Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO/FOTO: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc: pasiunea participanților a învins ploaia și frigul

YouTube video

Publicat

Pe o ploaie măruntă și un frig înțepător, maratoniștii prezenți la startul Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc așteaptă cu nerăbdare începerea cursei. Sunt de toate vârstele, de la copii, la oameni în vârstă. Se fac fandări, genuflexiuni și fotografii. Participanții se încălzesc și încearcă să păcălească frigul și vremea rea. Unul dintre organizatori le explică pe scurt regulile, la un gigafon gălăgios, deși toți par a ști deja ce trebuie să facă. Apoi se cântă cu pasiune imnul național.

”Patru, trei, doi, unu, START!” strigă omul și grupul compact de maratoniști pleacă spre Bisericuța ctitorită de Mihai Viteazul, pe traseul stabilit de organizatori. La Alba Iulia s-a desfășurat joi, 30 noiembrie, a şaptea editie a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc. Evenimentul este organizat în memoria românilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Startul a fost dat puțin după ora 9, din faţa Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan. Probele competiţiei constând din maraton, semimaraton, 10,5 km şi ştafeta copii 42 x 1 km.

Maratoniştii au trecut întâi prin faţa Bisericii Memoriale Mihai Viteazul, apoi, concurentii  au intrat în şanţurile Cetăţii, unde au alergat 16 ture de cetate (maraton), 8 ture (semimaraton), iar concurenţii din proba de 10,5 km, 4 ture.

O ştafetă formată dintr-o echipă de copii din Alba Iulia, condusă de maratonista Ana Rodean, a alergat pe traseul probei de maraton, purtând un tricolor. O ştafetă de la CSS Blaj, condusă de Cristina Man, a alergat pe traseul maratonului, tot purtând un alt tricolor.

Acest maraton este inclus în ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”, organizate de maratoniştii din România în perioada 2011-2017. Concurenţii intră în contact direct cu istoria, natura, cultura şi tradiţiile (Maratonul Zăpezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor două lacuri, Maratonul Ştefan cel Mare, Maratonul Delta Dunării, Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunoştinţei Roşia Montană, Maratonul Recunoştinţei Târgu Jiu, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, în Bulgaria – prin locuri în care s-au jertfit ostaşii români în anul 1877 pentru independenţă, Maratonul Recunoştinţei Regina Maria – Oituz, Târgu Ocna, Oneşti, Maratonul Independenţei de la Bucureşti, Maratonul Dacia-Pontica de la Adamclisi, Maratonul Unirii de la Focşani).

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc se înscrie, alături de maratoanele “Pe aici nu se trece” şi cele din ciclul Recunoştinţei, în rândul competiţiilor sportive organizate în memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat în Primul Război Mondial.

Ilie Roşu a alergat la Alba Iulia cel de-al 200-lea maraton din carieră, în cel mai semnificativ loc din Romania, Alba Iulia şi în cel mai frumos moment din istoria României, Marea Unire.

După cursa de la Alba Iulia, patru dintre maratonişti se vor deplasa la Bucureşti, unde vor lua startul la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc organizat în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Organizatorii competiţiei de la Alba Iulia sunt Clubul Sportiv Eco Alpin, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, DJST Alba şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La start a fost prezent preşedintele Clubului Sportiv Eco Alpin, Vasile Dogaru, care a făcut parte din prima expediţie integral românească, de escaladare a vârfului Everest, în 2003.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate