Actualitate
VIDEO -”România, te iubesc” : Alba Iulia şi Ciugud, modele de succes pentru proiecte finanțate cu fonduri europene
Reabilitarea Cetăţii Alba Carolina şi mini-Transalpina de Ciugud au fost printre exemplele de proiecte finanţate din fonduri europene prezentate la emisiunea „România, te iubesc” de duminică seara de la PRO TV. Alba Iulia este considerată campioana finanțărilor din fonduri europene.
Filmările au fost făcute în ianuarie, iar exemplele sunt selectate în urma Galei Fondurilor Structurale de anul trecut.
În emisiune au prezentat proiectele city managerul Nicolaie Moldovan din Alba Iulia şi primarul Gheorghe Damian din Ciugud.
Tema emisiunii a fost modul în care românii au reuşit să acceseze fondurile europene şi ce au reuşit să facă cu banii.
Primarul Gheorghe Damian, despre mini-Transalpina (drumul agricol asfaltat, cu o bandă şi jumătate între Ciugud, Daia Română şi Berghin de 26 de kilometri):
„Proiectul acesta nu doar că a fost primul drum de câmp asfaltat din ţară, ci şi în timp record: de la semnarea contractului, până la recepţie, patru luni de zile, cu proiectare şi execuţie. Pe aici nu puteai merge nici cu tractorul. Acum aici încep să se dezvolte ferme”. Proiectul a costat 2,5 milioane de euro.
Pe când alte comune sunt îngropate în noroi, la Ciugud e peste tot asfalt. Şanţurile de pe marginea drumului sunt piste de biciclete, iar pe marginea drumului au fost plantaţi copaci ornamentali şi trandafir; peste tot se construieşte ceva.
Primarul mai spune că, dacă nu ar fi avut la dispoziţie fondurile europene, aceste proiecte ar fi putut fi realizate doar într-o sută de ani, cu banii din bugetul local.
Este vorba de aproximativ 15 milioane de euro. În comună nu este casă fără apă sau canalizare, spun reporterii de la „România, te iubesc”.
„Am crescut, între cele două recensăminte, de la 2.670 de locuitori, la 3.200 de locuitori. Sunt familii de tineri din Alba care aleg să locuiască în Ciugud”, mai spune primarul.
În emisiune, se vorbeşte şi despre investiţia pentru instalaţia eoliană şi de panouri solare menită să asigure independenţa energetică a comunei, dar şi despre zona industrială, dezvoltată pentru început pe 30 de hectare, cu posibilitatea extinderii la 100 de hectare, dar şi despre proiecte contractate prin intermediul Asociaţiei Ţara Secaşelor.
Alba Iulia – campioana accesării fondurilor europene
Alba Iulia este de departe campioana accesării fondurilor europene, mai arată reporterii de la emisiunea “România, te iubesc”. În oraş au ajuns peste 150 de milioane de euro din diverse surse, care au schimbat faţa Cetăţii.
Vechea cetate în care funcţiona o unitate militară a fost reparată şi deschisă publicului, iar turiştii au început să vină.
Sunt de peste 10 ori mai mulţi decât în 2007. (detalii, de la minutul 8,00)
Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia a spus că un oras ca Alba Iulia nu ar fi avut nicio şansă fără finanţări externe. „Trăim într-o ţară atât de frumoasă, cu multe bijuterii care nu aduc bani, care nu creează locuri de muncă. Este păcat, mare păcat”.
sursa: romaniateiubesc.stirileprotv.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
basarab
luni, 30.03.2015 at 07:44
acesti primari care ne fac cinste acestei tari sa fie dati la tv in fiecare zi ca ex pentru ceilalti care nu au facut nimic sa vada si cetatenii acestei tari ca se poate dar nu s vrea nu se pricep sau se pricep sa i fure banii sintem oamenii cu toti si daca sint atit de multi bani de la uniune nerambursabili dece nu sint obligati cei ce iam ales sa ne faca conditii in com MUNTENII DE JOS o aripa a comunei Muntenii de ripa ne amageste de 10 ani ca ne baga asfalt apa gaz si canalizare si nu trebuie decit 3 km de la starda principala pina la ultima casa SINT FOARTE MULTI TINERI CARE SI-AU FACUT CASE SINT FOARTE MULTI COPII IN SAT DE CE DE CE NU STIM NI SA SPUS CA ARE PROIECTUL APROBAT APOI A SPUS CA ARE SI BANII DAR NU FACE NIMIC