Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Patronii HoReCa din Alba Iulia se pregătesc iar de închidere la interior. Petiție către prefectul de Alba, Nicolae Albu


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFuRTAsMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script> </p>


Publicat

Patronii HoReCa din Alba Iulia se pregătesc iar să își închidă locațiile la interior, din cauza incidenței crescute de cazuri de COVID-19. 

Mai exact, miercuri, 3 februarie, la Alba Iulia incidența este de 3,36 la mie, iar asta înseamnă că cel mai probabil Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizia trecerii orașului în scenariul „roșu”. 

Automat asta înseamnă că restaurantele, barurile, cafenelele și cazinourile se închid iar la interior și pot funcționa doar terasele, acolo unde sunt amenajate. Însă în condițiile în care afară sunt doar câteva grade, clienți nu prea se încumetă să stea la o cafea sau să servească un prânz în frig. 

Mai mulți patroni și angajați au inițiat o petiție pe care vor să o înainteze prefectului de Alba, Nicoale Albu, în care îi propun schimbarea pragului de închidere de la incidența de 3 la mie, la 4 la mie.

Am vrut să aflăm cum sunt afectați cei din HoReCa de „ping-pong-ul” închiderii-deschiderii unităților pe care le administrează și am stat de vorbă cu Dana Nanu, patron al restaurantului Roua din Alba Iulia, dar și consilier local din partea PSD Alba.

De la începutul pandemiei și introducerea scenarilor bazate pe incidența cazurilor, aceasta a trebuit să sisteze activitatea la interior de mai multe ori, câteodată chiar și pentru câteva zile.

Totuși, unitatea pe care o administrează este și una cu autoservire, iar clienții și-au luat mâncare pe care au consumat-o acasă sau la birou.

Însă pentru cei care funcționarea depinde de locurile la interior închiderea și deschiderea odată la câteva zile a însemnat un adevărat chin.

În primul rând este partea birocratică în care patronii trebuie să îi treacă pe angajați în șomaj tehnic, dar mulți nici nu o mai fac deoarece perioada de șomaj poate fi de doar câteva zile.

În al doilea rând angajații sunt direct afectați în ceea ce privește siguranța locului de muncă: „azi lucrezi, mâine nu”.

Mai mult de atât au fost situații în care angajații din HoReCa au mers la bănci pentru un credit, dar au fost refuzați din cauza locului de muncă, care în vremurile actuale nu mai este unul stabil.

Mai mult de atât o mare problemă o constituie aprovizionarea: patronii cumpără materiale perisabile, iar după câteva zile află că trebuie să închidă, automat produsele din carne sau legumele trebuie aruncate sau donate.

Dana Nanu a declarat că ea personal a donat produsele către familii nevoiașe.

Petiție către Prefectura Județului Alba

Cei din HoReCa au solicitat să aibă un reprezentant în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, dar cererea le-a fost refuzată. Aceștia nu voiau drept de vot, ci să asiste la discuții și poate să aibă un rol consultativ.

Acum, Dana Nanu a inițiat o petiție care va fi semnată de câteva sute de angajatori și angajați din HoReCa pe care o va depune la Instituția Prefectului Alba.

Aceștia vor să îi propună prefectului care mai departe să propună către Guvernul României să modifice pragul de închidere la interior a unităților de HoReCa de la indicele de 3 la mie la 4 la mie.

Motivul ar fi acela că în ultimele luni, indicele incidenței a avut o variație între 2,50 la mie și 3,70 la mie, dar nu a trecut de 4 la mie.

În acest fel, dacă pragul ar fi mutat la 4 la mie administratorii din HoReCa ar avea siguranța că nu vor fi nevoiți să pună lacătul pe ușă de pe o zi pe alta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate