Actualitate
Vineri: „Ce pot face artiștii împotriva barbariei”. Conferință și lansări de carte – Matei Vișniec la Muzeul Principia Alba Iulia
Matei Vișniec, unul dintre cei mai apreciați poeți, prozatori și dramaturgi români ai momentului, vine la Alba Iulia, vineri, 1 iulie 2022, de la ora 18.00. Cu această ocazie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina este organizată o conferință și lansări de carte ale scriitorului.
Scriitorul va lansa și prezenta volumele: „Un secol de ceață”, „Povestea regelui supărat pe clovn”, „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”, „Capra, iedul cel mic și cumătra lupoaică”, „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, „Teatru”, volumele I-IV, și „Poeme. O antologie”.
Matei Vișniec va vorbi și despre situația artiștilor în societatea contemporană. Este vorba despre conferința cu tema „Ce pot face artiștii împotriva barbariei”.
Laboratorul de C`ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va pune în scenă un moment teatral, „A fi”, conceput în baza unui colaj din textele autorului.
În încheierea activității va fi prezentat un mesaj poetic și muzical al scriitorului Matei Vișniec.
Nu vor lipsi discuțiile libere, sesiunea de poze și autografe.
Intrarea la eveniment este liberă.
Cine este Matei Vișniec
Matei Vișniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956, la Rădăuți, acolo unde și debutează, în anii de liceu, cu poeme publicate în revista lui Virgil Teodorescu, „Luceafărul”. Studiază istoria și filosofia la București, debutând editorial în anul 1980, cu volumul de versuri „La noapte va ninge”.
În anul 1984 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Scrie poezii, numeroase piese de teatru, un roman și câteva scenarii de film, dar cum multe dintre textele sale sunt refuzate spre publicare, din cauza cenzurii, în 1987 cere azil politic în Franța, acolo unde continuă să scrie și unde este stabilit și astăzi. Lucrează pentru Radio France Internaționale și devine cetățean francez.
Piesele lui sunt traduse în peste 25 de limbi și sunt jucate în toate teatrele mari ale Europei. A fost distins de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Dramaturgie, a obținut Premiul UNITER și Premiul pentru dramaturgie al Academiei Române, iar Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici din Franța i-a acordat Premiul European pentru întreaga activitate.
Evenimentul de vineri de la Alba Iulia este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News