Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Sărbătoarea cântecului la ediția omagială a Festivalului concurs „Strugurele de Aur”. Interviu cu artista Roxana Bădescu

Publicat

La Alba Iulia și Jidvei se desfășoară în aceste zile ediția omagială 2023 a Festivalului Național de Folclor Strugurele de Aur. Inițiat și susținut de compania Jidvei în urmă cu aproape două decenii, festivalul-concurs a devenit un eveniment național de tradiție, o imagine emblematică a festivalurilor de folclor din țară.

Despre semnificația acestei ediții a vorbit artista Roxana Bădescu, la emisiunea „Versiune și adevăr” cu Emil Pojar, la Radio Alba24.

Ediție omagială a Festivalului concurs Strugurele de Aur

În cadrul acestei ediții 2023 a Festivalului Național de Folclor Strugurele de Aur, ce are loc joi, vineri și duminică, la Alba Iulia și Jidvei, sunt omagiați fondatorul acestui festival, Liviu Necșulescu, dirijorul Orchestrei Jidvei România, maestrul Stelian Stoica și marele taragotist Sergiu Cipariu.

„Ne-am gândit că anul acesta ar fi cât se poate de potrivit să ne aducem aminte de ei și să îi omagiem cum altfel decât pe scenă, alături de laureații celor 19 ediții, alături de artiști consacrați și îndrăgiți de public, să le cinstim memoria așa cum merită, fondatorul festivalului – Liviu Necșulescu, dirijorul orchestrei care an de an, timp de 19 ani, a dus tradiția festivalului mai departe – Stelian Stoica și să ne aducem aminte de prietenul nostru, de Sergiu Cipariu.

Nu avem cum să îi uităm, pentru că datorită dumnealor suntem astăzi aici și nu putem decât să privim cu respect la ceea ce au făcut și să ne ambiționăm să construim mai mult pe fundația pe care ei deja ne-au lăsat-o. (…)

Nouă ne place să spunem atunci când ne amintim de domnul Liviu Necșulescu o sintagmă: <Omul sfințește locul>. Dumnealui este acel om care a sfințit locul. Un constănțean care a venit în Ardeal și care cu multă muncă, nopți nedormite departe de familie, a reușit să construiască cu fiecare zi, cu fiecare oră, un Jidvei cum mulți nici macar nu și-ar fi imaginat.

Fiind alături de oameni și oamenii îndrăgindu-l a putut să construiască ceea ce vedem astăzi că este Jidvei, alături de domnul Claudiu Necșulescu. O poveste pe care încercăm să o spunem aproape de 25 de ani, căci anul viitor se împlinesc 25 de ani de la privatizarea companiei. Cu siguranță fără domnul Liviu Necșulescu nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat”, a spus Roxana Bădescu.

Ce urmează pe scena festivalului

„Urmează în seara aceasta încă o mare desfășurare de forțe artistice. Avem trei orchestre implicate: Orchestra Jidvei România, condusă de Radu Dinescu, dirijorul nostru cel tânăr care sperăm să îi calce pe urme maestrului Stelian Stoica, Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal, precum și Orchestra de muzică populară a Românilor din Voivodina.

Urmează o seară emoționantă cu multe momente deosebite, cu laureați care au demonstrat până acum că au păstrat acea notă autentică în cariera lor. Acei laureați care au demonstrat că premiul pe care l-au primit acum mulți ani la Festivalul Strugurele de Aur a fost o încurajare binemeritată și ei au demonstrat că pot deveni nume de referință ale folclorului românesc.

Avem o seară în care ne vor încânta Grupul Iza, din Maramureș, Ioana Maria Ardelean, Gheorghița Nicolae și multe alte nume. Laura Lavric și Nicolae Furdui Iancu au fost în prima seară a festivalului. Avem și la Jidvei o desfășurare de forțe pe măsura primelor două zile”, a mai precizat Roxana Bădescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement