Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Prețul la apă potabilă și canalizare, MAJORAT de două ori față de cât era prevăzut în planul de tarifare. Proiect aprobat în CJ Alba

Publicat

sedinta CJ Alba APA CTTA Alba majorează tariful pentru livrarea apei potabile și pentru colectarea apei uzate mai mult decât era prevăzut în strategia de tarifare inițială, aprobată la începutul anului. Consilierii județeni PNL au aprobat, joi, în favoarea creșterii cu 0,13 lei/mc pentru apa potabilă respectiv 0,32 lei/mc la canalizare. 

Joi, în ședința Consiliului Județean Alba s-au iscat discuții aprinse cu privire la subiectul majorării preţului unic de livrare a apei potabile şi a tarifului unic pentru colectarea apei uzate. Unii dintre consilieri au considerat că nu este oportună creșterea tarifului, susținând că majorarea este mai mare decât cea prevăzută în strategia aprobată la începutul anului. Acest fapt a fost confirmat și de către directorul general adjunct al operatorului județean de apă și canalizare.

În timpul ședinței, consilierul județean Daniel Zdrânc a pus mai multe întrebări referitoare la creșterea tarifelor, la calitatea apei potabile și la starea sistemului de apă și canalizare din județ. „Această creștere peste noapte, de aprox. 5% la apă potabilă și aprox. 10% la canalizare, este o creștere foarte foarte mare, care va avea un impact în buzunarul cetățeanului. Nu văd de ce să facem acest lucru”, a spus Daniel Zdrânc.

„Este necesară o creștere de tarif la canalizare și a prețului la apă potabilă pentru că, începând din acest an, noi semnăm contractul de finanțare pentru aglomerările cuprinse între 2.000 și 10.000 de locuitori, investiții de cca. 114 milioane de euro, pentru care noi ca și operator trebuie să cofinanțăm 12,3 milioane de euro, pe care îi vom lua credit. În scopul asigurării acestei confinanțări, consultantul care a fost angajat pentru a întocmi documentația de finanțare a întocmit și o strategie de finanțare aprobată în ianuarie 2017”, a explicat directorul general adjunct al Apa CTTA Alba, Ioan Dreghiciu.

Dreghiciu a precizat că urmează să fie semnat un contract de finanțare, după care se vor începe licitațiile pentru execuția lucrărilor prevăzute în proiectul 2014 – 2020, a căror valoare se ridică la cca. 114 miloane de euro. Acesta a recunoscut totuși, la sfârșitul ședinței, că majorarea actuală a tarifului este „în plus” față de ce a fost prevăzut în strategia aprobată la începutul anului.

„Acum pe etapa aceasta a fost o mică majorare în plus față de strategie, pentru că am mers pe Ordinul 65 de avizare a tarifului, urmând ca după aceea, începând cu 2018, să se intre pe strategia de tarifare”, a mai spus directorul general adjunct al Apa CTTA.

După discuții, consilierii județeni din Alba au aprobat (cu 17 voturi <pentru>, 9 voturi <împotrivă> și 2 <abțineri>) acordarea unui mandat special reprezentantului judeţului Alba în Adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Alba” , Nicoleta Noemi Prejban, pentru exprimarea votului, în numele şi pe seama Consiliului Judeţean Alba, referitor la modificarea preţului unic de livrare a apei potabile şi a tarifului unic pentru colectarea apei uzate, după cum urmează:

Apǎ potabilǎ – preț de livrare (preț unic pentru toate localitățile în care SC Apa CTTA SA Alba, ca operator regional, distribuie apǎ potabilǎ, prin sucursalele sale)

  • Preț/tarif actual 3,01 lei/mc fără TVA – Preț/tarif propus 3,14 lei/mc fără TVA (diferență de 0,13 lei/mc)

Canalizare – tarif (tarif unic pentru toate localitățile în care SC Apa CTTA SA Alba, ca operator regional, colecteazǎ apele uzate menajere și cele pluviale, prin sucursalele sale)

  • Preț/tarif actual 2,86 lei/mc fără TVA – Preț/tarif propus 3,18 lei/mc fără TVA (diferență de 0,32 lei/mc)

Astfel, după cum se poate observa, prețul pentru colectarea apei uzate a ajuns să fie mai mare decât cel pentru livrarea apei potabile. Potrivit raportului de specialitate al proiectului, prețurile la apa potabilă şi a tarifele la canalizare au rămas nemodificate din ianuarie 2015, din cauza întârzierii aplicării prevederilor strategiei.

21082096_1235378186608705_392979085_o „Am votat împotriva majorării tarifului la apă, cu aproximativ 5% la apă potabilă și 10% la canalizare (…)

Sper ca cei care au votat <pentru> să conștientizeze că nu se poate face o creștere atât de mare peste noapte și că, în Consiliul Județean, la începutul anului 2017 a fost aprobat o strategie de tarifare prin care era prevăzută o creștere în anul 2017 de 3,75% la apa potabilă și 3,75% la canalizare, ceea ce nu se reflecta în proiectul de hotărâre de astăzi”, a spus la finalul ședinței, consilierul județean PSD, Daniel Zdrânc.

Până în 2022, prețul la apă și apă uzată este prevăzut să crească cu circa 3% în fiecare an, iar în anul 2022 acesta va crește cu 7% la apă și 13,5% la apă uzată, potrivit strategiei de tarifare stabilită de managerii companiei.

aga apa ctta Salariile și indemnizațiile directorilor și a membrilor Consiliului de Administrație de la APA CTTA Alba curg ca apa pe conductă, pe spatele facturilor plătite de cetățenii județului. APA CTTA Alba este o societate aflată în subordinea Consiliului Județean Alba și totodată un loc călduț și bine plătit pentru politicieni locali expirați sau pentru rude, neveste sau copii. În spiritul ”liniștii” politice și a blatului dintre partide, în structura bănoasă a companiei au fost strecurate, algoritmic, personaje propuse atât de putere cât și de opoziție. La APA CTTA, atunci când nu curge, pică. Salarii mari, indemnizații mari, direct proporționale cu facturi din ce în ce mai mari pentru populație.

La patru luni de la preluarea funcției de director general al companiei Apa CTTA Alba, fostul prefect și deputat PDL Ştefan Bardan primeşte de la Consiuliul de Administrație dreptul de a beneficia de o primă anuală de 16.000 de euro. Suma reprezintă de șapte ori salariul pe care directorul, promovat recent din funcția de director de marketing, îl obține în fiecare lună. Banii respectivi nu îi va primi decât la anul, pentru că anul acesta a primit prima de șapte salarii fostul director, proaspăt pensionat.

Ceilalți directori nu primesc aceeași sumă, ci sunt ”umiliți” cu doar de cinci ori salariul lunar. Premii similare vor avea şi membri Consiliului de Administraţie, format, politic-friendly, dintr-o majoritate PNL și o minoritate PSD. Consiliul de Administrație se întâlnește odată pe lună și pentru asta, fiecare membru primește în jur de 2500 lei cu excepția lunilor în care CA nu se întrunește. Și dacă toată conducerea are liber la prime, de ce nu ar avea și cei din CA acces la ele. Că doar asa cum vin de pe conductă, tot pe conductă trebuie să se și ducă. Astfel, cei din Consiliul de administrație primesc de cinci ori indemnizația lunară.

Citește și La APA CTTA Alba indemnizațiile șefilor curg … ca apa pe conductă. Prime de până la 16.000 de euro pentru „realizarea planului de încasări”

Acționariatul societății Apa CTTA SA Alba este format din Consiliul Județean Alba și Consiliile locale din cele 11 municipii și orașe ale județului Alba (Alba Iulia, Abrud, Aiud, Baia de Arieș, Blaj, Câmpeni, Cugir, Teiuș, Zlatna, Ocna Mureș, Sebeș).

SC APA CTTA SA Alba are în componență 7 sucursale fără personalitate juridică şi o cifră de afaceri de 22.000.000 lei, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul instituţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Tara lui Papura Voda

    joi, 24.08.2017 at 13:05

    Foarte bine!!!

    Sa va bage la taxe in carca pana nu mai puteti duce, daca nu sunteti in stare sa puneti mana pe bata !

    Popor cretin…

  2. milu

    sâmbătă, 26.08.2017 at 22:45

    sa va luati medicamente de cresterea apei dupa ce va platit creditul contractact si daca nu scadeti pretul apei,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement