile – aripa nordică a Sălii Unirii-Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

”După ce ați comandat pizza pentru acasă, într-o zi în care sunteți împreună cu familia, nu aruncați cutia la gunoi. Din capacul acesteia, cu puțină imaginație, puteți decupa diferite forme de animale.

În atelierul nostru am adus multe capace de pizza pe care am conturat, apoi am decupat diferite specii de dinozauri.

Paiele de la sucurile răcoritoare le-am folosit pe post de bețe, iar din haine mai vechi am tăiat fâșii de pânză și am îngrășat dinozaurii, învelindu-le burtica. Am acoperit apoi cartonul cu acuarele, am lipit și un ochișor caraghios și am obținut o jucărie nouă și frumoasă, de care nu ne putem plictisi foarte ușor”.

Ora 17.30 -Puzzle istoric (organizator Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) – strada Muzeului

Orele 20.00-22.00 Imagini istorice și teme de toamnă amestecate așteaptă pasionații să le descâlcească – aripa nordică a Sălii Unirii-Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Orele 17.00-22.00 Peretele visurilor și al dorințelor – strada Muzeului

O adaptare interactivă inspirată de o inițiativă globală, care va oferi publicului ocazia să se gândească la visuri, dorințe și planuri de viitor și să-și pună întrebări esențiale: ce are, de fapt, valoare pentru noi și ce ne dorim cu adevărat să facem în timpul care ne este dat.

Orele 17.30-22.00 Officina Scriptoria – Atelier antic de scris; instrumente antice de scris, papirusuri, pergamente și tăblițe cerate – strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia)

Orele 17.30-22.00 Officina Monetaria – atelier de bătut monede antice (denar și aureus) -strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia)

Orele 17.30-22.00 Officina Signa culorum – Atelier de realizat plăcuțe cu diverse inscripții – strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia)

Orele 17.30-22.00 Prezentări de echipamente militare romane (lorica, galea, gladius, pilum) – strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia)

Orele 17.30-22.00 Atelier de țesut – strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia)

Orele 17.30-22.00 1918 – Apelul de seară al Gărzii Naționale de la Alba Iulia. Prezentarea Gărzii Naționale de la Alba Iulia și activitatea acesteia în preajma zilei de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia – strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

Orele 17.30–22.00 Oficiul Poștal al Gărzii Naționale de la Alba Iulia – Prezentarea unui Oficiu Poștal unde participanții vor avea posibilitatea să scrie și să trimită o carte poștală – strada Muzeului (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

Orele 18.00-18.30 /18.40-19.10 / 19.20-19.50 / 20.00-20.30 / 20.40-21.10/ 21.20-21.50 În jurul Codicelui de aur. Povestea celui mai vechi manuscris de pe teritoriul României va fi spusă cu ajutorul copiei recent achiziționate de Muzeul Național al Unirii (Museikon Alba Iulia-Museikon Alba Iulia / Centrul Național de Restaurare a Cărții Vechi)

Orele 17.30-22.00 Atelier de modelat cu artista Maria Ariciu. În cadrul acestui atelier, copiii vor avea ocazia să modeleze obiecte de mici dimensiuni (Museikon Alba Iulia-Museikon Alba Iulia)

Orele 17.30 -22.00 Ars Calligraphica – începuturile tiparului. Atelier experimental folosind o replică a unei prese tipografice din secolulul al XVIII-lea –Museikon Alba Iulia

Orele 17.30 -22.00 Atelier de pictură pe sticlă sub îndrumarea unui Tezaur uman viu, Florin Poenariu din Laz. Atelier de pictură, în cadrul căruia cursanții vor afla și vor experimenta alături de un maestru iconar, care sunt etapele de lucru pentru realizarea unei icoane pe sticlă (Museikon Alba Iulia)

Ora 21.30 Tombolă cu premii – strada Muzeului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax