Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO REPORTAJ: Ziua unică din an în care se culeg la Jidvei strugurii de gheață. Secretul și munca din spatele ”vinului papal”

Publicat

Farurile mașinii rupeau întunericul de pe dealurile podgoriei Tăuni, gradele arătate pe ecranul telefonului erau cu mult sub zero, iar undeva în zare se vedeau niște focuri mari. 

Cu cât te apropiai de vârful dealului, cu atât mai mult, prin întuneric, puteai observa sute de oameni îmbrăcați în haine groase și cu găleți în mână, care urcau și ei. 

Coborârea din mașină te trezește rapid la realitate: -8 grade afară la ora 6.40. Așa a început ziua de cules a „strugurilor de gheață”, la viile de la Tăuni, în apropierea cramei Jidvei. 

Este vorba despre o zi specială, o zi pe care oenologii cramei Jidvei o așteaptă, o ”pândesc”. Este ziua în care se pot recolta strugurii din care se produce „vinul de gheață”, cunoscut sub denumirea de ”eiswein”, „ice wine”, „vinul de liturghie” sau ”vinul papal”.

Strugurii înghețați, luminați de focurile de pe dealuri

Un vin care se produce din strugurii care au trecut prin primul îngheț al iernii.

Întâlnirea la focuri

Cei care culeg strugurii înghetați știu exact ce au de făcut. Înainte de a se crăpa de ziuă, toată lumea se întâlnește la focurile imense, aprinse din loc în loc în vie.

Un grup de culegători care se încălzesc la unul dintre focuri, înainte de a începe munca

Se știu între ei, se cunosc, sunt vecini de pe satele din jurul Jidveiului. Printre glume, povești de dimineață, o gură de cafea dintr-o sticlă de plastic și o țigară aprinsă cu greu din cauza vântului, culegătorii se pregătesc de cules.

Au în față o dimineață lungă și geroasă. Se fac liste, se împart pe sectoare și așteaptă răsăritul.

Se strigă listele culegătorilor

Răsărit care miercuri, 14 decembrie, s-a lăsat așteptat. În jurul orei 7.20, fără foc, sutele de muncitori prezenți se puteau distinge între ei, după ce soarele a apărut pe cer. La un semn, fiecare din ei își ridică găleata de jos, își scot foarfecii din buzunar și pornesc către rândurile de struguri înghețati.

Momentul când soarele a apărut pe cer

Cum se culeg strugurii de gheață

Sutele de oameni au plecat în șir către cele 11 hectare de vie. După ce s-au poziționat la un capăt de rând, au început să culeagă. Este nevoie de o tehnică învățată în timp, tehnică pe care una dintre cele mai vechi culegătoare o explică.

Trebuie să știi cum să prinzi strugurele, deoarece, dacă nu ești atent, din cauza faptului că este înghețat, boabele se pot rupe cu ușurință de pe ciorchine și pot să cadă.

O culegătoare explică modalitatea de prindere a strugurelui

Totul a intrat în reflex, culeg, vorbesc, discută despre viață. Parte din ei culeg în viile de la Jidvei de mulți ani, foarte mulți. Este o meserie grea, dar câștigă destul de bine, explică unii muncitori.

Nepalezi, culegători de vie la Jidvei

La un moment dat, printre discuțiile culegătorilor auzim câteva cuvinte într-o altă limbă. Un muncitor strigă către un alt muncitor să îi aducă o găleată, iar asta deducem din acțiunea care a avut loc, deoarece cei doi vorbeau în nepaleză.

Lucrători nepalezi la Jidvei

Îmbrăcați gros, într-o parte a podgoriei, peste 40 de nepalezi culegeau de zor la strugurii înghețati. Lucrează bine, lucrează curat și rapid, explică unul dintre ingineri.

Este pentru prima dată când culeg struguri înghețati. Sunt de opt luni în România, de când lucrează pentru Jidvei. Este destul de frig pentru ei, ne explică unul dintre nepalezi.

Sunt departe de casă și formează o comunitate. Cei din companie spun că sunt foarte liniștiți, lucrează, se întorc la cazare, iar toți banii, cum îi primesc, îi trimit imediat către familie.

Culegători care așteaptă să predea gălețile pline

La nici jumătate de oră de la startul culesului de struguri, rând pe rând, culegătorii, români și străini, încep să ducă gălețile cu struguri către camioane. Trebuie să se miște rapid, deoarece boabele de struguri nu trebuie să se dezghețe.

Fiecare își știe treaba și partea pe care o are de făcut în timpul culesului. Undeva, în mijlocul viilor, un muncitor descarcă într-o remorcă fiecare găleată de struguri pe care o primește la mână.

Camioanele cu struguri, umplute de muncitori

Remorca se încarcă rapid și la fel de rapid ia drumul cramei.

Vinul de gheață, mândria cramei Jidvei

Prezent la fața locului, în zi de sărbătoare pentru Jidvei, a fost Claudiu Necșulescu, proprietarul companiei. Acesta a vorbit despre ceea ce înseamnă vinul de gheață, dar și cum trebuie gustat vinul produs de cramă.

„Probabil că este ziua cea mai frumoasă din tot ceea ce înseamnă un an viticol, este ziua în care practic încheiem cu totul campania de recoltare. Jidveiul, prin excelență, poate este singurul areal care permite aspirația către vinul de gheață.

Este ziua în care simțim această dăruire a oamenilor care vin cu entuziasm, pe frigul acesta, la -10 grade; starea lor de spirit este una pozitivă. Este, de altfel, definitorie pentru Jidvei, pentru familia Jidvei.

Vinul de gheață este unul de excepție, unul în care se pune suflet. Este un vin care trebuie degustat și gustat gândindu-ne la oamenii care au trudit pentru acest vin excepțional”, a spus Claudiu Necșulescu.

Ice wine – vinul trimis anual către Vatican

Când Suveranul Pontif a fost prezent la Blaj, vinul produs de Jidvei, vinul făcut din strugurii înghețati s-a aflat în potirul de împărtășanie al Papei Francisc.

De asemenea, anual, compania din Alba trimite către Vatican o cantitate de „eiswein” pentru a fi folosit la împărtășanie de Suveranul Pontif.

„A fost o împlinire a noastră. Îmi este greu să fac o evaluare din punct de vedere al marketing-ului, pe rezultate, pe vânzări, dar pentru noi a fost o mare bucurie și faptul că s-a continuat și ulterior și este un îndemn că facem lucrurile corect”, a precizat proprietarul companiei Jidvei.

De ce se culeg strugurii înghețați și care este secretul din spatele preparării vinului de gheață

De ce se culege la temperaturi negative, ce condiții trebuie să îndeplinească boaba de strugure și mai ales care este procesul pentru prepararea vinului de gheață, la toate aceste întrebări am găsit răspunsuri tot printre strugurii înghețati, de la specialiștii cramei.

Printre rândurile de vie, urmărea cu atenție recoltarea Ioan Mărginean, director tehnic al companiei Jidvei. Acesta a explicat de ce este atât de special vinul de gheață.

În primul rând, pentru că se face o cantitate destul de mică de vin. Pentru a produce un litru de vin este nevoie de 8-10 kilograme de struguri culeși.

Ioan Mărginean explică cum se produce vinul de gheață

„Strugurii au atins parametrii, au ajuns aproape la 400 de grame de zahăr pe kilogram, ceea ce ne asigură un vin de gheață de calitate. Strugurii sunt înghețati, este a treia zi consecutivă cu temperaturi negative și fereastra cu intrarea aerului polar ne-a ajutat să producem un vin de gheață de calitate”, a explicat Ioan Mărginean.

”Aproximativ 30 de tone de struguri sperăm să recoltăm de pe 11 hectare, sperăm să obținem undeva la 700-800 de litri de vin pe hectar, vin special <eiswein>”, a precizat acesta.

Cu ce fel de mâncare se servește vinul de gheață. Ce îl face atât de special

Lângă butoiul de expoziție, pe care stătea o sticlă de ice wine din 2018, se afla Sorin Burnete, inginer tehnologic al companiei. Acesta a explicat ce arome are vinul obținut din recoltarea strugurilor înghețați și cu ce fel de mâncare merge servit.

”Una dintre condițiile obținerii vinului de gheață este temperatura. Avem nevoie, pentru a concentra toate aromele și pentru a obține o licoare care, pe lângă aromele tipice de trandafir, are și arome de miere, arome exotice pe care le obținem tocmai în urma deshidratării strugurilor”, a explicat inginerul tehnologic.

Sorin Burnete explică de ce este așa special vinul de gheață

„Culoarea trebuie să fie tipică pentru tipul de vin. Un vin obținut dintr-un must concentrat. Este un vin mult mai concentrat, deoarece randamentul este mult mai scăzut.

Vinul merge cu un desert, dar trebuie să avem grijă la deserturi că, pe lângă aromă, are și un conținut de ridicat de zahăr și atunci poate să distrugă desertul”, a precizat Sorin Burnete.

În jurul orei 9.00, când soarele era de ceva vreme pe cer, temperatura pe dealul de la Tăuni, pe podgoria de la „Releu” cum o numesc cei din Jidvei, era tot negativă.

Fiecare culegător avea un traseu bine stabilit: cules, încărcat în mașină și, din când în când, câte o oprire la unul dintre focurile mari, pentru a se încălzi.

Cum s-a născut vinul de gheață. De unde a pornit ideea de a face vin din struguri înghețați

„Vinurile de gheață” mai pot fi numite și „vinuri de liturghie”, adică vinuri folosite în momente deosebite, la slujbă. „Vinul de gheață” are o istorie foarte frumoasă, s-a ”născut” în Germania.

Prin anii 1790, pentru ca să înceapă recoltatul, episcopul zonal trebuia să facă o slujbă de desfacere a recoltatului. El s-a deplasat într-un oraș, și-a rupt piciorul și nu a putut veni la timp să facă slujba de deschidere a recoltatului, iar oamenii nu au cules strugurii.

Episcopul a reușit să vină în regiunea respectivă doar după Sfântul Nicolae, când strugurii erau înghețați. Atunci a început recoltatul și s-a obtinut primul vin de gheață din lume.

De atunci, de la primul vin de gheață produs în lume, a trecut mult timp, însă la Jidvei, când vremea este prielnică, când gerul este mai mare, an de an, culegătorii de struguri sunt la muncă în viile companiei Jidvei, pentru a culege materia primă, care mai apoi se va transforma într-un vin de gheață.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    miercuri, 14.12.2022 at 19:53

    Cardinalii de la Vatican ERAU si Ei PREZENTI , pentru a CULEGE ” Struguri de gheata ” , pentru ” VINUL PAPEI ” ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement