Actualitate
VINERI: Festivalul Naţional „La Porţile Apusenilor”, la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia. Peste 200 de elevi din ţară participă la competiţia de tradiţii
La Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia începe a opta ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”. Deschiderea evenimentului are loc vineri, 22 aprilie, de la ora 11.00.
Fiind o manifestare de amploare, şi la această ediţie participă aproximativ 200 de elevi, din județele Alba, Dolj, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, care vor avea ocazia să îşi pună în valoare talentul, măiestria artistică şi creativitatea în cadrul celor patru secţiuni ale festivalului: secţiunea de reţete culinare tradiţionale ,,Gustos şi sănătos în bucatele bunicii’’, secţiunea de interpretare vocală ,,Dor de cântec’’, secţiunea ,,Tradiţii şi obiceiuri oglindite în arta plastică: desene în acuarelă/icoane pe sticlă şi secţiunea de afişe/postere ,,Promovăm tradiţia – ea ne defineşte!”, transmit organizatorii.
După festivitatea de deschidere, participanţii sunt invitați să viziteze şcoala, expoziția cu lucrările elevilor înscrişi la secţiunea de pictură în acuarelă, precum și expozițiile care cuprind obiecte tradiţionale realizate de elevi, dar şi de clasele de meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba Iulia. De asemenea, elevii vor avea ocazia să realizeze icoane pe sticlă, ouă încondeiate, ornamente de Paște, semne de carte în cadrul atelierelor special amenajate în curtea școlii.
Concursul din cadrul celor patru secţiuni ale festivalului se va desfăşura de la ora 13.00, iar festivitatea de premiere va începe la ora 15.30. Premiile ce vor fi oferite câştigătorilor şi materialele promoţionale (mape, pliante, revista festivalului etc.) sunt asigurate de Consiliul Judeţean Alba și de Primăria Municipiului Alba Iulia.
Ajuns la a VIII-a ediție, acest festival a devenit o tradiţie a Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia, reuşind să se impună în peisajul manifestărilor cultural-artistice de acest gen, atât prin calitatea activităţilor realizate, cât şi prin numărul mare de participanţi din mai multe zone etnofolclorice.
Organizatorii sunt Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia, condusă de prof. Elena Ignat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News