Administrație
VIDEO: Primăria Alba Iulia vrea să facă un PASAJ SUBTERAN, în zona OMV-Kaufland. Soluția pentru traficul infernal dinspre Micești
Primăria Alba Iulia vrea să construiască un pasaj subteran care să treacă pe sub intersecția dintre Calea Moților și bulevardele Revoluției și Republicii, în zona stadion, benzinăria OMV.
Pe scurt aceasta ar fi soluția la traficul infernal care se desfășoară zilnic, dinspre Micești. Ideea unui pasaj subteran în zona respectivă a fost discutată în interiorul primăriei încă de la jumătatea anului 2022.
Iar în 2023, a făcut parte dintr-un proiect de idei, prin care mai mulți experți au căutat soluții la traficul din zonă. În 2024, din câte se pare Primăria a și găsit finanțare: fonduri europene.
Ar fi vorba despre o investiție care nu va depăși suma de 7.307.000 euro.
CITEȘTE ȘI: Pasaj subteran pentru mașini, în zona OMV-Kaufland din Alba Iulia, soluția primarului Gabriel Pleșa la traficul infernal
Mai mult de atât, primăria a început să facă și primii pași: a obținut certificatul de urbanism și pregătește documentația și caietul de sarcini pentru a scoate la licitație lucrarea.
Pasajul soluție sau promisiune electorală?
Alba24.ro a mers la fața locului, iar reporterii ziarului au vorbit cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Flaviu Buta. Vedeți cele mai importante declarații ale acestuia, pe subiect în video-ul de mai jos.
De asemenea, reporterii l-au întrebat dacă este doar o promisiune electorală, sau o soluție fiabilă pentru zona în cauză.
Ce probleme ar putea apărea în timpul construcției
În zonă, în timpul lucrărilor ar urma să apară trei mari probleme pe care primăria trebuie să le ia în calcul: Traficul îngreunat pe toata durata construcției pasajului, săpăturile arheologice de prevenție (întreaga zonă este una extrem de bogată în vestigii din perioada romană) și rețeaua de canalizare.
Detalii tehice ale proiectului
Obiectivul principal al acestei investiții îl constituie realizarea unui pasaj subteran pe Calea Moților pentru evitarea ambuteiajelor si creșterea siguranței participanților la trafic. Se va asigura fluidizarea traficului rutier prin intermediul unei interconectări cu proiectele aflate în curs de execuție, respectiv loturile 1 și 2 de mobilitate urbană.
Ce pași a făcut primăria până în prezent
Potrivit Primăriei Alba iulia a fost obținut Certificatul de Urbanism (nr. 344 din 11.03.2024), din care rezulta regimul juridic, regimul economic și regimul tehnic al suprafețelor de teren și al amenajărilor specifice investiției propuse și este în pregătire documentația de atribuire cu tema de proiectare și caietul de sarcini pentru lansarea, în prima decadă a lunii aprilie 2024, a procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare.
În prezent se caută soluții împreună cu APA CTTA, pentru ca prin investiția propusă să nu fie afectate lucrările realizate în prezent pe Lotul 2 de mobilitate urbană, în ceea ce privește devierea rețelei de canalizare din zona intersecției străzii Calea Moților cu Bulevardul Republicii și Bulevardul Revoluției.
Indicatori de realizare a investiției
Amplasamentul investiției: amplasamentul investitiei este situat în zona intersecției străzii Calea Moților cu Bulevardul Republicii și Bulevardul Revoluției, pe de o parte și intersecția străzii Detunata cu Calea Moților – zonă cu trafic general (traficul de pe DN74, inclusiv transportul public) și traficul din zona periurbana, care este intr-o dezvoltare imobiliara continua;
Indicatori de realizare propuși:
- benzi de circulație rutiere: 2 x 3,50m = 7,00m
- doua trotuare de serviciu: 2 x 1,00m = 2 m
- iluminare pasaj inferior
- infrastructura realizata din beton armat
- suprastructura realizata din grinzi prefabricate
- fundațiile aferente realizate din beton armat
- doua rampe de acces ( intrare si ieșire )
- racordările la străzile adiacente și la proprietăți se vor face conform soluțiilor date de proiectant
- linia roșie în profilul longitudinal se va corela cu străzile adiacente și cu accesele la proprietăți
- măsurile de siguranța circulației specifice, potrivit soluției date de proiectant
- asigurarea rețelelor tehnico-edilitare, canalizații tehnice
- se vor realoca, în subteran, rețelele identificate pe amplasament
Construire pistă de biciclete care să asigure legătura între intersecția străzii Detunata cu Calea Moților și intersecția străzii Calea Moților cu Bulevardul Republicii și Bulevardul Revoluției.
De unde vor fi bani pentru proiect
Finantarea investiției este asigurată prin Programul Operațional Regiunea Centru.
Valoarea asistenței financiare nerambursabile corespunzătoare unei cereri de finanțare sau corespunzătoare tuturor cererilor de finanțare depuse în cadrul apelului de către un solicitant (individual și /sau în parteneriate în care municipiul reședință de județ este lider) nu va depăși valoarea 7.307.000 euro.
În concluzie Municipiul Alba Iulia are asigurată sursa de finanțare în valoare de 7.307.000 euro și poate depune proiectul, conform Ghidului Solicitantului, până la 28.02.2025, ora 12.00, au precizat pentru alba24.ro reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
Trafic fără semnafoare timp de două săptămâni
În zona a fost montat un sens giratoriu, iar Flaviu Buta estimează că ar urma să fie acolo timp de două săptămâni.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Sens giratoriu temporar în una dintre cele mai aglomerate intersecții din Alba Iulia. Ce spun autoritățile
Sperăm ca în maxim două săptămâni să terminăm această lucrare, încât să putem deschide intersecția. Până la pornirea semaforizării inteligente vom reveni pe semaforizarea temporizată, ca și până acum”, a transmis pentru Alba24 purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Flaviu Buta.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 27.03.2024 at 13:03
Ce oameni „deştepţi „! Acum după terminarea lucrărilor de mobilitate v-aţi trezit ? Să zicem că se va face, dar după cât timp, avănd în vedere că dacă dau de o piatră mai curioasă, vin arheologii şi vreo trei ani, poate şi mai mult, nu vezi decăt scobituri în pământ. Greu de tot.Nu cred să fie făcută în cincinalul ăsta. Părerea mea.
Pamfil
miercuri, 27.03.2024 at 13:39
faceti-le bă scoli, crese si gradinite acolo la ei. Nu vedeti ca traficul e normal pe perioada vacantelor? Cei ce s-au inghesuit pe ogor la Micesti au stiut ca n-au nimic acolo in afara de noroi. N-am auzit pe niciunu de acolo sa ceara sa li se construiasca o cresa/gradinita/scoala. Doar „străzi”, si alea intortocheate si inguste ca n-ar mai ceda niciunu o palma de pamant pt asta.
Țoti meltenii care au dat aprobari de amenajari ale teritoriului si urbanism cu picioarele ar trebui lasati fara pensii si salarii pt nesimtire si inconstienta.
In alte tari exista transport (public) special pentru elevi. La noi de ce nu se poate?
Si puneti taxe de tranzit a orasului c-altfel nu se potolesc. orice putoare isi plimba cioantele in rable poluante pt ca e prea comod.
Ce vina au oamenii ce locuiesc la Stadion sau in vecinatatea arterelor de circulatie sa suporte putoarea si zgomotul facute de atatea rable?
Codru Gavrilă
miercuri, 27.03.2024 at 15:06
Facem și tramvaiul și combinat cu pasajul …putem spune că avem metrou. Atenție se deschid ușile!
Claudiu
miercuri, 27.03.2024 at 17:40
Trebuie facute centura de nord (paraul iovului-Sard) si daca se poate o centura pe sud (poate Recea-Partos). Era vorba si de Alcala de Henares si ceva cu Nazareth Ilit. Pe cand astea? Probabil doar promisiuni electorale…..
Mircea
joi, 28.03.2024 at 08:42
Soiosu asta de primar ori el e ori pe noi ne crede prosti cu Alcala de Henare cu alte strazi sa ne scoata din orizont ca ii incapabil si vb SE-uri cu pasaje subterane sora cu soselele suspendate a lu Oprescu .Ar fi bine sa ajunga ca ala