Eveniment
VIDEO: Peste 300 de PERCHEZIȚII în toată țara. Sunt vizate grupări de traficanți de droguri, de trafic de minori și de migranți
Poliția Română și procurorii anti-mafia fac, miercuri dimineața, peste 300 de percheziții în toată țara, inclusiv în Alba, pentru destructurarea unor grupări infracționale specializate în trafic de droguri, trafic de minori și persoane, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți.
Poliția Română și procurorii DIICOT, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au, miercuri,peste 50 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.
Vezi și SURSE: Fostul primar din Abrud, un fost polițist și un antrenor de fotbal, ridicați de DIICOT într-un dosar de trafic de minori
În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, polițiștii, împreună cu procurorii DIICOT, polițiștii vor pune în executare peste 300 de mandate de percheziție domiciliară și mai mult de 400 mandate de aducere.
Percheziții: 193 mandate de percheziții și 236 de mandate de aducere
Astfel, sunt desfășurate 34 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, urmând a fi puse în executare 193 de mandate de percheziție domiciliară și 236 de mandate de aducere, precum și 4 acțiuni operative pe linia combaterii criminalității informatice, urmând a fi puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară și 24 mandate de aducere.
De asemenea, polițiștii și procurorii efectuează 13 acțiuni operative pe linia combaterii pornografiei infantile, traficului de persoane și minori, urmând a fi puse în executare 51 mandate de percheziție domiciliară și 76 de mandate de aducere, precum și 3 acțiuni operative pe linia combaterii macrocriminalității economico-financiare, urmând a fi puse în executare 67 de mandate de percheziție domiciliară și 74 de mandate de aducere.
Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul Poliției Române și DIICOT începând cu anul 2018.
„În primele 9 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.162 de rechizitorii și au fost încheiate 311 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3.219 inculpați, dintre care 1.229 în stare de arestare preventivă. Totodată, au fost întocmite 143 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, în care s-a reținut infracțiunea de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de alte infracțiuni de competența DIICOT., fiind trimiși în judecată 907 inculpați, dintre care 431 în stare de arestare preventivă”, arată IGPR.
Perchezițiile efectuate miercuri au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.
Operațiune Poliție – DIICOT și în județul Alba
Acțiunea polițiștilor și procurorilor anti-mafia s-a desfășurat în aproape toate județele din România. Pe imaginile transmise de IGPR se observă că în operațiune sunt implicați un număr mare de polițiști și ofițeri DIICOT din județul Alba. De la sediul IPJ Alba, în această dimineață, au plecat mai multe echipe la percheziții. Deocamdată nu sunt informații suplimentare despre operațiunea polițiștilor din Alba.
Grupare violentă care aducea droguri din Olanda și Germania destructurată la Timișoara
Primele informații despre perchezițiile de amploare au apărut de la Timișoara: O grupare violentă care a adus din Germania și Olanda zeci de kilograme de droguri pe care le vindea stradal, în Timișoara, a fost destructurată, miercuri, de polițiști și procurorii DIICOT.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii DIICOT Timișoara fac miercuri dimineața 18 percheziții domiciliare, în județul Timiș, la membrii unei grupări infracționale organizate implicate în traficul intern și internațional de droguri de risc și mare risc, dar și substanțe cu efecte psihoactive, urmând a fi puse în executare 21 de mandate de aducere.
„Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2020, persoanele bănuite ar fi pus bazele unui grup infracțional organizat ce are ca obiect de activitate traficul intern și internațional de droguri de risc și mare risc și cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că la această grupare ar fi aderat de-a lungul timpului și alte persoane.
Droguri achiziționate prin comenzi pe DARKNET expediate prin firme de curierat
Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că la această grupare ar fi aderat de-a lungul timpului și alte persoane. Principala modalitate de aprovizionare cu droguri a grupării s-ar fi realizat prin plasarea de comenzi pe DARKNET, dar și prin expedierea unor colete prin intermediul unor firme de coletărie, în special din Olanda și Germania, pe parcursul cercetărilor fiind interceptate mai multe colete sau trimiteri poștale care conțineau droguri sau substanțe cu efecte psihoactive, de ordinul kilogramelor”, potrivit Poliției Române.
Distribuția stradală a drogurilor ar fi fost atent monitorizată de liderii grupării, dar și de anumiți membri cu notorietate în Timișoara, care ar fi folosit inclusiv acțiuni de violență sau amenințări asupra dealerilor stradali sau a altor persoane care intenționau să pătrundă pe piața ilicită a drogurilor, dar și pentru recuperarea datoriilor, potrivit IGPR.
La acțiune participă polițiștii din cadrul SCCO Caraș-Severin, SCCO Arad și IPJ Timiș, precum și jandarmii Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara și Jandarmeria Timiș.
Percheziții și în Ilfov și Călărași
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București și SCCO Călărași efectuează 6 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Ilfov şi Călăraşi într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc.
În cauză s-a reținut că, din luna martie a acestui an, mai mulți inculpați, în baza aceleiași rezoluții infracționale, au comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină) consumatorilor din județul Călărași. Mai multe persoane vor fi aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi pentru audieri.
Acțiunea beneficiază de sprijinul IJJ Călărași și BSIJ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News