Eveniment
VIDEO: Ororile regimurilor totalitare din România, prezentate la Alba Iulia. Cum funcționa ”Tik-Tok-ul” din secolul XX
Într-o perioadă extrem de agitată pentru România, când milioane de locuitori privesc cu îngrijorare către alegerile din 1 și 8 decembrie, Muzeul de Istorie din Alba Iulia, prezintă o bucată de istorie. O bucată care trebuie să ne aducă aminte ce înseamnă dictatura. Ce înseamnă ororile din regimurile totalitaliste, unde libertatea de exprimare a fost interzisă, unde au oameni au fost închiși pentru păreri anti-sistem, unde oameni au fost executați pentru ca și-au permis să vorbească împotriva conducătorului.
Este vorba despre o expoziție în care se prezintă cele patru regimuri dictatoriale din România, care au dus țara într-o zonă neagră a istoriei. De la regimul dictatorial a lui Carol II, la politica legionară a mareșalului Antonescu, apoi începutul comunismului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și regimul care a dus România, în ghearele URSS-ului, regimul comunist a lui Nicolae Ceaușescu.
În total istoria a 51 de ani în care populația țării s-a aflat într-o gaură neagra a istoriei. Expoziția deschisă în data de 27 noiembrie, la muzeul din Alba Iulia va putea fi vizitată până în data de 27 martie 2025.
Într-o perioadă în care vremurile apuse par să se reaprindă în societatea românească, locuitorii județului, dar și toți turiștii care vin în Alba Iulia sunt îndemnați să viziteze expoziția muzeului.
Ororile regimiului dictatoriale din România: De la crime împotriva umanității la cenzură
Aceștia vor putea afla despre ororile comise de regimurile totalitare, în special cel legionar și comunist. Atunci când oameni au fost omorâți pentru o idee spusă împotriva sistemului.
Vizitatorii vor putea afla despre ”cultul personalității, reprimarea oricărei forme de opoziție și nerespectarea drepturilor omului, prezența unei forme de cruzime, absența alegerilor sau alegeri falsificate, lipsa libertății de exprimare, controlul absolut al armatei și/sau poliției, procese falsificate și refuzarea justiției, cenzură și practici de propagandă sunt doar câteva din caracteristicile acestei perioade. La toate acestea se adaugă evident și antisemitismul dictaturii legionare și antonesciene, care s-a manifestat prin jefuirea, schingiuirea și asasinarea a mii de evrei”, au transmis reprezentții Muzeului.
Propaganda totalitaristă vs TikTok
La fel ca și în 2024 cei care voiau să ajungă la conducerea țării se foloseau de propagandă. Dacă în 2024 personaje cu mesaj totalitarist, dictatorial, plin de teorii ale conspirației, anti UE, NATO și care doresc o apropiere a României de Rusia și o depărtare de Europa, s-au folosit de Tik Tok, în secolul XX situația nu era foarte diferită.
Regimurile totalitare au folosit tehnici de manipulare în media acelei perioade. Istoricul și cercetătorul albaiulian Dragoș Ursu a răspuns întrebărilor reporterilor prezenți la eveniment.
Acesta a fost întrebat dacă timbrele din perioada comunistă, timbre cu mesaj pro comunism erau folosite ca material de propagandă și dacă pot fi comparate cu rețeaua socială Tik Tok, Dragoș Ursu a spus că ”Da”.
Regimurile totalitare din România se foloseau de materialele vizuale pentru a-și propaga în societate mesajul totalitarist. De la timbre, cărți poștale sau reviste de benzi desenate, erau folosite foarte mult într-o propaganda vizuală făcută de regimurile totalitare.
Într-o perioadă actuală, neagră pentru democrația țării, istoricii îi invită pe cetățeni pentru a vedea expoziția, pentru a înțelege de ce regimurile totalitare nu au fost benefice pentru țară și pentru a nu mai repeta greșeala de a alege un regim dictatorial.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News