Eveniment
VIDEO: Scandalul DEZINFECTANȚILOR DILUAȚI. Spitalul Județean Alba: „Vom da în judecată Hexi Pharma, dacă produsele sunt neconforme”
„Vom da în judecată Hexi Pharma dacă se adeverește că produsele lor sunt neconforme”, a declarat managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, marţi, în cardul unei conferințe de presă în care s-a discutat situația în care se află spitalul după ce a apărut pe „lista neagră” a unităților în care au fost găsiți dezinfectanţi diluați.
Situația spitalelor care au folosit dezinfectați diluați ține de mai bine de o săptămână prima pagină a ziarelor. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia se află pe lista cu probe neconforme la produsele de dezinfectant de la compania amintită. Este vorba despre două probe de dezinfectant de mână folosit de personalul medical (săpun lichid produs de Hexi Pharma), la care din rezultatele de laborator (efectuate la laboratorul din spital şi la cel de la DSP Alba) au evidenţiat că sunt neconforme.
Vezi şi: Spitalul Judeţean Alba, pe lista unităţilor cu probe NECONFORME la dezinfectanţi, publicată de Ministerul Sănătăţii. Reacția conducerii
Pentru a clarifica situația, reprezentanții spitalului au organizat o conferință de presă în care au explicat ceea ce s-a întâmplat.
Marea lor nemulțumire este că au fost acuzați de un lucru despre care spun că nu știau și că pentru achiziționarea produselor de la compania respectivă s-a organizat o licitație la care s-a câștigat în funcție de preț.
Este vorba despre trei produse – betadină, tabletele de clor și săpunul lichid care se folosea în blocul operator și care a ieșit neconform la analizele relizate în spitalul albaiulian.
Potrivit medicului primar epidemiolog Simona Cabulea, DSP a cerut probe după efectuarea dezinfecției și a curățeniei. S-au luat proble de pe veselă și alte suprafețe, de pe tegumentul unui pacient după dezinfecția cu betadină și de pe tegumentul unui asistent după ce a folosit săpunul din cadrul blocului operator, ginecologie și chirurgie.
Din cele cinci probe prelevate, au ieșit pe tegumentele asistentului doi germeni, un stafilocol epidermitis și un stafilococ aureus.
A doua recoltare a avut loc la câteva zile și a fost realizată aceeași procedură, din același produs, iar analizele, realizate la laboratorul DSP și la cel al spitalului, au ieșit de această dată bine.
Spitalul Județean de Urgenţă Alba Iulia foloseşte produsele Hexi Pharma din anul 2006 și, potrivit managerului spitalului, numărul persoanelor care au suferit infecții nosocomiale nu a crescut în această perioadă.
Vezi şi Numărul persoanelor care au fost infectate în spitalele din Alba. Statistica națională a infecţiilor intra-spitaliceşti
Nicoleta Coșarcă spune că spitalul pe care îl conduce își dorește o transparență totală, motiv pentru care a și realizat aceste analize, spre deosebire de alte spitale mai mici din țară care nu s-au supus acestor investigații pe motiv că nu au medic epidemiolog.
Aceasta a mai declarat că situația este una cât se poate de neplăcută, mai ales că unitatea pe care o conduce încearcă să prevină astfel de infecții prin diferite sisteme implementate, de la curățenia în saloane, care se face cu mopuri dezinfectate, până la sistemul de spălare și dezinfectare a lenjeriilor, care este în totalitate automat.
Potrivit managerului, dacă se va demonstra că soluțiile au fost neconforme, va da în judecată compania Hexi Pharm.
„Dacă se demonstrează că aceste produse sunt neconforme și că ce scrie pe etichetă, ca și concentrație, nu corespunde, este cel mai mizerabil lucru care mi s-a putut întâmpla în viața asta. Noi îi vom da în judecată și le vom cere nu numai daune materiale pentru toată achiziția pe care am făcut-o în perioada asta, ci și daune morale, nouă și pacienților noștri. Îi voi învăța pe pacienții noștri, care apar în evidențe că au suferit intervenții, să se îndrepte împotriva lor, dar și dacă nu e așa, cineva va trebui să plătească pentru această bătaie de joc ce a ajuns sistemul de sănătate la ora asta”, a declarat Nicoleta Coșarcă, managerul Spitalului Județean de Urgenţă Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
MirceaV
miercuri, 11.05.2016 at 07:38
Spitalul este corupt si ilegal din toate punctele de vedere. In urma cu 3 luni am fost operat de doctorul ***** la colecist cu laparoscopul si a trebuit sa cotizez ca toata lumea o suma frumusica de bani. In sala de operatie am fost informat ca nu au existat 2 doctori ci doar doctorul si o asistenta instrumentara. Daca i se facea rau doctorului in timpul operatiei, ce se intampla?
Am fost la urgenta cu soacra saptamana trecuta… am petrecut 4 ore asteptand sa vina cineva sa ne preia, altii spuneau ca stau de si mai multe ore, cum se poate asa ceva?
x
miercuri, 11.05.2016 at 20:31
nu comentez decat un singur aspect. In sistemul sanitar exista o inimaginabila lipsa de personal. Personalul medical a fost redus, posturile au fost blocate cu consecinte dezastruoase (cazul de la maternitatea Giulesti, cu o nevinovata intrata in puscarie pentru simplul motiv ca era singura desi legea prevedea prezenta a trei asistente in salon, dar posturile erau blocate pentru…economii financiare)
Se fac economii de personal, personalul este total insuficient iar daca nu ai avut un chirurg asistat de mana a doua este vina sistemului. Exceptand spitalele universitare unde chirurgii sant asistati de rezidenti, situatia este identica in toata tara