Economie
Vosganian: Trei motive pentru care Guvernul întârzie depunerea proiectului privind bugetul pe 2011
Faptul că Guvernul întârzie depunerea proiectului privind bugetul pe anul 2011, adică nu mai repede de data de 10 decembrie a.c. încalcă legea responsabilităţii fiscale, a declarat vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, vineri, la Alba Iulia. Acesta a precizat că a aflat, neoficial, că Învăţământul, Sănătatea şi Cultura vor primi mai puţini bani anul viitor.
„Probabil există trei motive pentru care s-a întârziat depunerea proiectului de lege a bugetului: primul este că Guvernul nu are răspuns la toate întrebările pe care le ridică situaţia economică a anului 2011, în al doilea rând l-a amânat pentru a nu depune proiectul la termen, odată cu moţiunea de cenzură de la sfârşitul lui octombrie, să nu fi avut un argument în plus în întemeierea probatoriului, iar în al treilea rând încearcă să amâne cât mai mult depunerea proiectului pentru a zori parlamentarii să dea rasol şi să voteze legea, doar pentru că România să aibă un buget în 2011”, a arătat Varujan Vosganian.
Politicianul este de părere că Opoziţia mai bine respinge bugetul, decât „să avem un buget păgubos, un buget care să aibă cifre nerealiste, aşa cum s-a întâmplat în 2009 şi în 2010”.
În ce priveşte viziunea liberală a bugetului pe 2011, cheltuim cât vom avea: „ În evaluările noastre, vom avea în vedere venituri suplimentare de 3-4 miliarde de euro şi va trebui să creăm cheltuielile tot cu 3-4 miliarde de euro. Practic, cheltuielile vor fi la acelaşi nivel ca şi în 2010, dar, în termeni reali, cu cel puţin 5% mai mici.”
Acesta a declarat că a aflat, neoficial, că Guvernul prevede amputarea cheltuielilor pentru Educaţie, Sănătate şi pentru Cultură. Totodată, a mai spus că, în realitate, în 2011, salariile vor fi mai mici cu cel puţin 20 de procente faţă de iulie 2010.
Liberalii doresc să aibă împreună cu PSD o poziţie comună în ce priveşte legea bugetului, atât la depunerea amendamentelor, cât şi la votarea articolelor şi nivelelor de cheltuieli. Important de ştiut este că legea bugetului nu este o lege organică, ea poate să treacă cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor prezenţi.
„Vor exista, cu siguranţă, încercări de a oferi unele tentaţii parlamentarilor noştri, membri ai comisiilor de buget sau altora; noi vom avertiza în mod serios parlamentarii noştri să nu dialogheze, să nu negocieze pe această temă (…) Nu dorim cu nici un chip ca PNL să fie inclus în zona unor astfel de suspiciuni, de aceea nu dorim să negociem legea bugetară pe avantaje locale”, a precizat Vosganian, completând că PD-L va trece cu mare greutate legea bugetară dacă atât liberalii, cât şi social-democraţii vor refuza o astfel de negociere.
În completare la cele spuse de Vosganian, candidatul PNL, din 2012, la Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară, prezent şi acesta la Alba Iulia, a precizat: “Camerele reunite, a Deputaţilor şi a Senatului au fiecare câte o comisie. Aceste două comisii se adună şi primesc de la Guvern legea bugetului de stat, o dezbat şi îi aduc amendamente. Aici suntem majoritari (n.r. – Opoziţia) şi sperăm să aducem amendamente pozitive în această lege. Mai apoi, legea pleacă în plenul reunit al Parlamentului, unde sperăm să reuşim să obţinem trecerea amendamentelor pe care noi le vom aduce”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News