Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Cum arată cele două locuințe sociale ale Primăriei Alba Iulia, pentru care așteaptă peste 450 de familii


Publicat

Sute de familii din Alba Iulia așteaptă din partea Primăriei o locuință socială, asta în condițiile în care administrația locală mai are doar două garsoniere disponibile în municipiu, dar care trebuie renovate de la zero.

Mai exact, la Primăria Alba Iulia există în prezent peste 450 de cereri formulate din partea unor persoane care vor să primească un loc unde să stea. 

Administrația dispune de 117 locuințe sociale și garsoniere sau apartamente din fonduri locative, dar momentan nu mai au nimic liber în afară de două garsoniere – una pe strada Samuel Micu și alta pe Gladiolelor.

Am fost să vedem cum arată cele două garsoniere pe care Primăria Alba Iulia le va reabilita.

Prima oprire a fost pe strada Samuel Micu, la blocul F3: un apartament situat la etajul 4.

O ușă cu benzi de la Poliția Locală puse în ”X” ne întâmpină. Interiorul garsonierei este format dint-un hol mic care face legătura cu o baie și cu camera de locuit. De asemenea, mai există un hol care poate fi folosit pe post de bucătărie.

Pe jos nu mai e nimic, doar o dușumea de lemn umflată de la câtă apa a curs din tavan pe lângă lustra care abia se mai ține prinsă în câteva fire.

O pată mare de igrasie ”tronează” pe mijlocului tavanului, iar un tablou cu un peisaj lacustru, îngălbenit de timp, acoperă aproape un perete întreg.

În baie, o cada, o chiuvetă, vasul de toaletă și o oglindă – cam atât a mai rămas de la vechii proprietari.

Garsoniera are nevoie de reabilitare totală, ne explică Daniel Stan, reprezentatul Primăriei Alba Iulia.

A doua locuință este pe strada Gladiolelor, tot la etajul patru.

La fel o garsonieră cu un hol mic care dă într-o baie, o camera de locuit și încă un hol mai lung, dar îngust care poate fi folosit pe post de bucătărie.

Aici, starea garsonierei este mai bună decât cea de pe Samuel Micu.

 

Nu există parchet, pe tavan sunt urme vizibile de igrasie, geamurile sunt din lemn, iar tot ce ține de baie și bucătărie trebuie schimbat în întregime.

Reparații 

Daniel Stan ne explică că cele două garsoniere vor fi reabilitate complet: de la tavan și până la podea. Mai exact pereții vor fi rași, gletuiți și văruiți, se vor repara problemele cu infiltrațiile de apă, se va monta parchet laminat, geamuri termopan, gresie, faianță, se va reface toată instalația electrică, instalația sanitară și se vor monta centrale termice.

Potrivit viceprimarului Raul Tudorașcu valoarea estimată pentru reabilitarea celor două locuințe este de 39.000 lei, fără TVA, iar momentan lucrările de reabilitare sunt la stadiul de atribuire.

Ce locuințe sociale are Primăria Alba Iulia

Din cele 117 disponibile, 75 sunt locuințele sociale din zona Stadionului, toate ocupate și de care se ocupă un sector al Primăriei. De asemenea, mai există 42 de locuințe din fondul locativ, care sunt administrate de un alt serviciu al Primăriei, dar și ele sunt ocupate toate, cu excepția celor două.

Procesul de atribuire a locuințelor sociale

Atribuirea unei locuințe sociale se face în baza unei cereri la care trebuie adăugate peste 20 de acte de acte justificative. După ce a fost înregistrată cererea se realizează o anchetă socială, iar în urma anchetei fiecare familie primește un anumit număr de puncte.

Modelul de cerere poate fi consultat aici

Spre exemplu: dacă cei care aplică pentru o locuință provin din centre de ocrotire primesc 7 puncte, dacă sunt invalizi sau au handicap grav primesc 6 puncte. Dacă au loc de muncă în Alba Iulia primesc 10 puncte, cei cu un venit net între 501 lei-1200 lei primesc de asemenea 10 puncte.

Actele necesare pot fi vizualizate aici

De asemenea este luată în calcul și starea civilă: cei căsătoriți primesc 10 puncte, iar cei necăsătoriți 6 puncte. Dacă familia are 3 sau mai mulți copii, primesc 6 puncte. Sunt luate în considerare și studiile: cei cu studii superioare 6 puncte, iar cei fără pregătire 0 puncte.

Lista de criterii se poate descărca de aici

Există și criterii de depunctare pentru cei care au un mijloc de transport, cei care au primit amenzi în ultimul an calendaristic. De asemenea, dacă solicitantul şi membrii familiei locuiesc cu părinţii sau în imobilul părinţilor, şi ocupă o suprafaţă (utilă) ce depăşeşte 18 mp/membru de familie, se depunctează cu 10 puncte.

Cine nu poate beneficia de locuințe sociale

Cei care deţin în proprietate o locuinţă2 sau orice alt tip de construcție sau teren;
b) au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990;
c) au beneficiat de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe;
d)deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat;
e)dețin în proprietate două sau mai multe mijloace de transport (autoturisme, autoutilitare,
autocamioane, autobuze, microbuze).

Reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Scandal terminat la spital: Doi bărbați din Blaj au bătut cu o bâtă un alt bărbat. Agresorii, reținuți de poliție

Publicat

Doi bărbați din Blaj au fost reținuți de polițiști după ce în duminică seara, au bătut un bărbat din comuna Șona, cu o bâtă, în timp ce se aflau  pe hotarul localității Pănade.

În urma bătăii, bărbatul a ajuns la spital.

Potrivit IPJ Alba, la data de 1 august 2021, poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de doi bărbați, de 30 și 53 de ani, din Blaj, care sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, la data de 1 august 2021, în jurul orei 20.00, în timp ce se aflau pe hotarul localității Pănade, ar fi avut un conflict spontan cu un bărbat, de 55 de ani, din comuna Șona, în timpul căruia l-ar fi lovit cu o bâtă.

În urma incidentului, victima a suferit leziuni și a fost transportată la spital.

Urmează ca, în cursul zilei de azi, 02 august, reținuții să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNI în ALBA și alte 16 județe. Avertizări COD PORTOCALIU în estul țării

Publicat

Meteorologii au actualizat avertizările de vreme rea pentru această perioadă în Alba și în țară.

COD GALBEN: luni, 2 august, până la ora 22.00 – instabiltate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-30 l/mp.

COD PORTOCALIU: luni, 2 august, orele 13.00 – 22.00 – vijelii puternice, grindină, averse torențiale

În Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80-90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp.

Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat și în restul teritoriului.

În sudul și estul țării, astăzi, sunt avertizări de caniculă.

COD GALBEN: 2 august

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

COD PORTOCALIU: 2 august

Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.

În perioada 3-5 august, este Cod Galben de caniculă în 10 județe din sudul țării și București.

COD GALBEN: 3, 4, 5 august

Local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gunoaie la 5 containere, cu cartelă, la Alba Iulia. Primăria anunță când începe colectarea selectivă. Tomberoane pe culori

Publicat

Fiecare familie din Alba Iulia își va sorta gunoiul în cinci saci diferiți, din luna septembrie. Mai exact, în oraș va începe colectarea selectivă a deșeurilor menajere, a anunțat primarul Gabriel Pleșa, într-o postare pe Facebook.

După ce își vor sorta gunoiul, locuitorii orașului vor arunca sacii în cinci pubele de culori diferite. 

Spre exemplu, în pubela verde se va arunca sticla, iar în cea galbenă se vor arunca PET-urile. Asta înseamnă că fiecare familie își va sorta gunoiul în cinci saci diferiți. 

Mai mult de atât, spațiile pentru colectare vor fi îngrădite și supravegheate video, iar accesul se va face pe bază de cartelă, mai anunță primarul Pleșa.

Asta înseamna că Primăria are la dispoziție o lună de zile pentru a amenaja spațiile respective și pentru a monta sistemul de supraveghere.

Colectarea selectivă face parte din strategia pe care operatorul de la Galda de Jos are obligația de a o implementa.

Unde se va arunca gunoiul la Alba Iulia, pe colectare selectivă

– pubela ROȘIE: METAL
– pubela VERDE: STICLĂ
– pubela GALBENĂ: PLASTIC și PET-uri
– pubela ALBASTRĂ: HÂRTIE și CARTON
– pubela NEAGRĂ: DEȘEURILE MENAJERE

”Am demarat procedurile pentru amenajarea spațiilor în care se va face colectarea. Acestea vor fi îngrădite, supravegheate video, iar accesul va fi controlat pe bază de cartelă.

În acest fel, doar proprietarii blocurilor arondate acelui centru vor depozita acolo deșeurile, iar prin supravegherea video dorim să ne asigurăm că toți albaiulienii respectă regulile de colectare”, a scris Gabriel Pleșa pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricțiile de circulație pentru camioane, prelungite până astăzi la ora 20.00. Excepții

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat că luni, 2 august, în intervalul orar 12:00-20:00, sunt restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe întreaga rețea rutieră, exceptând județele: Harghita, Suceava și Botoșani.

Aceste restricții sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.

Poliția amintește conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului ”poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia:

 • transporturilor de persoane;
 • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
 • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
 • transporturi funerare;
 • transporturi poştale;
 • transporturi de echipamente de prim ajutor;
 • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
 • transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
 • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
 • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
 • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
 • transporturi apă îmbuteliată;
 • transporturi produse provenite din exploatări agricole;
 • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.”

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau pot accesa pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Naționale.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate