Educație
VIDEO REPORTAJ: Reguli stricte pentru întoarcerea elevilor la ore, din 2 iunie. Cum s-a pregătit o școală din Alba Iulia
Elevii de clasa a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală, pentru aproape două săptămâni de pregătire, înainte de Evaluare Națională.
După aproape trei luni în care nu au mai mers fizic la ore, elevii vor fi „întâmpinați” de o serie de reguli stricte, dar necesare, în ceea ce privește prevenirea și limitarea infectării cu noul coronavirus.
Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a
De la termoscanare, trasee diferite pentru intrarea în sălile de curs, purtarea măștii pe tot parcursul orelor și ieșirea programată în pauze, Ministerul Educației și Cercetării a întocmit o listă de măsuri ce trebuie implementate în fiecare unitate școlară.
Am vrut să vedem cum au fost puse în practică regulile transmise de autorități la o școală din Alba Iulia. Miercuri, 27 mai, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, Gabriel Bucur ne-a prezentat toate măsurile pe care le-a luat pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.
Din cei 93 de elevi care termină clasa a VIII-a și participă la Evaluarea Națională, doar 88 vor frecventa orele de pregătire din perioada 2 -12 iunie.
Corpuri de clădiri cu intrări distincte
Școala Gimnazială „Avram Iancu” dispune de trei corpuri de clădiri cu intrări separate. Cele trei clase de elevi de a VIII-a vor fi împărțite în câte un corp de clădire, fiecare fiind împărțită mai apoi în trei grupe, câte o grupă într-o sală de clasă.
Accesul pentru fiecare corp de clădire se va face separat, pe câte o poartă distinctă. La poartă, înainte de intrarea în curtea școlii, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va măsura temperatura.
Vezi cum s-a pregătit Colegiul HCC pentru reînceperea orelor: VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate
După ce au fost termoscanați, elevii vor fi preluați de către cadrul didactic cu care au orele de pregătire și conduși către sălile de clasă.
Ajunși într-un corp de clădire, elevii, cu respectarea distațării de doi metri, vor urma marcajele trasate pe podea, către sala de clasă în care sunt repartizați.
Sălile de clasă
Înainte de a intra în clasă elevii se vor dezinfecta pe mâini. De asemenea, pe tot parcursul orelor de pregătire aceștia vor purta măști de protecție. Școală le oferă câte o mască la intrarea în unitatea de învățământ și una la ieșire, când pleacă spre casă.
În fiecare sală de clasă pregătită la Școala „Avram Iancu” vor fi câte 10 elevi, grupele fiind făcute în ordine alfabetică. Pe ușile de intrare în săli sunt afișate tabele cu numele elevilor, iar în dreptul fiecărui nume câte un număr – care corespunde cu locul în care elevul va sta în bancă.
Intrarea în clasă se face în ordine alfabetică începând cu ultimul elev, iar când orele se vor termina, elevii vor părăsi sala în ordine inversă, respectiv primul care va părăsi sala este elevul care va sta în prima bancă.
„Am stabilit un program de comun acord cu profesorii care predau la clasele de limba română și matematică. Ei (n.r. elevii) vor avea voie să fie prezenți maxim două ore, fiecare grupă maxim două ore în sala de curs. Vom încerca să nu se întâlnească pe culoare grupele, din același corp de clădire.
Consilierul psihologic al școlii va sta pentru 10 minute, cu o grupă care a avut o disciplină, o va mai ține încă 10 minute, ca ceilalți să aibă accesul în sala de clasă. După cele 10 minute grupa care și-a terminat programul va ieși afară și va merge spre casă”, a declarat Gabriel Bucur pentru Alba24.ro.
Pauzele
Pauzele vor fi atent supravegheate de profesori. În funcție de corpul de clădire în care se află, copiii vor avea un spațiu delimitat în care își vor putea petrece recreerea.
”Dacă în această perioadă, între 2 și 12 iunie, unui copil după ce a trecut de triajul de la poartă unde nu a prezentat simptome, în timpul desfășurării programului educativ se constată că începe să îi fie rău sau prezintă ceva simptome, este preluat de către cadrul medical, de un cadru medical echipat corespunzător, o sa fie preluat și pus într-o sală de rezervă, o să fie anunțati părinții și DSP-ul și va fi preluat de către ambulanță sau de către părinte și se va deplasa la domiciliu”, a mai completat Gabriel Bucur.
Ce măsuri a impus Ministerul Educației pentru fiecare unitate școlară
La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
Vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervarzul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
Există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dizinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.
În sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul
Pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.
Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News