Eveniment
VIDEO: Urs rănit, păzit de Poliție și jandarmi de sâmbătă seara după ce a fost lovit de o mașină. Trafic restricționat pe DN 13A
Traficul rutier este restricționat pe DN 13 A între Sovata și Praid, de sâmbătă seara, după ce un urs a fost lovit de o mașină și a rămas, în agonie, pe șosea. Animalul ar avea picioarele fracturate, iar polițiștii și jandarmii au păzit zona toată noaptea.
UPDATE, ora 15.30: Ministerul de Interne a anunțat că ministrul Ion Marcel Vela a început procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita ”pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit”.
Potrivit sursei citate, ”vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale”.
UPDATE, ora 13.30: Ursul fost inițial tranchilizat și apoi împușcat de vânători. A fost îndepărtat de pe carosabil, iar circulația a fost reluată, potrivit digi24.ro. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat pentru Agerpres că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.
UPDATE, ora 13.20: IPJ Harghita a anunțat că ursul a fost eutanasiat, în jurul orei 12.30.
UPDATE, ora 12.30: Ursul a fost tranchilizat și va fi eutanasiat, de îndată ce va ajunge ordinul de ministru, potrivit Asociației Milioane de Prieteni, care se ocupă de sanctuarul urșilor de la Zărnești. ”Din păcate, rănile sunt prea grave, ursul are prea multe fracturi. Operațiunea se desfășoară cu ajutorul unui doctor de la Colegiul medicilor veterinari”, potrivit sursei citate.
Accidentul s-a petrecut sâmbătă seara, în jurul orei 18.45. Un bărbat din Acățari a lovit ursul cu mașina, în timp ce circula spre Sovata. Potrivit IPJ Harghita, în urma impactului, atât ursul, cât și autoturismul au părăsit partea carosabilă.
Persoanele din autoturism nu au fost rănite şi nu au fost în pericol. Un minor a suferit un atac de panică şi a fost asistat de echipajul SMURD, potrivit ISU Harghita.
Ursul rănit a rămas la fața locului însă, de peste 15 ore, timp în care autoritățile ar fi trebuit să ia o decizie privind intervenția în acest caz.
UPDATE, ora 11.30: În cazul ursului lăsat în agonie toată noaptea și ocolit, duminică dimineața de șoferi, pe DN 13 A, ministrul Mediului a precizat că medicul veterinar care ajunsese inițial la fața locului nu avea tranchilizant.
„Din păcate suntem într-o situaţie regretabilă şi trebuie să recunoaştem, cu adevărat tristă. Această situaţie se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi şi ucideri accidentale, iar aici legislaţia este foarte clară. Atribuţia de intervenţie trebuia să fie a Jandarmeriei şi a medicilor veterinari arondaţi DSV. Pe această situaţie, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Şi cu toate acestea, am sunat la minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii. Chiar acum emit colegii ordinul de recoltare, în cel mai scurt timp ursul va fi luat. Am trimis veterinar cu tranchilizant, cel de acolo nu avea. Animalul va fi supus unui control, iar după asta vor trebui să spună ce decizie se va lua, înţeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunţ (dacă va fi ucis sau nu – n.r.), este atributul medicului veterinar”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, la Digi24.
Pe rețeaua de socializare au fost mediatizate precizările lui Mihai Pop, de la Asociatia pentru Conservarea si Dezvoltarea Biodiversității, privind această situație:
„Cred că e important de precizat că aceste cazuri sunt accidente și nu derogări! Derogarea presupune intenția de a elimina ursul. În aceste cazuri intenția nu e de a elimina, ci de a salva sau de a curma suferință. E o greșeală enormă tehnică și morală să consideri asta o derogare. În august, la o ședință în minister s-a convenit că aceste cazuri sa nu mai necesite derogare. Dar, oficialii au susținut că e nevoie ca situațiile astea să apară în legislație.
Paralizia instituțională vine din diferențele dintre legislația de mediu, de cinegetica și cea legată de activitatea jandarmilor. Legislația nu e încă armonizată. De exemplu: vânătorul nu poate să îl împuște ca să îl scape de suferință deoarece are nevoie de autorizație să tragă. Dacă trage fără, e braconaj. Că să primeasca autorizație, îi trebuie cota/derogare și autorizație de mediu așa că vânatorii se vor feri să facă gesturi de astea. Dacă încearcă un veterinar să îl tranchilizeze, există riscul ca ursul să moară în timpul tranchilizarii și asta înseamnă anchetă pentru… braconaj (că e vorba de un urs omorât). Jandarmeria încă nu poate să împuște animalul deoarece legea nu le permite, aceasta fiind încă în dezbatere parlamentară.
Tuturor le e frică să ia o decizie deoarece oricând decizia se poate întoarce împotriva lor, deși intenția e bună.
E un semn de slăbiciune instituțională și de incapacitate de a asuma decizii. Încă odată… Aceste situații nu trebuie sa fie considerate derogări sunt accidente și situații de urgență”.
În ultima perioadă, s-au înmulțit cazurile privind apariția urșilor în orașe și sate, dar și cele în care aceștia au fost loviți de mașini pe carosabil.
Atenție, imagini cu impact emoțional!
surse imagini: IPJ Harghita, DRDP Brașov
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News