Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO Noi promisiuni pentru arta locală. Ateliere de pictură şi sculptură, lângă Palatul Principilor din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Vernisajul Crecan 64 a adunat la un loc, joi, la Galeria de Artă din Alba Iulia, în mijlocul unei extraordinare expoziții de tablouri, un grup consistent de artiști și iubitori de artă. Cum de față a fost și un reprezentant al primăriei orașului, viceprimarul Gabriel Pleșa, în discuții a apărut un subiect care îi macină pe artiștii locali de decenii: lipsa atelierelor de pictură și sculptură, precum și lipsa spațiului de depozitare a lucrărilor pe care aceștia le au.

La reiterarea cererii acestora de a avea spații de lucru, viceprimarul i-a încurajat, nu se mai știe pentru a câta oară, că primăria le va da ateliere, de data aceasta în Cetatea Alba Carolina.

În contextul tensiunilor care au stat mereu în spatele Uniunii Artiștilor Plastici din Alba Iulia, al lipsei spațiilor de lucru pentru artiști, protagonistul evenimentului, Dan Crecan, a mărturisit în treacăt că momentan el lucrează într-o pivniță. În prezentarea biografiei artistului și a lucrărilor sale, președintele interimar al UAP, Nicolae Tudor, a menționat că, după absolvirea cursurilor Universității de Artă și Design din Cluj, Dan Crecan s-a mutat la Alba Iulia, fiind originar din județul Sălaj. Mai în glumă, mai în serios, artistul a intervenit și a adăugat că regretă decizia de a se fi mutat în acest oraș.

Prezența reprezentantului autorităților locale în public a determinat-o și pe artista Diana Țuculescu să puncteze rapid câteva aspecte despre ceea ce municipalitatea ar putea să facă pentru arta locală și nu face, de foarte multă vreme.

„Sper ca Alba Iulia să nu ajungă să ne dea ateliere de veci… că le așteptăm de o viață întreagă. Deși, și astea ar fi bune, pentru că ar fi un fel de mini muzee, că noi oricum nu avem unde ne depozita lucrările. Sunt artiști care au lucrări multe, deci nu ar fi rău un muzeaș”, a spus Diana Țuculescu.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a răspuns încurajator doleanței artiștilor, promițând oarecum, sub ochii sceptici ai acestora, că vor primi ateliere în Cetate, mai precis într-o clădire din spatele Palatului Principilor Transilvaniei.

„În spatele Palatului Principilor, la care s-a început restaurarea, există și o clădire în care și acuma sunt unul sau două ateliere de sculptură, o clădire care se poate mansarda, în care putem face 9-10 ateliere de pictură, iar jos 4-5, chiar 6 ateliere de sculptură. Ce frumos ar fi ca turiștii care vin la Alba Iulia să viziteze splendidul restaurat Palat al Principilor Transilvaniei, un corp dedicat unui muzeu de artă și imediat după aceea, pe alee, să meargă să vadă cum lucrează artiștii albaiulieni. E un gând care nu-mi dă pace nici noaptea și care, dacă Dumnezeu ne va ajuta, se va împlini.”, a spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

Adina E. Curta

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement