Connect with us
Advertisement

Actualitate

Vizele de intrare în SUA pentru români și alte trei naționalități din UE, obiectul unei acțiuni la Curtea Europeană de Justiție

Publicat

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a decis să introducă o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în disputa cu Comisia Europeană pentru eliminarea vizelor la intrarea în SUA. Acestea sunt încă obligatorii pentru cetățenii din patru state membre, printre care și România.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch, a adus joi clarificări cu privire la această acțiune, subliniind că instituția s-a adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în urma „eșecului acțiunii” Comisiei Europene privind reciprocitatea vizelor UE-SUA, scrie G4Media.ro.

„Comisia nu și-a definit poziția în termenul legal stabilit”, a arătat Jaume Duch, într-un mesaj postat pe Twitter.

În urma unei recomandări a Comisiei pentru afaceri juridice (JURI), Parlamentul European s-a îndreptat la CJUE împotriva Comisiei Europene, pentru a se asigura că legislația UE este aplicată integral.

„SUA nu au ridicat obligația de viză pentru resortisanții Bulgariei, Croației, Ciprului, României, declanșând mecanismul de reciprocitate al Regulamentului 2018/1806”, a mai spus Jaume Duch, potrivit G4Media.ro.

Europarlamentarul PSD, Corina Crețu, a afirmat, miercuri seara, că România este cu un pas mai aproape de ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în SUA.

„Salut decizia Președintelui Parlamentului European de a introduce la Curtea de Justiție a UE o acțiune privind eliminarea vizelor la intrarea în SUA pentru toți cetățenii europeni. Astfel, obligativitatea pentru cetățenii români (alături de cei ai Bulgariei, Croației și Ciprului) de a deține viză la intrarea în SUA ar putea fi ridicată. Cred că ar fi o situație normală care ar pune capăt dezechilibrului în care ne aflăm – atât timp cât cetățenii tuturor celorlalte State Membre nu au această obligație”, a afirmat Corina Crețu, potrivit sursei citate.

Parlamentul European a cerut, în repetate rânduri, Comisiei Europene să adopte măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea totală a vizelor între Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Conform legislaţiei UE, dacă un stat terţ nu elimină vizele în 24 de luni de la primirea unei notificări formale privind o situaţie de nonreciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act normativ prin care să suspende 12 luni acordul privind eliminarea vizelor în relaţia cu acel stat.

Sursa: G4Media.ro

Foto: ec.europa.eu

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement