Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie. Un nou episod puternic de perturbare atmosferică, prezis de meteorologi

Publicat

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie. Un nou episod de perturbare a Vortexului Polar este prognozat pentru mijlocul lunii, urmând să readucă vremea rece în toată emisfera nordică.

Totul va începe în aproximativ 10 zile: O puternică perturbare a Vortexului Polar este prognozată pentru mijlocul lunii februarie.

Citește și Vremea în ALBA, 5 – 11 februarie 2024: Temperaturi de până la 15 grade, în mai multe zone. Prognoza meteo pe localități

Având în vedere că se așteaptă un nou eveniment de încălzire stratosferică, în prezent se preconizează o întrerupere rapidă a Vortexului Polar și o schimbare a modelului de vreme rece în emisfera nordică, în a doua jumătate a lunii februarie și, posibil, la începutul lunii martie.

Aceasta este cea de-a doua întrerupere a Vortexului Polar în 2024, potrivit Severe-Weather. Prima a avut loc în jurul jumătății lunii ianuarie și a coincis cu o eliberare puternică de aer rece.

Acest eveniment care se apropie, pare să fie la fel de puternic, dacă nu chiar mai puternic, decât primul.

Prognozele actuale au preluat deja această dinamică și încep să deseneze un nou episod rece. Temperaturile vor putea ajunge la -20 de grade în anumite regiuni din Vestul și Centrul Europei.

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie: Ce este și cum funcționează acesta

Vortexul Polar se extinde la înălțime în diferite straturi ale atmosferei. Nivelul cel mai de jos se numește troposferă, unde au loc toate fenomenele meteorologice. Dar, deasupra, avem stratosfera, un strat mai adânc și mai uscat.

Din acest motiv, separăm întregul vortex polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Ambele își joacă rolul în mod diferit, așa că specialiștii le monitorizează separat.

Dar ambele părți formează împreună circulația de iarnă în emisfera nordică.

Pentru a simplifica lucrurile, tot ce trebuie să știți este că părțile superioară și inferioară ale vortexului polar sunt conectate.

Citește și Studiu: Valurile de frig extrem din Europa vor deveni mai rare, dar mai periculoase. Record de minus 44,6 grade în Suedia

Modificările din partea superioară pot avea un impact semnificativ asupra anomaliilor meteorologice din părțile inferioare ale atmosferei și asupra vremii de la suprafață.

Motivul pentru care meteorologii monitorizează permanent starea Vortexului Polar este că acesta poate avea un impact profund asupra vremii noastre zilnice. În principal, separăm vortexul polar în două moduri diferite:

Un vortex puternic/stabil înseamnă, de obicei, o circulație polară puternică și un curent cu jet puternic. Acest lucru blochează aerul mai rece în Cercul Arctic, creând condiții mai blânde.

În schimb, un vortex polar slab/întrerupt creează un model slab de jet stream. Ca urmare, acesta are mai multe dificultăți în a reține aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare.

Astfel, de exemplu, un vortex polar slab poate crește considerabil șansele de frig și ninsori. În natură, acest lucru înseamnă o perturbare puternică a jet stream-ului și o eliberare de aer rece din regiunile polare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    luni, 05.02.2024 at 10:36

    Dacă tot dați vremea pe la vecini cu lux de amănunte, faceți același lucru și în țară.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax