Actualitate
Vineri, 27 septembrie, la Sebeș: Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”
Vineri, 27 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la Sebeş se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.
Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 50 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universități din România și din străinătate: Arhiva Universități din Graz, Austria, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda etc.
Lucrările celor trei secțiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, în Aula Primăriei Municipiului Sebeș, în cadrul căreia va fi prezentată una dintre publicațiile științifice recente editate de muzeu. Este vorba de anuarul științific al muzeului, Terra Sebus.
Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din țară, ajunsă la cel de al cincisprezecelea număr.
Va urma o altă lansare de carte, cea a catalogului expoziției de sculptură „Doina Lie (1929-2012)”, ediția a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024.
În continuarea programului, începând cu ora 10.45, participanții vor vizita ansamblul bisericii evanghelice din Sebeș, un important monument istoric și de arhitectură datând din sec. XIII-XV.
Comunicările participanților abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Descoperiri recente de bronzuri în zona saliniferă Ocna Mureș, Un gladius recent descoperit pe raza localității Noșlac, jud. Alba. Scurte considerații, O statuetă romană a lui Venus descoperită la Alba Iulia într-un mormânt „princiar” din epoca migrațiilor, Memoria și uitarea în rândul nobililor în secolul al XIV-lea, Năierii albaiulieni in 1818 (Un studiu incipient), Unități militare cezaro-crăiești staționate în Alba Iulia între anii 1851 și 1914, Rolul pădurilor în construcția de căi ferate în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea, Evrei, tenis de masă și antisemitism în România interbelică, Film istoric și propagandă în comunism; studiu de caz Burebista (1980), Manipulare și multiculturalism în Bosnia de Est: Genocidul de la Srebrenica din perspectiva supraviețuitorilor execuțiilor în masă, Pigmenți toxici utilizați la pictarea icoanelor transilvănene de secol XVIII și început de secol XIX, Castelul Corvinilor din Hunedoara în perioada interbelică. Probleme apărute în legătură cu funcția de castelan, precum şi altele.
Pentru cei interesați, programul manifestării științifice poate fi accesat pe pagina de Internet a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News