Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vinurile județului Alba vor fi desemnate vineri, la Gala Vinurilor 2014. Peste 40 de producători s-au înscris în concurs

YouTube video

Publicat

Gala Vinurilor Alba 2014, organizată de Consiliul Județean Alba va oferi, pentru al treilea an consecutiv, un produs turistic semnificativ și anume vinurile care vor reprezenta zona Alba în următorul an. Funcționând ca vector de imagine în strategia de promovare turistică a județului Alba, vinurile vor fi esențiale pentru definirea identității județului.

Pentru ca aceste vinuri să ajungă acolo unde se cuvine, în vinoteci, în pivnițe, în crame, pe mesele recepțiilor oficiale, în restaurantele unităților de cazare, pe mesele localnicilor, în rucsacul turiștilor și, nu în ultimul rând, pe rafturile magazinelor de specialitate și nu numai, vinurile județului Alba vor fi oferite de către o serie de producători. Ei sunt producători mari (Jidvei), producători medii (Domeniile Boieru) și producători mici (membri ai Asociației „Țara Vinului”). Mai precis, vinurile județului vor fi desemnate după cum urmează: un vin din partea producătorului Jidvei, unul din partea producătorului Domeniile Boieru, un vin din partea micilor producători, în urma unui concurs organizat de Asociația „Țara Vinului”, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, care va avea loc vineri, 16 mai, ora 10.00, la Alba Iulia, în spațiile de lângă Poarta III a Cetății.

La concurs vor participa vinuri mai puțin controlate, cu cantitate variabilă, create de micii producători din toate podgoriile județului (Alba Iulia, Aiud, Sebeș-Apold, Târnave). Acest concurs va fi jurizat de către 7 experți din țară și străinătate, provenind din țări renumite pentru vinurile lor.

Conferința de lansare a acestui eveniment a avut loc joi în prezența vicepreședintelui CJ Alba – Alin Cucui, președintele Asociației Ţara Vinurilor – Ioan Stanciu, precum și vicepreședintele asociației, Toth Csaba.  Aceștia au explicat cum se va desfășura concursul și cum se vor alege câștigătorii. Potrivit acestora, în concurs s-au înscris peste 40 de producători care vor avea de trecut prin aproximativ 80 de probe.

„Pentru că județul nostru are un potențial vitivinicol foarte important, ne-am gândit să organizăm acestă gală a vinurilor, în care vor fi premiate vinurile județului Alba. Premierea se va face în urma unui concurs care va începe mâine. Pentru că în județ avem mai multe categorii de producători, această gală și concurs va avea trei secțiuni. La secțiunea mari producători, un sortiment de vin care va fi desemnat de către societate va fi vinul reprezentativ al județului Alba. Pentru că avem în județ și producători de nivel mediu, va fi desemnată un vin din partea acestor producătorului care va reprezenta vinul județului pentru următorul an. Scopul acestei gale este de a alege un vin al județului din categoria vinurilor produse de micii producători. Vom avea în cadrul concursului peste 40 de producători care fac parte din Asociația Țara Vinului, iar în urma jurizării se va desemna un vin al județului care să reprezinte micii producători”, a declarat vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui.

YouTube video

„Suntem la cea de-a treia ediție a concursului de vinuri la micii producători. Față de anul trecut avem mai mulți producători și se adună între 80 și 90 de probe. Anul trecut au fost 64 de probe s-au acordat 12 medalii de aur 15 de argint și 25 de bronz” a spus președintele Asociației Țara Vinului, Ioan Stanciu.

Acesta a mai precizat că viticultura în județul Alba are cele mai bune condiții dintre toate ramurile agriculturii iar acest lucru a fost valorificat de CJ Alba prin revigorarea plantațiilor dar și prin promovarea vinurilor. „Vinurile albe care se realizează în județul Alba nu se pot realiza în niciun județ din țară.” a mai adăugat acesta.

Gala vinurilor Alba 2014 va avea loc vineri, 16 mai 2014, la ora 19.00, în Sala Unirii din Alba Iulia. În cadrul acestui eveniment, va fi desemnat vinul județului Alba din partea micilor producători (în urma concursului). Totodată, în cadrul galei, atât producătorul Jidvei, cât și producătorul Domeniile Boieru vor oferi câte un tip de vin (premiat și recunoscut peste hotare) care va fi reprezentativ pentru județul Alba, alături de vinurilor micilor producători care au concurat. Vor participa, la eveniment, membrii juriului, oficialități ale județului, proprietari de pensiuni și hoteluri din rețeaua HORECA, producători de vinuri, șefi ai instituțiilor de presă și colaboratori ai Asociației „Țara Vinului” din județul Alba.

De asemenea, Gala Vinurilor. Alba 2014 va fi un eveniment integrat în festivalul Alba Jazz, desfășurat între 16-18 mai 2014. Astfel, în fața Sălii Unirii vor fi amplasate căruțe cu vânzare de vinuri, iar întregul program jazz-vin va purta numele de Wine Jazz.

Aceștia sunt invitații Galei Vinurilor 2014:

Radu ILEA – somelier

„Somelierul se aseamănă cu vinul, el are o personalitate aparte, ușor de remarcat prin prezența distinsă și spirituală, delicată și puternică în același timp. Plin de savoare, dulce, dar și sec atunci când este cazul, astfel poate fi caracterizat maestrul vinului. În ceea ce mă privește, aplecarea meticuloasă asupra detaliilor și dorința de a înfăptui fiecare lucru aproape de perfecțiune sunt regulile după care îmi desăvârșesc cariera. La baza cărții mele de vizită stă o experiență de 12 ani în domeniu, premiile și distincțiile obținute în tot acest timp și, nu în ultimul rând, orele de studiu și seriozitatea pentru munca pe care o fac cu multă pasiune.”

Acestea sunt cuvintele cu care își prezintă pasiunea transformată în profesie și activitatea pe care a desfășurat-o de peste 10 ani. Din 2011 este membru fondator și al consiliului de conducere a Organizației Somelierilor din România.

Dorin POPA – președinte juriu

Cu peste 30 de ani de experiență în domeniul vitivinicol, doctor în științe agronomice și cadru didactic al Universității din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, titular al disciplinelor Tehnologia Prelucrării Produselor Horticole, Oenologie, Analiză Senzorială, Dorin Popa și-a dedicat întreaga activitate profesională vinului și culturii și civilizației ce s-a clădit în jurul acestuia. El este membru fondator și membru în conducerea mai multor organizații profesionale naționale de profil, cum ar fi Asociația Degustătorilor Autorizați din România (Prim-vicepreședinte), Asociația Consultanților Oenologi (Președinte), Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (Șeful Comisiei de Legislație și Marketing), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (membru în consiliul de conducere), iar urmare a pasiunii și profesionalismului de care a dat dovadă pe parcursul timpului a fost primit ca membru al Academiei Vinului din Ungaria și membru al Ordinului Cavalerilor Vinului European.

Având în vedere că primii pași în profesia pe care a îndrăgit-o atât de mult i-a făcut în județul Alba și experiența bogată ca degustător și jurat a numeroase concursuri, anul acesta este desemnat președinte al juriului ediției a doua a Concursului de Vinuri al Micilor Producători din județul Alba.

Francois GERARD – membru juriu

S-a născut în regiunea Rhone (Franța) și a dobândit brevete de tehnician agricol în viticultură și vinificație la Valence și Beaune. Încă din anii ’70 se ocupă de viticultură și vinificație, la domeniile Vidal Fleury, apoi Bonserine și, în anul 1980, intră în rândul producătorilor de vinuri, prin crearea unui domeniu cu soiurile Côte Rôtie şi Condrieu, domeniu pe care l-a cedat apoi fiului său Xavier în anul 2012. Din 1987 până în prezent este administrator al Creditului Agricol. De asemenea, este ales în cadrul Camerei Agricole din 2005 până în 2012, devenind membru asociat. Din 2007 este președinte al SDRR (Solidarité Développement Rhône-Roumanie).

Aurelia ALDEA – membru juriu

S-a născut la Blaj și a absolvit, în 1985, Facultatea de Tehnologie Chimică Cluj-Napoca și a obținut doctoratul în chimie analitică acum 13 ani. A lucrat, imediat după terminarea facultății, ca inginer chimist la Blaj și face parte din Asociația Degustătorilor Autorizați din România și din Societatea pentru Agricultură Ecologică Cluj-Napoca. A obținut, de asemenea, o serie de specializări în oenologie și activează, în prezent, în cadrul LCCCIV, filiala Blaj, ca șef de birou.

Florin ALDEA – membru juriu

Florin Aldea a absolvit în anul 1984 cursurile Facultății de Agricultură și Horticultură din cadrul prestigiosului Institut Agronomic din Cluj-Napoca. Încă de la începuturile carierei de inginer horticol, a lucrat în domeniul vitivinicol, în județul Alba, fiind angajat după terminarea facultății ca inginer horticol, devenind apoi, după doar 4 ani, şef de fermă la SCDVV Blaj. Este membru al Societății pentru Agricultură Ecologică din 1993 și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România din 2005.

În prezent este inspector în cadrul ONVPV (Oficiul Național al Viei şi Produselor Vitivinicole- Podișul Transilvaniei), organism care gestionează la nivel național, în principal, potențialul de producție, denumirile de origine, indicațiile geografice şi mențiunile tradiționale pentru produsele vitivinicole.

Zoltán POLGAR

Născut în 1948, în Kajdacson, județul Tolna (Ungaria), Zoltán Polgár este inginer agronom zootehnist. A lucrat timp de 40 de ani în cadrul Asociației Cooperatiste Agricole din Paks, în diferite funcții, dar cel mai mult timp a condus o fermă de porcine, până în 2008, când a ieșit la pensie. Din 1973 se ocupă de viticultură și vinificație, în 1980 a descoperit tainele degustării vinurilor iar de atunci încoace este activ în acest domeniu. În 2001 a înființat Asociația Proprietarilor de Crame din Sárgödör, unde este vicepreședinte și degustător autorizat. Este inițiatorul și îndrumătorul de specialitate al Festivalului Național Siller din Paks, eveniment care în 2014 a ajuns la a VII-a ediție. La acest festival participă și țările vecine Germania, România, Slovacia și Serbia.

Rodica PĂRĂU – membru juriu

Rodica Părău este unul din cei mai apreciați specialiști în domeniul agricol din județul Alba. Cartea sa de vizită cuprinde în cei 38 de ani de activitate o permanentă preocupare pentru susținerea dezvoltării agriculturii din județul Alba, în special preocuparea pentru o calitate superioară a produselor agricole. Din 2002 este președinta Asociației Alba-Afroda, prin intermediul căreia a promovat participarea la schimburile de experiență ale agricultorilor din județul Alba cu agricultori din Franța. Este membră a Asociației Degustătorilor Autorizați din România, de peste 19 ani și a participat ca membru în comisiile de jurizare a mai multor concursuri naționale și internaționale.

Pentru pasiunea pe care a pus-o în activitatea sa profesională din domeniul agricol și pentru experiența ca un foarte bun cunoscător al vinurilor din Alba, a fost desemnată ca membră a juriului Concursului de Vinuri al Micilor Producători din județul Alba.

Vitalie BOGHIU

În Republica Moldova, unde s-a născut și unde locuiește în prezent, Vitalie Boghiu este un recunoscut inginer tehnolog în producerea vinurilor spumante. A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, în 2005 și muncește ca tehnolog șef în cadrul Întreprinderii de Stat „Combinatul Vinuri de Calitate Mileștii Mici”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement