Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIZE temporare SUA 2015: Toate informaţiile pentru solicitanţi. Rata de refuz a cererilor a scăzut în ultimii ani, potrivit statisticilor ambasadei

Publicat

statistica vize SUA Rata de refuz a solicitărilor pentru viză în Statele Unite a scăzut în România, potrivit consulului general al SUA la Bucureşti, Henry Leighton. Potrivit datelor puse la dispoziție de Ambasada SUA, în anul fiscal 2014 au existat peste 42.000 de interviuri pentru vize temporare, iar mai mult de 90% din solicitările de viză au fost acceptate.

„Numărul de aplicații pentru viză a scăzut an de an după ce România a intrat în Uniunea Europeană. În ultimii doi ani, numărul de aplicații pentru viză a început să crească din nou. Anul acesta am primit cu 10% mai multe aplicații ca anul fiscal trecut în aceeași perioadă. Dacă această tendință continuă, ne așteptăm la 45.000 de aplicații anul acesta. Pe măsură ce numărul de aplicanți pentru viză a crescut, rata de refuz a vizelor a scăzut. În general, cu cât mai stabilă și prosperă e țara, cu atât mai probabil este ca rata de refuz să scadă”, a spus Leighton, într-o conferință de presă la Ambasada SUA.

Oficialul american a explicat că un criteriu important pentru eligibilitatea la viză este acela ca aplicantul să aibă legături puternice cu țara sa, astfel încât să aibă argumente să se întoarcă. De altfel, el a afirmat că autoritățile americane fac analize statistice pentru a constata câți din cei care au primit viză revin în țară.

„Românii care călătoresc în Statele Unite sunt sfătuiți să se conformeze tipului de viză pe care îl dețin. Dacă viza nu-ți permite să lucrezi în SUA, nu lucra fără autorizație legală și nu sta peste perioada permisă de viză. Studiile pe care le facem (…) ne oferă o imagine în ceea ce privește numărul de oameni care stau în SUA peste perioada admisă. Dacă rata este foarte scăzută, este un argument logic să emitem, poate, mai multe vize, dacă este foarte crescută, este posibil ca ceva să nu meargă bine”, a spus consulul american.

Henry Leighton a arătat că există și posibilitatea ca o persoană căreia i s-a respins solicitarea de viză să o poată obține, totuși, la o următoare aplicație. „Depinde când li s-a respins viza. Dacă li s-a respins în urmă cu 10 ani și există circumstanțe în viața lor care s-au schimbat — poate că acum 10 ani nu aveau un loc de muncă, tocmai terminaseră școala, nu-și făcuseră o carieră, nu aveau un apartament și lucrurile s-au schimbat în timp — verificăm de fiecare dată când vin și depun o cerere de viză. (…) Pe de altă parte, dacă unei persoane i s-a refuzat viza în urmă cu o săptămână și acum se întoarce, am vrea să știm ce s-a schimbat în circumstanțele sale într-o săptămână”, a explicat acesta.

El a subliniat însă că legăturile economice cu țara nu sunt singurele de care se ține cont în decizia de eliberare a unei vize. Leighton a dat ca exemplu cazul ipotetic al unui preot, care deși nu are un venit mare are legături cu comunitatea din care face parte.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Ambasada SUA, în anul fiscal 2014 au existat peste 42.000 de interviuri pentru vize temporare. În 2013 — 35.000 de interviuri pentru vize, în 2012 — 34.000, în 2011 — 35.000, în 2010 — 36.000.

În anul 2014, mai mult de 90% din solicitările de viză au fost acceptate, au fost acordate peste 1.000 de vize temporare de lucru, aproximativ 400 de vize de studii, în jur de 200 de vize de logodnă, aproximativ 1.000 de vize de imigrare, trei vize de adopții internaționale.

De asemenea, au primit vize peste 5.400 de participanți la programul Summer Work Travel și la programe de schimburi culturale, fiind emise și peste 400 de vize pentru programul Loteria Vizelor.

Procedura pentru obţinerea vizei temporare în SUA

Înaintea interviului la ambasadă, solicitanţii care doresc să obţină o viză temporară în SUA trebuie să urmeze etapele:

fotografia (componentă importantă a solicitării de viză) solicitantului; trebuie să fie recentă (făcută în ultimele şase luni), color, cu fundal alb, expunerea feţei trebuie să fie de 3cm din creştet până la bărbie, persoana trebuie să privească direct spre aparatul foto, fără ochelari, capul trebuie descoperit, cu excepţia situaţiilor de ordin religios, dar, chiar şi atunci, acoperământul nu trebuie să mascheze nicio parte a feţei. Fotografia digitală se încarcă online în format jpeg, în formularul DS-160. Dacă sistemul nu acceptă fotografia, puteţi aduce o fotografie la interviu – dimensiunile trebuie să fie de 5 x 5 cm. Puteţi face fotografii şi la Consulat în ziua interviului (15 RON pentru un set de şase fotografii standard)

formularul online DS-160: se completează online şi se tipăreşte pagina de confirmare (care conţine date biografice şi cod de bare): este obligatoriu pentru toţi solicitanţii de viză temporară; pentru completarea acestuia veţi avea nevoie de date din paşaport, despre călătoriile anterioare, solicitări de viză anterioare, planuri de călătorie etc.; informaţiile trebuie să fie corecte şi complete

înregistrare online şi crearea profilului pentru programarea la interviu: după înregistrarea online AICI, trebuie să tipăriţi ordinul de plată solicitat de BRD pentru achitarea taxei MRV; pe lângă tipărirea ordinului de plată, veţi selecta un centru TNT pentru a vă prelua paşaportul cu viza, după ce a fost aprobată şi eliberată

achitarea taxei pentru interviu: în majoritatea cazurilor, solicitanţii de viză, inclusiv copiii, trebuie să achite taxa nerambursabilă şi netransferabilă Machine Readable Visa (MRV), indiferent dacă viza este aprobată sau nu; taxa depinde de tipul vizei solicitate; plata taxei de viza se poate face fie în numerar la orice sucursală BRD din România, după ce aţi descarcat si tiparit ordinul de plata cu cod de bare, fie online prin serviciul TrustPay; fiecare solicitant de viză trebuie să achite taxa MRV utilizând  formularul de plată individual, generat de site-ul pentru solicitarea vizelor (ex. o familie formată din patru membri trebuie să mearga la BRD cu patru formulare de plată cu patru coduri UID diferite.); dacă solicitaţi mai multe tipuri de viză în aceeaşi zi(de exemplu B1/B2-afaceri/turism şi I- scop jurnalistic), trebuie să achitaţi două taxe pentru interviu; singura excepţie este pentru cei care solicită o viză B1/B2 (afaceri/ turism) şi o viză C1/D (membru de echipaj în tranzit) în aceeaţi zi, şi vor achita o singură taxă MRV (echivalentul în lei a 160 USD); plata se va face în numerar în moneda naţională (RON). După încasarea sumei de bani, BRD va elibera o chitanţă. Va trebui să păstraţi chitanţa pentru că aveţi nevoie de numărul chitanţei pentru a vă programa interviul.

programarea interviului: online sau prin intermediul call center +40 31 7800 260 din Romania sau 703-988-7105 din SUA (aveţi nevoie de numărul chitanţei de la BRD)

interviu la ambasadă: programările pentru interviu de fac din jumătate în jumătate de oră, de la 7:30 a.m. până la 11:00 a.m.; întregul proces la Ambasadă durează aproximativ o oră: înainte de a intra în Ambasadă, personalul va verifica dacă aveţi toate documentele necesare; apoi, în secţia consulară, solicitanţii obţin un tichet, pe care trebuie să îl păstreze până la plecare şi sunt invitaţi să aştepte să fie chemaţi la unul dintre ghişee; orice solicitant va fi chemat de trei ori: la primul ghişeu pentru verificarea documentelor, la al doilea ghişeu pentru luarea amprentelor şi la cel de al treilea pentru interviul pe care trebuie să îl susţină, în limba română, cu un ofiţer consular.

paşapoartele cu vizele aprobate vor fi livrate prin TNT: dacă viza este aprobată, va trebui să lăsaţi paşaportul la Secţia Consulară pentru a vă tipări viza; paşapoartele vor fi trimise către centru TNT pe care l-aţi ales când aţi programat interviul; paşapoartele vor fi livrate de TNT, gratis, la unul dintre centrele de livrare din Romania sau puteţi opta pentru preluarea paşaportului în aceeaşi zi, de la sediul TNT Romania SRL Str. Aurel Vlaicu Nr. 49 075100, Otopeni, Romania).

surse: agerpres, romania.usembassy.gov

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate