Eveniment
Vor avea sau nu locuitorii din Alba acces la viitorul Spital Regional de Urgență din Cluj? Precizările lui Alin Tișe
Proiectul de lege prin care se aprobă contractul de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, dintre România și Banca Europeană de Investiții, a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că viitorul spital regional vă deservi 6 județe din nord-vestul tarii, adică Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Maramureș și Bistrița Năsăud, excluzând din lista județul Alba care rămâne practic nearondată vreunui spital regional în acest fel.
Ulterior, acesta a făcut o serie de precizări legate de această postare.
Contractul a fost semnat la București pe 11 noiembrie 2021 și la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021.
Investiția de aproximativ 454,4 milioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026
Unitatea va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională etc.
De la Alba, cu ochii pe spitalele din Cluj
În pofida investițiilor consistente din ultimii ani în Spitalul Județean de Urgență Alba care oferă acum condiții hoteliere mult peste media din țara și dispune de dotări cu echipamente medicale noi, pacienții din județul Alba privesc întotdeauna cu speranță către centrul universitar de la Cluj Napoca, ori de cate ori problemele de sănătate cu care se confruntă sunt ceva mai serioase.
De aceea, știrea de marți privind noul spital regional a fost primită foarte bine.
Miercuri însă, într-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tise susține că viitorul spital regional vă deservi 6 județe din nord-vestul tarii, adică Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Maramureș și Bistrița Năsăud, excluzând din lista județul Alba care rămâne practic nearondata vreunui spital regional în acest fel.
Precizările lui Alin Tișe
I-am rugat pe colegii noștri de la Cluj24.ro să solicite lămuriri președintelui Alin Tise pe acest subiect iar acesta a declarat pentru Alba24.ro:
“Când a fost promovat proiectul spitalelor regionale s-a vorbit despre spitale care vor deservi regiunile de dezvoltare actuale.
Regiunea de dezvoltare Nord Vest nu cuprinde Alba, care este în Regiunea Centru însă și cei din Alba vor avea acces la serviciile medicale ale noului spital regional.
Doar că s-a creat o confuzie legata de nume pentru că spitalele regionale s-au asociat regiunilor de dezvoltare dar spitalul vă deservi toată România.
Orice cetățean din România vă avea acces la serviciile medicale ale viitorului spital regional de la Cluj Napoca pentru că legea dă dreptul oamenilor să se adreseze oricărei unități medicale din țară.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
miercuri, 16.02.2022 at 19:56
@ Redactia Alba 24 : Vor avea sau nu locuitorii din Alba acces pe Statia Orbitala care Va Fi Contruita de R.P. Chineza ? Dar pe Marte ?? Cam Asa a sunat si intrebarea Dvs. > Spitalul Regional din Cluj Napoca are ABIA Un Poiect de Lege, Aprobat de Camera Deputatilor ( de Senat a Trecut ? ) privind finatarea construirii sale !!! Cand va fi si gata, ” la cheie „, dotat cu toata aparatura si personalul medical corespunzator bine ” scolit ” ( Experimentat ), numai Dumnezeu Stie !!!!!