Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Petrecere a comunității srilankeze pe malul Ampoiului, la Alba Iulia. Cum văd muncitorii străini relațiile cu românii

Publicat

Zi de sărbătoare pe malul râului Ampoi la Alba Iulia. De obicei o sărbătoare a românilor începe cu niște grătare bine încinse, bere, cefe de porc și cârnați, totul la pachet cu multă bere. 

Sâmbătă, 27 martie 2024, pe malul râului, atmosfera era foarte diferită de cea făcută de români. Din boxele așeazate lângă o scenă, nu se auzeau artiști de petrecere români, ci orientali. Sri-lankezi mai precis. Mirosul de mici și cefe a fost înlocuit cu cel de condimente asiatice, cocos și miere. 

Comunitatea srilankeză din Alba Iulia a organizat o petrecere tradițională, o petrecere a lor, pentru ei dar și pentru români. Cu muzică din Sri Lanka, mâncare și jocuri distractive.

O comunitate de muncitori veniți în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite față de ceea ce au ei în țară. Pe alocuri seamănă cu povestea românilor plecați în anii 90” în străinătate.

La petrecere au participat muncitori srilankezi din Alba, dar și prieteni invitați din alte orașe. De asemenea, toți locuitorii din Alba Iulia au fost invitați să ia parte la serbarea lor.

Au lăsat hainele de muncă în cui. Sri lankezii Cei care au venit în România să lucreze cot la cot cu românii

Pe cei din Srilanka îi vedem deseori la muncă, pe loturile de mobilitate, sau șantierele de construcții. La fel îi vedem liniștiti la cumpărături în magazine. Sâmbătă au lăsat hainele de muncă și au mers la petrecere.

 

Pe iarba de pe malul Ampoiului zeci de familii de srilankezi au venit din toată țara. Sunt oameni care au plecat din țara lor, pentru a câștiga mai mulți bani, iar sâmbătă au venit să se distreze.


De la jocuri de societate, la muzică și mâncare tradițională. Atmosfera era una relaxată la Alba Iulia, iar asta se poate vedea în video-ul de mai sus.

Câți srilankezi sunt în România

La eveniment a participat și Nipuni Samarasinghe, o reprezentantă a Ambasadei Sri Lanka la București.

Teoretic, în România sunt în jur de 9500 de srilnakezi. Neoficial, numărul ar fi în jur de 25.000 de persoane. Sunt oameni care au venit pentru a câștiga mai mulți bani.

Nipuni Samarasinghe, reprezentantă a Ambasadei Sri Lanka la București

Bani pe care îi trimit înapoi în țară.

Lucreză în domenii evitate de muncitorii români

Lucrează în construcții, croitorie, sau alte domenii în care se cere muncă fizică. Domenii pe care o parte a românilor le evită, fie că sunt plătite prea prost, fie că efortul este prea mare.

Vor să se întoarcă în Sri Lanka

O mare parte dintre muncitorii veniți în România vor să se întoarcă în țara natală spun reprezentații Ambasadei. Vor să strângă bani pentru a avea bugetul necesar în construcția unei case, sau să înceapă o afacere în țara lor.

Nu au de gând să rămână în România mai există aceștia.

Sunt fericiți că sunt tolerați

Vin dintr-o cultură foarte diferită iar asta este un blocaj în momentul în care ajung în România, în Europa. Însă aceștia spun că românii sunt toleranți cu ei și că au găsit înțelegere și respect.

Cei din comunitate au mai spus că spera ca în viitor situația birocratică dintre cele două țări să fie ușoară. Mai pe scurt ca producedura de obținere a documentelor de ședere și de muncă în România să fie mai scurtă, iar perioada pentru care pot obține documentele să fie una mai mare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate