Eveniment
Numărul persoanelor care au fost infectate în spitalele din Alba. Statistica națională a infecţiilor intra-spitaliceşti
Cazurile de pacienţi care au ajuns la spital pentru a-şi trata unele boli şi s-au ales cu alte infecţii au ajuns din nou în centrul atenţiei, în urma scandalului dezinfectanţilor diluaţi din spitalele românești. Potrivit unei statistici prezentate la începutul acestui an de ministrul Sănătăţii, în judeţul Alba au fost înregistrate anul trecut peste o sută de persoane infectate în spitale.
Statistica oficială cu persoanele care au fost infectate în sălile de chirurgie, terapie intensivă și în saloanele spitalelor din țară a fost trimisă Parlamentului la începutul acestui an de către ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, ca răspuns în scris la o interpelare. Contextul era unul dramatic – mai multe victime de la Colectiv muriseră din cauza infecțiilor din spitalele în care erau tratate. Informația capătă însă o nouă dimensiune în contextul scandalului Hexi Pharma.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se află pe lista cu probe neconforme la produsele de dezinfectant de la compania amintită. Este vorba despre două probe de dezinfectant de mână folosit de personalul medical (săpun lichid produs de Hexi Pharma), la care din rezultatele de laborator (efectuate la laboratorul din spital şi la cel de la DSP Alba) au evidenţiat că sunt neconforme.
VEZI şi: Spitalul Judeţean Alba, pe lista unităţilor cu probe NECONFORME la dezinfectanţi, publicată de Ministerul Sănătăţii. Reacția conducerii
De asemenea, în cadrul anchetei derulate de Parchetul general la nivel naţional, în scandalul dezinfectanţilor diluaţi, de la spitalul din Alba Iulia au fost ridicate, în weekend, documente, substanţe şi materiale. Nu este singura unitate medicală din judeţul Alba care a avut contracte cu firma suspectată că a livrat produse diluate. Astfel de produse s-au regăsit şi la spitalul din Cugir şi la cel din Abrud.
Citeşte şi Descinderi la spitalul din Alba și în alte 21 de județe, într-un dosar de zădărnicire a combaterii bolilor și substituire de diferite produse
Revenind la cazurile de infecţii intra-spitaliceşti, potrivit statisticii de la Ministerul Sănătăţii, cele 118 cazuri de infecţii nosocomiale din 2015 situează Alba Iulia, într-un clasament naţional în urma judeţelor Cluj (940), Timiş (913), Iaşi (1.514), Bucureşti (2.517) sau Sibiu (330), desigur poate şi pentru că în oraşele cu mai multe clinici specializate ajung mai mulţi pacienţi. Însă, în judeţul Mureş de exemplu, în aceeaşi perioadă de referinţă au fost doar 111 cazuri, în Hunedoara 22 şi în Bistriţa-Năsăud doar 4, ceea ce completează tabloul comparativ al situaţiei din ţară.
Evoluția infecțiilor intra-spitalicești din județul Alba:
– anul 2010: 12 infecții nosocomiale
– anul 2011: 119 infecții nosocomiale
– anul 2012: 153 infecții nosocomiale
– anul 2013: 116 infecții nosocomiale
– anul 2014: 132 infecții nosocomiale
– anul 2015 (5 – 9 luni): 118 infecții nosocomiale.
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia are în total 745 de paturi pe toate secțiile, din care cinci sunt la Unitatea de Primiri Urgențe, 28 la ATI și 60 la chirurgie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News