Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Cum ajung mii de puieți crescuți la pepiniera de la Oarda de Jos să repopuleze pădurile din județul Alba

Publicat

Dis-de-dimineață muncitorii erau pe câmp și scoteau din pământ puieții forestieri de la Pepiniera Silvică de la Oarda de Jos, joi, 23 februarie. 

Îi scoteau, îi numărau și apoi îi legau în funcție de specia din care făceau parte, totul sub supravegherea pădurarului Ioan Medrea. 

Mii de puieți scoși din pepinera de la Oarda vor fi plantați în pădurile din Alba, acolo unde sunt deschise șantiere de împădurire în județul Alba.

În acest an a fost scoasă producția din 2021, fiind vorba despre puieți de paltin de munte, cireș păsăresc și salcâm.

Șantierele de împădurire sunt deschise în pădurile în care s-au făcut tăieri după ce copacii au ajuns la vârsta de exploatare explică pădurarul Ioan Medrea.


”Pădurea când ajunge la vârsta de exploatare se face o tăiere rasă. În doi ani trebuie făcută plantarea puieților, prin regenerare artificială”, a precizat pădurarul. De asemenea mai există și regenerarea naturală, după ce ghinda a căzut din copac și a prins rădăcini în pământ.

Cum se face plantarea puieților

„Plantarea puieților se face în vetre de 60 pe 80, cu adâncimea gropii de 30, 30, 30. Semănătura s-a făcut în octombrie 2021. Au fost scoși puieți de paltin de munte, cireș păsăresc și salcâm.

Salcâmul este o specie care crește foarte repede și primul care ajunge la vârsta de exploatare, iar apoi este urmat de cireș și paltin”, a mai explicat pentru alba24.ro Ioan Medrea.

Cel mai repede vor putea fi tăiați salcâmii care ajung la maturitate în 20 de ani. Salcâmul crește spontan pe aproape orice tip de teren. Cu o rezistență bună la ger, iubește lumina, suportă seceta, preferă solurile permeabile, ușoare, fertile, dar nu suportă solurile calcaroase.

Salcâmul reprezintă principala specie forestieră meliferă din România.

Lemnul de salcâm este utilizat pentru diverse lucrări amplasate în aer liber, stâlpi de gard, lemn de mină, traverse de cale ferată, doage de butoaie, cozi de unelte, cherestea, parchet sau în industria navală.

Cireşul păsăresc în România, este diseminat în pădurile de foioase, de la câmpie şi până în zona montană, pe versanţii însoriţi urcând până la 1000 metri.

Cireşul este destul de pretenţios faţă de condiţiile staţionale: preferă soluri fertile, bogate în calcar, suficient de umede cu drenaj bun, un sezon de vegetaţie lung, evitând excesul de umiditate şi sărăturile.

Paltinul de munte este un arbore din familia aceraceelor cu frunze groase, palmate, cu fructele disamare și cu lemnul alb, foarte rezistent, elastic și fin, folosit la fabricarea mobilei și a instrumentelor muzicale.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate