Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO REPORTAJ: O familie cu 9 copii din Alba Iulia va rămâne fără casă. Cum vrea să îi ajute revoluționarul Oliviu Gașpar


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFsVm8sMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Publicat

9 copii, 2 adulți și un cățel – 12 suflete stau într-o cameră și jumătate, la capătul străzii Olteniei din Alba Iulia. 

Două paturi suprapuse și o canapea, în opt metri pătrați, reprezintă camera copiilor, iar într-o altă cameră stau cei doi părinți, alături de copilul cel mai mic, în vârstă de 1 an. Totul se termină într-o bucătărie în care încape un aragaz, un dulap și o chiuvetă; de baie nu a mai fost loc. 

Cei nici douăzeci de metri pătrați i-a ferit, timp de opt ani, de frig și ploaie, însă situația se va schimba în curând: aceștia mai pot sta în casă doar pentru două luni, până la sfârșitul lunii martie. 

Însă cineva vrea să îi ajute: acest cineva este revoluționarul albaiulian Oliviu Gașpar, care vrea să le construiască o casă. 

Am fost în casa familiei Rațiu alături de Oliviu Gașpar, pentru a afla povestea acestora și a asculta planul pe care revoluționarul albaiulian îl are.

I-am găsit pe Andrei, Sebi, Dani, Robert, Mihai, Ștefan, Denisa, Adișor (care pe tot parcursul interviului a pus stăpânire pe trepied) și Georgiana, fetița de un an a soților Adrian și Ramona.

Cea mai mare dintre copii este Denisa, care acum se pregătește pentru examenul de Evaluare Națională, fiind în clasa a VIII-a.

În mijlocul pandemiei de COVID-19, acești copii au fost nevoiți să facă școala online, însă din partea statului au primit doar două tablete; două tablete la opt copii.

Toți copiii merg la școală și, după ore, intră la centrul de zi al Asociației Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia, unde sunt ajutați la teme și primesc o masă caldă.

Cei 20 de metri pătrați pe care îi numesc casă

De peste opt ani, aceștia locuiesc într-o cameră și jumătate, la care se adaugă un hol. Două paturi supraetajate, o canapea și două rafturi într-o cameră, iar în alta încă un pat, un televizor și patul mai mic al fetiței de un an.

Casa aparține Cooperativei ”Mureșul”, iar terenul aparține unei familii de sași. Familia plătește o chirie modică, lunar, către societate, dar noul director are alte planuri pentru clădire, așa că din luna iunie 2020 i-a anunțat pe aceștia că trebuie să elibereze casa.

De atunci, societatea le-a tot prelungit termenul pe care aceștia îl au să elibereze casa. Acum mai au timp până la sfârșitul lunii martie 2021.

Nimeni nu-i primește în chirie când aud că au 9 copii

Aceștia au început să-și caute chirii pe la casele din Alba Iulia. Dar la prețuri de 350 – 400 de euro pe lună, bugetul ar depăși cu mult cei 1.600 de lei pe care tatăl îi are ca salariu, la care se adaugă alocațiile copiilor.

Iar cei care aud că familia este cu 9 copii nu acceptă să-i primească în chirie.

Mai mult de atât, fetița de un an s-a născut cu sindromul Down.

Timpul trece și în două luni soarta celor 9 copiii va fi incertă în ceea ce privește siguranța unui acoperiș deasupra capului.

Planul revoluționarului albaiulian Oliviu Gașpar: ”Eu vreau să le fac o casă, dar am nevoie de ajutor”

Oliviu Gașpar a aflat despre situația aceste familii în luna decembrie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Alături de Clubul Rotary – Filiala Alba Iulia, acesta a mers cu mai multe daruri și produse pentru familie.

Însă atunci când a auzit că vor fi nevoiți să se mute, s-a gândit să le construiască o casă.

”Pur și simplu vreau să mă apuc să le fac o casă. Cei de la Rotary s-au mobilizat și o să înceapă cât de curând acțiunea, da nu vrem o acțiune simplă, banală, vrem să se miște orașul, că dacă nu se mișcă orașul, nu putem face casa asta”, spune Gașpar.

Gașpar îi roagă pe albaiulieni să se implice alături de el

Cel mai important lucru de care au nevoie în ceea ce privește construcția casei este terenul. Gașpar face un apel către cei care dețin terenuri și care pot dona minimum 250 de metri pătrați necesari pentru construcție.

Copiii sunt legați de Alba Iulia, unde învață și merg la centrul de zi, iar terenul ar trebui să fie în oraș sau undeva în apropiere.

Din punctul de vedere al revoluționarului albaiulian, cel mai important factor este mobilizarea cetățenilor. Acesta intenționează să organizeze câteva centre de donare, să deschidă un cont bancar și să pună la dispoziție cel mai probabil un număr de telefon prin care să se facă teledonații.

Centrele de donare ar vrea să le organizeze în fiecare cartier din Alba Iulia, în fiecare instituție publică.

„…Dacă fiecare ar dona 50-100 lei, eu mă angajez ca, într-un an, să le ridic o casă”, a precizat acesta.

De asemenea, Oliviu Gașpar face apel la firmele din județ care dețin materiale de construcții, dar și la instituțiile care pot da o mână de ajutor.

Acesta a spus că va merge să discute cu primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, cu președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, cu reprezentanții Electrica, cu cei de la Apa CTTA, cu toți care îl pot ajuta în demersul pe care l-a început alături de cei de la Rotary.

Oliviu Gașpar, revoluționarul albaiulian care a fost împușcat de 5 ori în decembrie 1989

Oliviu Gașpar a fost unul dintre revoluționarii grav răniți la Alba Iulia. Acesta a fost împuşcat de 5 ori, dar a scăpat cu viaţă, pentru că a fost dus rapid la spital. Pe atunci avea 29 de ani și era inginer proiectant la societatea Mecanica din Alba Iulia.

În timpul primelor mişcări de stradă din oraş, în 21 şi 22 decembrie, acesta s-a aflat în primele rânduri, fiind astfel remarcat și inclus pe lista reprezentanţilor Frontului Patriotic Libertatea, care au preluat puterea de la fosta conducere comunistă a judeţului.

Acesta se afla într-o mașină în data de 24 decembrie, la 2 zile de la preluarea puterii de către revoluționari. La un moment dat, în centrul orașului, asupra mașinii în care se afla a fost deschis focul. Potrivit acestuia, se trăgea în rafale, cinci gloanțe l-au nimerit în plin. Salvarea acestuia a fost că șoferul a condus până la Casa Armatei și acesta a fost scos din mașină și preluat de urgență cu o ambulanță și dus la spital.

Alba24.ro va reveni în curând cu mai multe detalii despre modul în care cei interesați se pot alătura proiectului început de Oliviu Gașpar, acela de a construi o casă pentru cei 9 copii.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Flavius Lazăr

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    vineri, 15.01.2021 at 20:24

    Terenul de ce nu îl dă cei care au luat cu japca mii de metrii pătrați unde au fost viile (la Schit)! Că ei îşi averi de bani grei(din care muncă cinstită???) Vreau şi un răspuns vă rog!
    MULȚUMESC

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate