Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Cum arată cele două locuințe sociale ale Primăriei Alba Iulia, pentru care așteaptă peste 450 de familii

Publicat

Sute de familii din Alba Iulia așteaptă din partea Primăriei o locuință socială, asta în condițiile în care administrația locală mai are doar două garsoniere disponibile în municipiu, dar care trebuie renovate de la zero.

Mai exact, la Primăria Alba Iulia există în prezent peste 450 de cereri formulate din partea unor persoane care vor să primească un loc unde să stea. 

Administrația dispune de 117 locuințe sociale și garsoniere sau apartamente din fonduri locative, dar momentan nu mai au nimic liber în afară de două garsoniere – una pe strada Samuel Micu și alta pe Gladiolelor.

Am fost să vedem cum arată cele două garsoniere pe care Primăria Alba Iulia le va reabilita.

Prima oprire a fost pe strada Samuel Micu, la blocul F3: un apartament situat la etajul 4.

O ușă cu benzi de la Poliția Locală puse în ”X” ne întâmpină. Interiorul garsonierei este format dint-un hol mic care face legătura cu o baie și cu camera de locuit. De asemenea, mai există un hol care poate fi folosit pe post de bucătărie.

Pe jos nu mai e nimic, doar o dușumea de lemn umflată de la câtă apa a curs din tavan pe lângă lustra care abia se mai ține prinsă în câteva fire.

O pată mare de igrasie ”tronează” pe mijlocului tavanului, iar un tablou cu un peisaj lacustru, îngălbenit de timp, acoperă aproape un perete întreg.

În baie, o cada, o chiuvetă, vasul de toaletă și o oglindă – cam atât a mai rămas de la vechii proprietari.

Garsoniera are nevoie de reabilitare totală, ne explică Daniel Stan, reprezentatul Primăriei Alba Iulia.

A doua locuință este pe strada Gladiolelor, tot la etajul patru.

La fel o garsonieră cu un hol mic care dă într-o baie, o camera de locuit și încă un hol mai lung, dar îngust care poate fi folosit pe post de bucătărie.

Aici, starea garsonierei este mai bună decât cea de pe Samuel Micu.

 

Nu există parchet, pe tavan sunt urme vizibile de igrasie, geamurile sunt din lemn, iar tot ce ține de baie și bucătărie trebuie schimbat în întregime.

Reparații 

Daniel Stan ne explică că cele două garsoniere vor fi reabilitate complet: de la tavan și până la podea. Mai exact pereții vor fi rași, gletuiți și văruiți, se vor repara problemele cu infiltrațiile de apă, se va monta parchet laminat, geamuri termopan, gresie, faianță, se va reface toată instalația electrică, instalația sanitară și se vor monta centrale termice.

Potrivit viceprimarului Raul Tudorașcu valoarea estimată pentru reabilitarea celor două locuințe este de 39.000 lei, fără TVA, iar momentan lucrările de reabilitare sunt la stadiul de atribuire.

Ce locuințe sociale are Primăria Alba Iulia

Din cele 117 disponibile, 75 sunt locuințele sociale din zona Stadionului, toate ocupate și de care se ocupă un sector al Primăriei. De asemenea, mai există 42 de locuințe din fondul locativ, care sunt administrate de un alt serviciu al Primăriei, dar și ele sunt ocupate toate, cu excepția celor două.

Procesul de atribuire a locuințelor sociale

Atribuirea unei locuințe sociale se face în baza unei cereri la care trebuie adăugate peste 20 de acte de acte justificative. După ce a fost înregistrată cererea se realizează o anchetă socială, iar în urma anchetei fiecare familie primește un anumit număr de puncte.

Modelul de cerere poate fi consultat aici

Spre exemplu: dacă cei care aplică pentru o locuință provin din centre de ocrotire primesc 7 puncte, dacă sunt invalizi sau au handicap grav primesc 6 puncte. Dacă au loc de muncă în Alba Iulia primesc 10 puncte, cei cu un venit net între 501 lei-1200 lei primesc de asemenea 10 puncte.

Actele necesare pot fi vizualizate aici

De asemenea este luată în calcul și starea civilă: cei căsătoriți primesc 10 puncte, iar cei necăsătoriți 6 puncte. Dacă familia are 3 sau mai mulți copii, primesc 6 puncte. Sunt luate în considerare și studiile: cei cu studii superioare 6 puncte, iar cei fără pregătire 0 puncte.

Lista de criterii se poate descărca de aici

Există și criterii de depunctare pentru cei care au un mijloc de transport, cei care au primit amenzi în ultimul an calendaristic. De asemenea, dacă solicitantul şi membrii familiei locuiesc cu părinţii sau în imobilul părinţilor, şi ocupă o suprafaţă (utilă) ce depăşeşte 18 mp/membru de familie, se depunctează cu 10 puncte.

Cine nu poate beneficia de locuințe sociale

Cei care deţin în proprietate o locuinţă2 sau orice alt tip de construcție sau teren;
b) au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990;
c) au beneficiat de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe;
d)deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat;
e)dețin în proprietate două sau mai multe mijloace de transport (autoturisme, autoutilitare,
autocamioane, autobuze, microbuze).

Reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax