Connect with us
Advertisement

Actualitate

VINERI se deschide Salonul Internațional de Modelism: Expoziție de machete cu scene din istoria românilor, la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Asociaţia Modelism Alba (AMA-IPMS România), în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi instituţiile locale deschide porțile celei de a VIII-a ediţii a “Salonului Internaţional de Modelism Alba Iulia. Va fi prezentată o expoziție de machete cu scene din istoria românilor, iar vernisajul va avea loc vineri, 29 noiembrie la ora 13.00, la muzeu. Expoziţia este deschisă vizitatorilor până la sfârşitul lunii ianuarie.

Munca titanică a unui grup de pasionaţi de machete statice din Alba Iulia, are drept scop principal promovarea în rândul maselor, valorile istorice, tehnice și artistice.

„Această expoziţie stipulează necesitatea acţiunilor educative legate de cunoaşterea trecutului, promovarea elementelor importante ale istoriei naționale prezentate într-o manieră atractivă dar și promovarea activitățiilor modelistice dedicate în primul rând tinerilor, dar și adulților. Modelismul este o activitate de construcție a machetelor statice sau funcționale. În funcție de tipul machetei construite, există modelism static sau cu radiocomanda (în cazul realizării de machete funcționale). Macheta este un model redus, care respectă fidel proporția dimensiunilor și aspectul exterior al unuei ființe sau obiect din natură (construcție, aparat, operă de artă, vegetație, etc), și machetele pot fi funcționale sau statice. Diorama este o reprezentare spațială la scară a unei porțiuni din realitatea înconjurătoare cu tot ceea ce cuprinde, a unei scene istorice sau de ficțiune, a unui ecosistem, etc. Această reproducere oferă privitorului, prin conținut și iluminare, impresia unui peisaj real”, ne-a precizat Ovidiu Socaciu, președintele Asociaţia Modelism Alba.

Lecție interactivă și modernă despre istoria poporului român

În colaborare cu Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Consiliul Local Alba, AMA a demarat un nou proiect expozițional inedit intitulat „Istoria altfel – Războaielor daco-romane ilustrate în machete”. Cele 6 diorame, ale acestui proiect constau în reprezentarea unor scene din războaiele daco-romane inspirate din bazoreliefurile Columnei lui Traian, transpuse la scara 1:72. Ele s-au bucurat de un mare succes în cadrul festivalurilor cu tematică istorică de la Festivalul Cetăților Dacice, Zilele romane etc, și au devenit un punct de atracție important.

Exponatele sunt însoțite de panouri explicative care ilustrează scenele originale care au stat la baza realizării dioramelor, cu texte explicative care doresc introducerea publicului în contextul evenimentelor istorice. La finalul acestui proiect dioramele vor fi donate către muzeu pentru a fi utilizate ca materiale complementare în cadrul expozițiilor, concursurilor tematice sau cu rol didactic, urmând totodată să fie prezentate și la alte evenimente cu tematică istorică sau modelistică.

AMA a luat nastere în 2010, în Alba Iulia ca prima și singura asociație non profit din România, cu obiect de activitate modelismul static. Realizarea exponatelor s-a făcut prin munca a treisprezece membri AMA pe parcursul a cinci luni și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Alba.

„AMA a luat ființă din necesitatea de a beneficia de un cadru legal pentru o mai bună organizare și desfășurare a activităților cu caracter modelistic: creație, expoziții, concursuri, ateliere modelistice, cursuri de inițiere, etc. Nu în ultimul rând, pentru atragerea de resurse materiale și financiare destinate acestui scop. Pentru început, AMA este destinată activităților legate de modelismul static (aero, naval, auto și feroviar) dar nu excludem o extindere și în domeniul modelismului cu radiocomandă și rachetomodelimului. Expoziţia noastră stipulează necesitatea acţiunilor educative legate de cunoaşterea trecutului, promovarea elementelor importante ale istoriei naționale prezentate într-o manieră atractivă dar și promovarea activitățiilor modelistice dedicate în primul rând tinerilor, dar și adulților”, a mai spus Ovidiu Socaciu.

Pe lângă latura recreativă, practicarea modelismului deține și o latură educativă în multe domenii cum ar fi cel tehnic, istoric și artistic. Din din 2010 și până în prezent, membrii AMA au obținut 36 de premii la concursuri din țară și străinătate, dintre care 12 medalii de aur, 10 de argint, 11 de bronz și 3 premii speciale. Numai în 2013 s-au obtinut 1 medalie aur, 4 medalii argint și 5 medalii de Bronz la concursurile de la Szolnok și Mosonmagyarovar din Ungaria și la cel de la Civitavecchia din Italia.

Nicoleta MATEIU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: FOTO: „Salonul Internaţional de Modelism Alba Iulia”. Sunt expuse peste 500 de machete de avioane, nave, corăbii, animale şi scene din luptele daco-romane | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement