Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Viperele ies din hibernare. În ce zone ale județului Alba trăiesc și cât sunt de periculoase pentru turiști

Publicat

v

Odată cu sezonul drumețiilor, apar și riscurile. În fiecare an, în județul Alba există turiști mușcați de viperă, numărul acestor șerpi fiind relativ mare în zonele de munte.

Viperele au fost semnalate în special în zona Munților Șureanu, unde în ultimii doi ani au fost mușcate două persoane, dar și zona Munților Apuseni, unde anul trecut a fost mușcată o altă persoană, aflată la cules de prune, la Almașu Mare.

Prezența lor a fost semnalată și în zona Colțești – Rimetea, atât pe Colții Secuiului cât și la ruinele castelului din zonă. Specialiștii avertizează că nu e exclus să le întâlnim și în zonele populate. 

În județul Alba trăiesc trei specii de vipere: vipera cu corn, vipera comună şi vipera de stepă, putând fi uşor recunoscute după pupila verticală, precum cea a pisicilor. Sezonul cald le aduce de multe ori în calea drumeților.

Întâlnirile sunt în general fără incidente, întrucât acestea încearcă să evite oamenii. Totuși, există și altfel de momente. Alba24 vă prezintă câteva sfaturi legate de călătoria pe munte și de ce trebuie să faceți în cazul unei întâlniri cu un asemenea șarpe.

Cea mai periculoasă dintre specii este vipera cu corn deoarece, deși are o concentrație mai mică de hemotoxine, injectează o cantitate mai mare de venin. Vipera comună, are o concentrație mai mare de hemotoxine, dar injectează o cantitate mai mică de venin.

Însă, de departe, cei mai periculoși sunt juvenilii. Aceștia au o cantitate foarte mare de hemotoxine și în plus sunt mult mai agresivi. Pentru că sunt mai mici, oamenii au tendința de a intra în situatii extrem de periculoase cu “puiuții de viperă”.

Ce trebuie să facă turistul:

  • În primul rând să se informeze puțin în privința traseului pe care dorește să-l parcurgă (asta îl ajută nu numai în privința viperelor). Viperele au un camuflaj extrem de bun, așa că nu vă bazați ca o să le vedeti. Ați fi uimiți dacă ați ști pe lângă câte ați trecut și ați fost “iertați”!
  • Să fie echipat corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, noi recomandăm ți ciorapul tras peste pantalon (măsura care ajuta și în cazul căpușelor).
  • Trebuie să știe că o viperă în poziție de atac poate “sări” între o treime și două treimi din lungimea ei, deci aproximativ 30-60 cm. Nu intrati in panică atunci când vedeți o viperă! Încercați să o ocoliți la o distanță de câțiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveți răbdare să se retragă. Dacă o întalniți pe o potecă, iar aceasta e amorțită, puteți să o îndepărtați cu un băț lung.
  • Trebuie să știe că viperele sunt active și noaptea, atunci când temperaturile sunt ridicate.
  • Trebuie să știe că viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenția pentru conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, uciderea sau capturarea acestora sunt pedepsite prin lege.
  • Trebuie să fie atent atunci când se așează în iarba, când face cățărari sau pășeste peste praguri de piatră sau trunchiuri de copaci căzuți, locuri unde viperelor le place să se camufleze.
  • Să fie mai prudent în lunile martie-aprilie deoarece atunci întâlinirile pot fi cele mai periculoase. Aceasta perioada coincide și cu perioada de imperechere, iar “nuntasii” nu se vor da din drum nici în ruptul capului, iar dacă “le stricați nunta” apropiindu-vă nepermis, vor riposta cu siguranță.

La primele ore ale dimineții viperele sunt amorțite și își conservă energia. Vor sta camuflate până când va apropiati la o distanta nepermisa și vor riposta.

Mușcătura este foarte dureroasă!

În cazul unei mușcături, trebuie să tineți cont de următoarele lucruri:

• Încercați să vă liniștiți, nu intrați în panică;
• Sunati la 112. În cazul în care nu aveți semnal, deplasați-vă calm până într-o zonă cu semnal GSM;
• Stați în pozitie orizontală până la sosirea ajutoarelor;
• Curățați locul mușcăturii cu apă;
• Nu faceți incizii ca să se scurgă sângele;
• Nu aplicați garou, veninul va avea o concentratie mare și va distruge celulele;
• Nu aplicați obiecte reci sau gheață;
• Nu consumați alcool;
• Se recomandă hidratarea persoanei mușcate;
• Se poate aplica o fașă elastica pe membrul mușcat;

Cu o informare corecta și un set minim de măsuri de precauție, putem să fim în  siguranță și noi și viperele.

sursa: Facebook (Asociația Wild Caraș-Severin)


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT mortal pe Autostrada Sebeş-Sibiu. Camion răsturnat pe carosabil, şoferul a decedat

Publicat

tir rasturnat

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier grav petrecut duminică seara pe A1 Sebeş-Sibiu, între localităţile Aciliu şi Apoldu. Acesta conducea un camion care s-a răsturnat pe carosabil. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este îngreunat, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Camionul este răsturnat pe banda de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Intervenție nocturnă a ISU Alba la Cugir, pentru asanarea unui câmp de muniția rămasă neexplodată

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Detaşamentul Alba Iulia, a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre asanarea unui teren de muniţia  rămasă neexplodată. UPDATE: Reprezentanții ISU au anunțat că este vorba despre 4 proiectile vechi de aruncător, de calibru 82 mm. Reprezentanții instituției nu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate