Administrație
FOTO-VIDEO: Protest al asistenților persoanelor cu handicap, în fața Prefecturii Alba. Fără bani în 2019
”Nu negociem viața!” Asistenții personali ai copiilor cu dizabilități au protestat vineri, în fața prefecturii Alba, împotriva unei decizii radicale a Ministerului de Finanțe. Potrivit acestora, în proiectul de buget pe anul 2019, Guvernul nu a alocat nici un ban pentru persoanele cu handicap și a lăsat în sarcina autorităților locale acoperirea cheltuielilor pentru aceste categorii de persoane vulnerabile.
Asistenţii spun că banii pe care îi primeau de la bugetul național erau vitali pentru îngrijirea copiilor, fiind pentru unii și singura sursă de venit. Ultima oară când aceștia au avut probleme, mulți dintre ei au intrat în datorii imense și au ajuns să se împrumute pe la toți cunoscuții pentru a putea supraviețui.
Suma pentru a-i asigura unui copil cu dizabilități strictul necesar pentru tratament și terapie de care au nevoie lunar este de aproximativ 3.000 de lei, iar ajutorul primit de către aparținători este de aproximativ 1.300 de lei, în funcție de vechimea fiecăruia.
De mână cu ființele pe care le iubesc cel mai mult pe lume, membrii Asociației copiilor cu dizabilități ”Raul Cosmin” din Cugir au protestat împotriva trecerii plății către persoanele cu dizabilități în responsabilitatea consiliilor locale.
Cu ochii în pământ și durere în suflet, se gândesc că asistenții personali ar putea intra în somaj, lucru care s-a mai întâmplat și în urmă cu câtiva ani.
”Ne-am adunat astăzi pentru că, din păcate, guvernanții noștri au decis ca noi să nu mai beneficiem în acest an nici măcar un leu de la bugetul central. Nu numai noi, ca asistenți personali, avem de suferit, ne gândim că în următoarele luni vom putea fi dați afară foarte ușor, noi am mai trecut o dată prin chestia asta acum câțiva ani, cel puțin pe orașul Cugir, asistenții personali au fost dați afară. Pentru noi, acești bani sunt vitali. Problema nu este numai la noi, sunt afectați și copiii din centrele de plasament de aceste măsuri ale guvernului”, a declarat Rodica Catrinescu, președintele asociației.
Un joc „du-te, vino” cu asistenții personali și categoriile de persoane vulnerabile
Ultima dată când au fost dați afară, asistenții personali au fost trecuți în şomaj și au stat o bună perioadă de timp până când, în urmă cu trei ani, au fost reangajați.
”Ne-au dat în şomaj, asta a fost rezolvarea și ne-au reangajat abia acum trei ani, ca și asistenți personali. Vă dați seama că a fost un chin extraordinar pentru părinți, cu datorii enorme pentru că luau bani împrumut, ca să poți să îți plătești terapiile. Trebuia să cer bani cu împrumut ca să pot plăti terapiile, să pot face naveta. Exact în situația asta se vor afla și părinții de acum. Dacă nu se vor mai da aceste salarii, dacă această problemă cu bugetul al asistenților personali și să nu vină de la primării și să ni-l ofere din bugetul de stat, va fi o mare problemă”, a mai spus Catrinescu.
Costuri de peste 2.500 de lei pentru un copil cu dizabilități. Statul oferă în jur de 1.300 de lei pentru un asistent personal
”Banii pentru asistentul personal ne ajută foarte mult. Avem nevoie de tratamente, care nu sunt decontate de casa de asigurări de sănătate. Sume care ajung la lună și undeva la 600 de lei, poate chiar mult mai mult. Pe lângă tratamentul de bază avem nevoie și de terapii, iar o ședință de terapie, de gimnastică este undeva la 60-70 de lei. Iar alte tipuri de terapii ajung și la 100 de lei ora. O sumă toală pe lună se ridică la 2.000 de lei, iar banii pe care îi primim de la stat, sunt în jur de 1.200, 1.300 în funcție de vechimea pe care o avem. Să nu mai vorbim de cărucioare, unul costă chiar și 300 de lire, încălțările 350 de lei, care trebuie schimbate la 2-3 luni, depinde de cum crește piciorul” a declarat o participantă la protest.
Pe lângă copiii cu dizabilități, în urma deciziei vor fi afectați și adulții cu handicap, dar și minorii din centrele de plasament sau case de tip familial.
Protest la nivel național
Reprezentanţii asociaţiei au precizat că în 23 de județe ale țării s-au derulat proteste ale asistenților personali, împotriva deciziei Ministerului de Finanțe.
Aceștia cer modificarea proiectului de lege, modificarea bugetului pentru anul 2019, înființarea unui fond al dizabilității și decontarea terapiilor.
Au mai declarat că, dacă Guvernul nu va soluționa cererile, vor lua măsuri mult mai drastice și se gândesc la un protest național, la București.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Tudose Claudia
vineri, 08.02.2019 at 14:13
Buna ziua!
Sunt părinții care cheltuie si mai mult de 2500 lei pe luna. Se fac terapii in privat si astea sunt foarte scumpe. Sunt copii care au nevoie de regim alimentar,medicamente,dispozitive medicale,pampersi…..si lista ii lunga . Va las pe dvs sa faceti calculele si sa vedeti cum „ne descurcam” cu salariul de asistent personal sau cu indemnizația de handicap,sau cum se descurca adulți cu dizabilitati,ca trebuie adus aminte si de ei ,ca si ei sunt vizati ,pkus alti…😢
Noi cu contam ….
Suntem la mila celui de Sus 🙏😢