Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Tacâmurile, farfuriile, paiele, paharele din plastic, interzise în magazinele din România. Ordonanță aprobată

Publicat

Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență prin care se interzice oficial punerea pe piață a unor produse din platic de unică folosință. Adoptarea actului normativ vine la aproape două luni întârziere față de termenul limită.

Directiva europeană (2019/904) privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare din data de 3 iulie 2021. Actul normativ trebuia transpus în legislaţia ţărilor UE până la acest termen.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piață și că stocurile vor fi epuizate treptat.

Potrivit sursei citate, aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile.

Ministrul mai spune că magazinele își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi.

Lista produselor de unică folosință care vor dispărea include: bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi sau filtre din plastic pentru tutun.

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanță care introduce și în România obligațiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deșeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosință”, a spus ministrul Mediului, la finalul ședinței de guvern.

El a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători: „Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”.

Ministrul Mediului a mai spus că productia de plastic va fi permisă în continuare, dar doar dacă acele produse vor fi puse pe piață în afara Uniunii Europene.

Lista produselor din plastic interzise

De la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință și a următoarelor produse fabricate din materiale plastice oxodegradabile:

  • Bețișoare pentru urechi
  • Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești
  • Farfurii
  • Paie pentru băuturi
  • Agitatoare pentru băuturi
  • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Fac excepție următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare); paiele de plastic de unică folosință.

Pentru anumite produse din plastic de unică folosință operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.

Lista produselor vizate de reducere:

  • Pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora
  • Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; b) sunt de regulă consumate din recipient; c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.

Din 3 iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.

Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Modificări de marcaj al ambalajului

La data intrării în vigoare a ordonanței ordonanțe anumite produs din plastic de unică folosință introduse pe piață, trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil și care nu se poate șterge, plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs, care informează consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv. De asemenea trebuie să se precizeze prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.

Produsele care intră în această categorie:

  • Absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane
  • Șervețele umede, și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic
  • Produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun
  • Pahare pentru băuturi

Când va dispărea plasticul de pe piață

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre ordonanța care interzice producția și importul de produse de unică folosință din plastic și a spus că „punerea pe piață va fi interzisă și încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile”.

 Întrebat la ce produse din viața de zi cu zi ar trebui să renunțăm de acum încolo, ministrul Mediului a răspuns:

„Ordonanța, directiva de fapt, ne îndrumă către o viață din care să nu mai facă parte produsele de plastic de unică folosință. Ele, cu siguranță, nu se pot elimina din piață de azi pe mâine, sunt unele produse la care încă nu există alternativă, dar cele la care există alternativă, și inclusiv noi, simplii consumatori, putem să optăm pentru variante ecologice, sunt farfuriile, furculițele, paharele de plastic, sunt acele cutii în care ducem mâncarea de la restaurant acasă sau de la fast food, sunt toate produse de unică folosință care se interzic începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Se interzic ca producție și import, adică punerea pe piață va fi interzisă și încet-încet stocurile se vor termina, încet-încet aceste produse vor fi înlocuite de altele, ecologice, biodegradabile”.

Produsele din plastic înlocuite de produse din porumb și cartofi

„Eu aș spune că, din păcate, până la epuizarea stocurilor, aceste produse de plastic de unică folosință rămân pe piață, dar este practica europeană, este soluția corectă din punct de vedere comercial pentru că agenții economici au investit în acele stocuri și trebuie să lăsăm să existe o trecere lină de la aceste produse de unică folosință din plastic la cele biodegradabile.

Cu siguranță, în viitor, locul acestor produse din plastic va fi preluat de produse din amidon, de exemplu. Pungile de unică folosință din magazinele din care cumpărăm fructe și legume ar trebui să fie și ele din asemenea materiale.

Ele deja se fabrică și în România, sunt firme în România care și-au schimbat tehnologiile și au schimbat materia primă, și au trecut pe pungi, de exemplu, de unică folosință din material biodegradabil, pungă făcută din porumb și cartofi, din amidon, și acest lucru se va întâmpla și în cazul cuțitelor, furculițelor, paharelor, farfuriilor sau acelor cutii, casolete în care ducem acasă mâncarea sau comandăm mâncarea la serviciu.

Este un proces lung, este un început de drum în această cruciadă lansată de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic, dar cu siguranță vom avea rezultate și vom avea un mediu înconjurător mai sănătos, cu mai puțin plastic”, a adăugat ministrul Mediului.

Cum e posibil ca amidonul ca țină locul plasticului

Acidul polilactic sau PLA e unul dintre cei mai cunoscuți polimeri biodegradabili. Acesta se obține din surse regenerabile precum amidonul de porumb, iar produsele făcute din PLA pot arăta aproape identic cu cele făcute din plastic scrie DCNews.ro

Chiar dacă pare o soluție bună pentru înlocuirea plasticului, PLA poate fi la fel de dăunător mediului. 

Un studiu recent arată că PLA-ul scufundat în apă la temperatura camerei se descompune într-un an, pe când alte surse susțin că, în ocean, ar dura între șase și 24 de luni. Deși sună mai bine decât sutele de ani în care se descompune plasticul, amidonul nu pare să fie o idee prea bună. 

surse: DCNews.ro, hotnews.ro, sgg.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax