Eveniment
VIDEO: O lecție dură, dar reală despre comunism la Palatul Principilor din Alba Iulia. Expoziția Inuman: exercițiu anti-nostalgie
Un trecut cuprins de frig, foame, întuneric, poliție politică, pe scurt o lume tristă. Expoziția „INUMAN”, găzduită la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia își propune să arate generației tinere realitatea dură a unui regim totalitar. Un exercițiu puternic anti-nostalgie, spun organizatorii, dedicat celor care nu au cunoscut direct acele vremuri.
Expoziția oferă o imagine clară și realistă a modului în care trăiau oamenii în perioada comunistă, care aduce în prim-plan greutățile și suferințele prin care au trecut generații întregi sub regimul totalitar.
Este o oportunitate de a înțelege mai bine impactul pe care l-au avut restricțiile și frica asupra vieții de zi cu zi.
De la frigul din spațiul expozițional, montat într-o zonă nereabilitată a clădirii, la televizorul alb-negru fără emisiune, folosit ca suport pentru peștele de sticlă și până la ”magazinul gol”, fără alimente, vorbim despre elemente care recompun senzația unei epoci totalitare, pe care mulți și-o amintesc încă.
O experiență extrasenzorială despre perioada comunismului
„Această expoziție vrea să fie mai mult un experiment, o întâlnire extrasenzorială oarecum, cu ceea ce a însemnat perioada de dinainte de 1989, de perioada comunismului.
Este, pentru multă lume, un semn de aducere aminte pentru că am văzut în ultima perioadă că ne uităm prea ușor trecutul și tindem să repetăm greșeli pe care le-am făcut în trecut.
Ideea expoziției este de a prezenta, mai ales celor tineri, care nu au prins perioada de dinainte de 89, ce a însemnat de fapt regimul totalitar cu care România s-a confruntat în acea perioadă”, spune Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.
Robert Roman a afirmat că expoziția s-a deschis pe 16 decembrie pentru a fi corelabilă cu momentul în care au început primele mișcări ale Revoluției in 1989 în Timișoara.
„Expoziția în esență urmărește un parcurs, un fir logic de la educația socialistă comunistă, ajungem în zona industrializării, putem vedea ororile regimului totalitar cu zona de securitate (…), alimentara, în care nu găseai nimic în acea perioadă și închidem experiența cu locul revoluției, cu zona dedicată lui decembrie 89, unde inclusiv o transmisiune de la Europa Liberă putem să o ascultăm”, explică Roman.
Cum au reacționat primii vizitatori
Întrebat care este reacția vizitatorilor, mai precis dacă a remarcat nostalgie în ceea ce îi privește, la întâlnire cu obiectele expuse, el a răspuns că oamenii sunt mai degrabă surprinși de modul realist în care arată expoziția.
„Nu, nu, nu este de vorba de nostalgie, nu apare momentul de nostalgie, în schimb majoritatea au spus că am reușit să surprindem esența și marile caracteristici ale perioadei, pornind chiar de la frigul care este aici în această sală.
(…) A fost o expoziție destul de greu de pus la punct pentru că toți cei care au lucrat aici, la această expoziție sunt persoane tinere, toți colegii mei sunt tineri care marea majoritate nu au prins perioada lui 89 și au descoperit acum din cărțile de istorie și din documentare ce a însemnat comunismul” a spus el.
Robert Roman a subliniat că obiectele expuse reprezintă rezultatul unei colaborări cu Muzeul Palatul Principilor, cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Biblioteca Județeană, cu Muzeul Comunismului din Timișoara, Retromobil și colecționari privați.
”A fost o dorință de a colabora și de a deschide orizonturile în așa fel încât să putem aduce oamenilor și tinerilor mai ales această expoziție despre comunism” a afirmat el.
Expoziția va fi disponibilă până în data 26 ianuarie 2025 și este gratuită publicului. Intrarea în spațiul expozițional se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, în orele de vizitare, respectiv zilnic, între 09.00 și 17.00, cu intrare din 30 în 30 de minute, ultima intrare la 16:30.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News